Naslovnica COOKam i guštam

Varivo od mahuna i faširanci

Objava 12. kolovoza 2017. 0 komentara 2400 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
mahune i kosani odresci

Varivo od mahuna mi je, uz punjene paprike, sataraš, knedle sa šljivama... (ok, ima toga još ;)) jedno od najomiljenijih ljetnih jela.

Obožavam salatu od mahuna, onako s dosta češnjaka i malo peršinovog lista ili kopra, mmmm... dobro ohlađena je divno osvježavajuća. 

Volim ih i abšmalcane ili pirjane s drugim povrćem kao prilog mesu. Mah, volim mahune!

 

Kosane odreske, popularne faširance najčešće pravim baš uz varivo od mahuna i ono od kelja.

Smjesu uglavnom radim od miješanog mljevenog mesa, junetine i svinjetine ali ponekad i samo od svinjetine ili puretine. U smjesu obavezno dodam malo vode, baš kao kad radim sarmu ili nadjev za punjene paprike, smjesa bude rahlija. Faširance ponekad prije prženja uvaljam u prezle, tada budu hrskaviji (a i ljepše se daju oblikovati), ovaj put nisam.

 

 

 

 

Sastojci za varivo od mahuna:

  • 1 kg mahuna

  • 1 velika glavica luka

  • 2 mrkve

  • 2 krumpira

  • 1,5 l vode

  • 1-2 žlice brašna

  • 2 žlice zobenih pahuljica

  • 1 žličica crvene mljevene paprike

  • 2 češnja češnjaka

  • sol, papar, kurkuma

  • peršinov list

  • kopar

  • ocat

  • kiselo vrhnje

  • ulje/mast

 

Priprema:

 
  1. Mahune oprati, očistiti i narezati na manje komade.

  2. Luk, mrkvu i krumpir oguliti. Luk sitno nasjeckati, mrkvu narezati na kolutiće a krumpir na kockice.

  3. Na malo masnoće kratko pržiti luk, kada malo smekša i postane staklast dodati mrkvu i krumpir,  povremeno promiješati pa nakom 10 minuta dodati mahune. Sve zajedno pirjati još 10 minuta.

  4. Dodati brašno, crvenu mljevenu papriku i češnjak (nasjeckan ili protisnut), promiješati i nastaviti pirjati oko 5 minuta.

  5. Dodati vodu, zobene pahuljice, sol i papar pa kuhati 30 minuta. Pri kraju kuhanja dodati malo kurkume u prahu.

  6. Na kraju u varivo dodati sitno nasjeckani peršinov list, kopar i ocat.

  7. Kiselo vrhnje svatko si, po želji, može dodati u tanjur.


Poslužiti s kosanim odrescima.

 

Sastojci za faširance (polpete/faširke/kosane odreske):

 

  • 500 g miješanog mljevenog mesa

  • 1 manja glavica luka

  • 1 jaje

  • 2 češnja češnjaka

  • sol

  • papar

  • 1/2 žličice mljevene crvene paprike

  • 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista

  • 3-4 žlice krušnih mrvica

  • 1 dl vode

 


Priprema:

 

 

  1. Luk jako sitno nasjeckati, staviti u zdjelu, posoliti i ostaviti 10ak minuta, da se smekša.

  2. Dodati meso i sve ostale sastojke pa dobro promiješati, najbolje rukom, da se svi sastojci sjedine. Ostaviti smjesu da odmori 10 minuta. 

  3. Vlažnim rukama formirati faširance (izvaditi manju količinu smjese, formirati u kuglu a zatim u disk). Ovako pripremljene faširance možtee uvaljati u krušne mrvice, ja to ponekad radim ali ovaj put nisam.

  4. U tavi zagrijati ulje ili mast pa na srednje jakoj vatri pržiti faširance sa svake strane 7-8 minuta (tako da izvana dobitju koricu, a iznutra ostanu sočni i mekani).

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Message