Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Torta od mrkve

Objava 01. ožujka 2015. 0 komentara 3850 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
torta od mrkve s kremom od sira

Ovo je jedna jednostavna, sočna i fina tortica, idealna za opuštena druženja.

Priprema je jednostavna, biskvit pečemo u komadu, zatim prerežemo i nakon hlađenja mažemo osvježavajućom kremom od sira.

Mislite li da će kod drugih spomnjanje mrkve izazvati otpor, prvo im poslužite komadić torte i pustite da kušaju bez predrasuda ;) a kasnije, kada im kažete od čega je torta, većina će se nemalo iznenaditi. Ugodno, naravno :)

Američka verzija ove torte sadrži puno više šećera (kao uostalom i većina drugih američkih slastica) ali naše se navike razlikuju i ove količine koje sam stavila u biskvit i u kremu sasvim su dovoljne. U biskvit možete staviti orahe ili bademe, možete koristiti ulje ili maslac kao i bijeli ili smeđi šećer. Ja sam se odlučila za tostirane orahe, dio sam samljela a dio nasjeckala, koristila sam ulje i stavila pola bijelog i pola tamnog muscovado šećera (muscovado daje jedan bogatiji okus, na med i karamel, a zbog njega je i biskvit dosta taman). Zbog začina biskvit odlično miriše i divno je aromatičan a korica i sok naranče ga dodatno "dižu". Za kremu je bitno da i krem sir i maslac budu mekani, zato je poželjno da ih na vrijeme izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi.

Naravno, umjesto pirovog, možete koristiti pšenično brašno.

Sastojci za tortu su jednostavni pa sam je tako i ukrasila :)

 

 

Sastojci:

  • 180 g brašna od pira
  • malo soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 1/2 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma (ako nemate kardamom možete staviti istu količinu mlj.klinčića ili povećati količinu cimeta)
  • malo naribanog muškatnog oraščića (isto oko 1/2 žličice)
  • 3 jaja
  • 150 g šećera (1/2 bijelog, 1/2 muscovado šećera)
  • 170 ml ulja
  • sok i naribana korica 1 naranče (nešpricane)
  • 50 ml mlijeka
  • 100 g oraha
  • 250 g očišćene, naribane mrkve

 

  • 400 g krem sira
  • 150 g maslaca
  • sok i naribana korica 1/2 limuna (nešpricanog)
  • 120 g šećera u prahu

 

Priprema:

  1. Na suhoj tavi pecite orahe dok ne prime boju i lijepo zamirišu (možete ih peći i u pećnici). Ohladite ih pa 2/3 sameljite a ostatak sitno nasjeckajte.
  2. Mrkvu očistite i naribajte.
  3. U zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte začine i promiješajte.
  4. U drugu posudu stavite jaja i šećer, miješajte mikserom nekoliko minuta, dok smjesa ne postane kremasta. Polako, uz stalno miksanje, dodajte ulje i nastavite miješati još minutu.
  5. U posudu s jajima dodajte sok i koricu naranče, pa miješajući mikserom na najmanjoj brzini ili ručno s pjenjačom, dodajte brašno sa začinima i po potrebi malo mlijeka (oko 50 ml), zatim ručno umiješajte pripremljene orahe i mrkvu.
  6. Smjesu izlijte u kalup za tortu (ja sam pekla u kalupu promjera 20 cm) i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 30 minuta na 180°C. (pomoću čačkalice provjerite je li kolač pečen - zabobite u sredinu, ako čačkalica izađe čista kolač je gotov, ako na njoj ima tijesta, pecite još).
  7. Biskvit nakon desetak minuta izvadite iz kalupa, prerežite na dva dijela i ostavite da se potpuno ohladi.
  8. Za to vrijeme pipremite kremu.
  9. Krem sir i maslac (sobne temperature!) izmiksajte, dodajte malo soka i naribane limunove korice, šećer u prahu i nastavite miješati.
  10. Na tanjur za serviranje stavite biskvit, premažite ga dijelom kreme, stavite drugi biskvit i cijelu tortu premažite ostatkom kreme. Ohladite i poslužite.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.