Blogosfera COOKam i guštam

Zeleni ajvar

Objava 27. rujna 2015. 0 komentara 1671 prikaza
foto: Tatjana Pastuović Klaić
foto: Tatjana Pastuović Klaić
maliđano zeleni ajvar

Ovaj namaz/salatu obožavam i pravim ga obavezno u ovo doba godine.

Prvi put sam ga jela jako, jako davno u Makedoniji i oduvijek mi je to zeleni ajvar a znam da ajvar zapravo nije, zato sam pitala moje drage prije znaju li one za kakav konkretniji naziv i one su mi rekle - pa to ti je nešto kao malidjano! Olja i Ana, hvala vam :) 

OK, bez obzira na naziv, ovo je odlično i vrijedi isprobati ;)

 

Kao namaz meni je idealan ovako kako sam danas ovdje prezentirala - uz sir i topli, prepečeni kruh s maslacem.

Kao salata sjajno paše uz razna pečenja (topla i hladna).

 

 

Ovo je jako odokativan recept, čak i u mojoj tekici, gdje je sve dosta precizno i nadugačko zapisano, uz zeleni ajvar piše tek par natuknica tipa - patlidžan i paprike ispeci, oguli, nasjeckaj, začini i ohladi.

Ja ću ovdje biti tek malo određenija ;)

 

Potrebno je:

 

  • 1 kg patlidžana
  • 2 kg paprike babure 
  • 5-6 režnjeva češnjaka
  • 1 vezica peršinovog lista
  • oko 1/2 dl ulja (maslinovog ili suncokretovog)
  • ocat
  • sol

Priprema:

  1. Patlidžane i paprike operite i posušite. Svaki patlidžan prije pečenja na nekoliko mjesta probodite nožem (da tijekom pečenja ne puknu).
  2. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje ili alu-folijom, posložite patlidžane i paprike i ispecite ih.
  3. Pečeno povrće stavite u veliku posudu s poklopcem i ostavite poklopljeno barem sat vremena (tako će se kožica lakše guliti).
  4. Ogulite, očistite od sjemenki i ostavite da se cijedi.
  5. Patlidžane i paprike usitnite (ja ih na velikoj kuhinjskoj dasci izrežem nožem na sitne komadiće, vjerujem da bi bilo ok i kratko usitniti u blenderu)  pa dodajte usitnjeni češnjak i peršinov list a zatim ulje, ocat i sol. Promiješajte (isprobajte i po potrebi još začinite) i stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Najfiniji je kada malo odstoji i svi se okusi sjedine.

 

Ovako pripremljeni maliđano možete čuvati nekoliko dana u hladnjaku.Jako je fin i uz dodatak mljevenih oraha ili badema a možete ga i zaljutiti kojom ljutom papričicom.

 

U potrazi za nazivom saznala sam da postoji 101 varijacija na temu, ovo je ona koju ja pamtim i pravim.

 

Patlidžane i paprike možete ispeći i na roštilju, gradelama, to je još bolja opcija ;))

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.