
Ovo nije tradicionalni kruh koji se priprema za Uskrs, ovo je kruščić sličan francuskom baguettu, a inspirirao me zapravo Pain d`Epi, tanki francuski kruh koji se prije pečenja zareže škarama. Taj sam kruh u zadnje vrijeme baš često pekla, poseban je jer je lagan, ukusan, jako hrskav a i izgleda tako originalno, fantastično ;)
Kruh sam oblikovala poput vjenčića a kod dekoracije blagdanskog stola može poslužiti i kao malo gnijezdo za jaja.
U nekim dijelovima Hrvatske za Uskrs se tradicionalno priprema pinca, odnosno sirnica, fini slatki kruh, neodoljivog mirisa. Pince nisu dio blagdanskog stola u mojoj obitelji (kod nas se pripremaju fini, domaći, slani kruščići ili pogače) ali ja sam, naravno, morala pripremiti i isprobati i tu slatku pogaču kao i slatka uskrsna peciva ;) Recepte sam i ovdje podijelila, možete se prisjetiti - Pinca, Hot cross buns.
Vratimo se današnjem receptu ;) Tijesto možete oblikovati u veći i manji, deblji i tanji kruščić ili dva jednaka, možete ih posipati kukuruznim brašnom, makom, sezamom ili nekim drugim posipom, budite kreativno i zaigrani.
Obzirom da je ovaj kruščić tako tanak, važno je da ne stoji dugo na zraku kako se ne bi presušio. Kada se ohladi, treba ga čuvati u posudi ili vreći za kruh.
Možete ga zamijesiti s pšeničnim ili pirovim brašnom ali i slobodno kombinirajte više različitih vrsta.
Osim navedene količine brašna u receptu, trebat će ga još i za radnu površinu na kojoj se kruh mijesi kao i za posipanje.
Za 2 kruščića potrebno je:
- 300 g brašna (ja sam stavila 200 g pirovog i 100 g pšeničnog oštrog brašna)
- 1 žličica soli
- 20 g svježeg kvasca
- 200 ml tople vode
- 1 žličica meda ili malo šećera
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
- U posudu razmrviti kvasac, preliti toplom vodom, dodati med ili šećer, dobro promiješati, dodati ulje i ostaviti 10 minuta na sobnoj temperaturi.
- Prosijati brašno, posoliti ga, promiješati i dodati u posudu s kvascem i vodom.
- Drvenom kuhačom miješati dok se sastojci ne sjedine a zatim izvaditi tijesto na radnu površinu obilnije posutu brašnom i ručno mijesiti 10ak minuta, odnosno dok tijesto ne postane elastično i svilenkasto. Tijesto treba biti mekanije ali po potrebi možete dodati još malo brašna.
- Posudu u kojoj će se tijesto dizati premazati uljem, staviti tijesto pa lagano premijesiti da ulje obloži cijelu kuglu tijesta. Poklopiti i ostaviti da se na sobnoj temperaturi diže 1,5 - 2 sata. Izvaditi tijesto iz posude, premijesiti (opet posuti brašnom radnu površinu) i podijeliti na dva dijela. Oblikovati u kugle, pokriti i ostaviti 10 minuta.
- Palcem u sredini svake kugle napraviti rupu pa tijesto podići i rukama oblikovati u prsten/vijenac. Lim za pečenje obložiti papirom, posuti brašnom pa staviti tijesto, opet ga lagano posuti brašnom i škarama rezati kao na slici.
- U hladnu pećnicu na najniži nivo staviti veliki plitki lim za pečenje (u njega ćemo kasnije uliti hladnu vodu). Zagrijati pećnicu na 200°C.
- Staviti lim s kruhom u zagrijanu pećnicu na srednji nivo a u prazni donji lim uliti čašu hladne vode (to će pomoći da kruh ima finiju koricu) i peći na 200°C oko 30 minuta, odnosno dok kruh ne dobije lijepu boju. Ako vaša pećnica ima ventilator, možete oba kruščića peći u isto vrijeme.