Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera COOKam i guštam

Uskrsna torta s mascarpone sirom i jagodama

Objava 05. travnja 2015. 2 komentara 1750 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
uskrsni cheesecake

Ova je tortica nježna i lagana a priprema se brzo jer se ne peče.

Ipak, prije nego poslužimo tortu, malo ćemo se načekati ;) torta prvo mora biti nekoliko sati u hladnjaku kako bi se krema stegnula i torta mogla izvaditi iz kalupa.

Za klasični cheesecake koristim obični krem sir, u kremu stavljam i jaja a tortu pečem, ovdje sam pomiješala mascarpone s vrhnjem za šlag, ukremu još dodala pire od jagoda i želatinu, osvježila je s malo limuna i limunove korice a za podlogu samljela oreo kekse. Umjesto oreo keksa, možete koristiti petit beurre ili čajne kolutiće.

Gnijezda s jajima sam napravila od tičina ali torta se može dekorirati i čokoladnim jajima ili jagodama.

 

Za podlogu:

  • 200 g oreo keksa
  • 70 g maslaca

 

Za kremu:

  • 400 g mascarponea
  • 300 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
  • nešpricani limun i naribana korica
  • 20 g instant želatine fix
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 300 g jagoda
  • 1 žlica šećera

 

Priprema:

  1. Samljeti kekse i pomiješati ih s otopljenim maslacem.
  2. Dno kalupa za tortu obložiti papirom za pečenje pa u kalup staviti pripremljene kekse s maslac i žlicom poravnati podlogu. Staviti u hladnjak i pripremiti kremu.
  3. Jagode oprati, očistiti, narezati na manje komade i posuti šećerom. Promiješati i ostaviti 10 minuta pa zatim štapnim mikserom zgnječiti jagode u glatki pire.
  4. Mascarpone (sobne temperature) dobro izmiksati, dodati naribanu limunovu koricu, malo limunovog soka i pire od jagoda. U kremu dodati želatinu (ovu želatinu nije potrebno ranije namakati ni zagrijavati, samo slijedite upute na ambalaži) a zatim i šećer te ranije pripremljeni šlag.
  5. Izvaditi kalup iz hladnjaka, preko podloge od keksa izliti kremu, poravnati i vratiti u hladnjak. 
  6. Tortu hladiti minimalno 3-4 sata pa prije posluživanja ukrasiti (ja sam napravila gnijezda i jaja od tičina ali dobro će poslužiti i čokoladna jaja ili jagode).

 

  • renata.dekovic.3:

    super receptić,jedina zamjerka što ne piše koja je veličina kalupa u kojem se tortica slaže,24,26 ili 28 cm? poz