Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Svinjsko pečenje iz salamure

Poslužite uz pečeni krumpir, zapečene prokulice i sezonsku salatu.
Objava 01. studenoga 2020. 0 komentara 5224 prikaza
Cookam i guštam
Cookam i guštam
Svinjsko pečenje

 

Meso iz salamure ne pripremam često ali se zato svaki put ponovno oduševim.

 

Ja sam se ovaj put odlučila za svinjski kare, ali možete isto napraviti i s nekim drugim komadom svinjetine ili junetine, kao i s puricom ili piletom.  Meso pripremljeno na ovaj način ostaje sočno i meko.

Potrebno je:

  • 1,5  kg svinjskog karea u komadu

 

za salamuru:

  • oko 4 l vode
  • 300 g soli
  • 150 g šećera
  • 2 žličice papra u zrnu
  • 1 žličica cijelih klinčića
  • 7-8 režnjeva češnjaka (neočišćenog, samo grubo zdrobljenog)
  • korica od 2 naranče
  • 5-6 listova lovora

 

  • ulje, senf

 

U veliku posudu sipajte hladnu vodu, dodajte sol, šećer i sve ostale sastojke za salamuru (ovoj aromatičnoj marinadi možete dodati i druge sastojke ili svoje omiljene začine npr. komadić đumbira, luk, med…), dobro promiješajte a kada se soli i šećer rastope, u salamuru potopite meso.
Posudu zatvorite i stavite u hladnjak na 12-24 sata.

Izvadite meso iz salamure, stavite ga na kuhinjsku rešetku da se dobro ocijedi i dodatno ga posušite papirnatim ubrusima. Premažite meso maslinovim uljem i senfom (ja pomiješam dijon origimal i muštardu) i prije nego ga stavite peći, ostavite ga oko pola sata na sobnoj temperaturi.

Uključite pećnicu na 170°C.

Meso prvo naglo zapecite na tavi, kratko, sa svih strana.
Sada ga stavite u veliku vrećicu za pečenje, možete  ubaciti i pola glavice luka i ako imate par listića svježe kadulje, ali nikakvu masnoću niti tekućinu nije potrebno dodavati, meso će se peći u vlastitom soku.

Zatvorite vrećicu (na 2-3 mjesta iglom probušite) i stavite meso u zagrijanu pećnicu.

Pecite sat i pol.

Izvadite meso iz pećnice, pažljivo razrežite vrećicu, malo je raširite ali pazite da vam ne iscuri umak koji se tijekom pečenja stvorio, pa vratite meso u pećnicu na još 15ak minuta, kako bi se ljepše zapeklo.
Sada ga prebacite na kuhinjsku dasku, ostavite ga da se “odmori” 15-20 minuta pa tankim, oštrim nožem odvojite meso od kosti.
Narežite meso na šnite i prelijte umakom od pečenja.
Po želji umak malo reducirajte, kuhajte dok ne postane gušći.

Poslužite uz pečeni krumpir, zapečene prokulice i sezonsku salatu.
Kao prilog ovom jelu odlično će poslužiti i mlinci, pečeni šampinjoni, razno pečeno povrće kao i pire od krumpira.

Moja je mama obično za novogodišnju večeru pripremala plećku iz (malo drukčije) salamure, onako s kožom narezanom na kockice koje kasnije, nakon pečenja, budu tako neodoljivo hrskave.

Umjesto u vrećici, možete meso peći i pod folijom ili u velikoj posudi s poklopcem.

Dobar tek ! :)

Cookam i guštamFoto: Cookam i guštam 1 / 4

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.