Blogosfera COOKam i guštam

Svinjsko pečenje

Pečenje je uvijek dobar izbor kada pripremamo jelo za više ljudi ili želimo malo svečaniji objed. Danas dijelim recept za pečeni svinjski kotlet u komadu. Za razliku od kotleta pečenih u tavi koji znaju biti suhi, kare pečen u pećnici, u komadu, na kraju bude mekan i sočan.
Objava 07. listopada 2018. 0 komentara 6414 prikaza
foto:Tatjana Pastuović Klaić
foto:Tatjana Pastuović Klaić
nedjeljno pečenje

Meso sam prvo marinirala, zatim na jakoj vatri kratko zapekla sa svih strana, pa poklopila i pekla dugo u pećnici. Pred kraj pečenja maknula sam poklopac, pojačala temperaturu i  pekla dok meso nije dobilo lijepu boju. Poslužila sam ga s pečenim krumpirima i svježom sezonskom salatom.

Ja sam meso pekla u velikoj posudi s poklopcem, ali ako nemate odgovarajući poklopac, dobro će doći i alu-folija.

Važno je napomenuti da meso prije pečenja treba biti sobne temperature (a ne direktno iz hladnjaka), kako bi se bolje i ravnomjernije peklo.

 

 

Sastojci:

  • 1,5 kg svinjskog kotleta u komadu
  • sol
  • papar
  • 1 žlica senfa
  • 2-3 češnja češnjaka ili češnjak u granulama
  • 2 veća luka
  • malo mljevene dimljene paprike
  • ulje
  • malo vode

Priprema:

  1. Meso obilnije posolite, popaprite, rukama utrljajte protisnuti češnjak i mljevenu papriku, premažite senfom i prelijte s malo ulja. Ostavite tako par sati ili marinirajte meso preko noći.
  2. Veliku posudu debljeg dna zagrijte na štednjaku, dodajte malo masnoće i pecite kratko na jakoj vatri, dok meso sa svih strana ne dobije malo boje.
  3. U posudu dodajte očišćeni prepolovljeni luk i stavite u zagrijanu pećnicu. Prvo meso pecite 20 minuta na 200°C, zatim smanjite temperaturu na 160°C, dodajte malo vode, poklopite i pecite sat i pol, dva. Tijekom pečenja povremeno pregledajte meso i po potrebi dodajte još tekućine.
  4. Dok se meso peče, očistite krumpire i kratko ih prokuhajte u slanoj vodi.
  5. Izvadite posudu s mesom iz pećnice i pojačajte temperaturu na 200°C.
  6. Izvadite meso i odložite sa strane a u posudu dodajte ocijeđeni prokuhani krumpir, promiješajte tako da se krumpiri oblože masnoćom, razmaknite ih sa strane a u sredinu vratite meso. Vratite posudu s mesom i krumpirima u pećnicu i na jačoj temperaturi pecite još 30ak minuta.
  7. Izvadite iz pećnice i ostavite meso da malo odmori prije posluživanja i rezanja.

 

foto:Tatjana Pastuović Klaićfoto:Tatjana Pastuović Klaić 1 / 4
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.