Blogosfera COOKam i guštam

Zimska torta s medenjacima

Dobar razlog za smijeh bez previše boja Kad pobjegnu misli daleko odavde Za spasiti svijet nemam ideju. I sve je na kraju prekrio snijeg. Kao mi.. bio je ovdje, bio je ovdje Netko kao mi, bio je ovdje, prije nas Netko kao mi bio je ovdje, bio je ovdje Netko kao mi bit će ovdje poslije nas. (Detour)
Objava 31. prosinca 2018. 0 komentara 947 prikaza
Tatjana Pastuović Klaić
Tatjana Pastuović Klaić
gingerbread cake

 

Ovo je prava zimska torta koja tako čarobno miriše na cimet i đumbir, na klinčiće, muškatni oraščić i naranče.

I na Božić, snijeg i praznike.

I na zime koje pamtim iz vremena svog djetinjstva.

Zime kada su se ledile rijeke. Kad smo se klizali po potpuno zaleđenoj Savi.

Kad su ceste i staze danima bile bijele. Snijeg je čarobno svjetlucao i škripao pod nogama.

Pamtim tu moćnu tišinu i taj mir dugih slavonskih zima....

 

TORTA

Sastojci:

300 g oštrog brašna

prstohvat soli

1 žlica kakaa

1,5 žličica sode bikarbone

2 žličice praška za pecivo

2 žličice mljevenog cimeta

2 žličice mljevenog đumbira

1/2 žličice mljevenih klinčića

1/2 žličice naribanoh muškatnog oraščića

4 jaja

165 g smeđeg šećera

200 ml ulja

sok i naribana korica 1 naranče (nešpricane)

100 ml mlijeka

100 g mljevenih oraha, tostiranih

300 g očišćene, naribane mrkve

3-4 ravne žlice pekmeza od marelica ili ribiza

 

500 g mascarpone sira

170 g maslaca

naribana korica 1 naranče i malo narančinog soka

130 g šećera u prahu

2 žlice kokosovog brašna, za posipavanje

 

Tatjana Pastuović KlaićFoto: Tatjana Pastuović Klaić 1 / 5

 

Priprema:

 

Pećnicu zagrijte na 180°C. Pripremite 2 kalupa za tortu promjera 20 cm, svakome dno obložite papirom za pečenje a stranite namastite i pospite brašnom.

Na suhoj tavi pecite orahe dok ne zamirišu i dobiju lijepu boju, ohladite ih i zatim sameljite.

Mrkvu očistite i naribajte.

U zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, klinčiće i muškatni oraščić, pa sve promiješajte.

U drugu posudu stavite jaja i šećer, miješajte mikserom 3 minute, dok smjesa ne postane kremasta. Polako, uz stalno miksanje, dodajte ulje i nastavite miksati još minutu.

U posudu s jajima dodajte sok i naribanu koricu naranče, pa miješajući mikserom na najmanjoj brzini dodajte brašno sa začinima i mlijeko, zatim ručno umiješajte mljevene orahe i mrkvu.

Smjesu rasporedite u kalupe i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 30 minuta na 180°C. (pomoću čačkalice provjerite je li kolač pečen - zabobite u sredinu, ako čačkalica izađe čista kolač je gotov, ako na njoj ima tragova tijesta, pecite još).

Pečene biskvite nakon desetak minuta izvadite iz kalupa, ostavite da se ohlade pa svaki prerežite po sredini, tako da na kraju imate 4 biskvita jednake debljine.

Pipremite kremu. Krem sir i maslac (sobne temperature!) izmiksajte, dodajte šećer u prahu i nastavite miksati dok se sastojci ne sjedine pa dodajte naribanu narančinu koricu i malo soka.

Na tanjur za serviranje stavite prvi biskvit, premažite ga žlicom pekmeza a zatim nanesite dio kreme, stavite drugi biskvit i njega premažite pekmezom i kremom, pa isto napravite i s trećim i četvrtim biskvitom. Na kraju cijelu tortu i izvana premažite tankim slojem kreme. Ohladite tortu a zatim je ukrasite medenjacima i na vrh postavite pripremljenu kućicu od medenjaka.

 

 

MEDENJACI I KUĆICA


Sastojci:

  • 500 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma
  • 1/2 žličice naribanog muškatnog oraščića
  • 130 g šećera u prahu
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 200 g maslaca
  • 2 jaja
  • 4 žlice meda
  • 1 puna žličica sode bikarbone
  • po potrebi malo vode (2-3 žlice)

 

Priprema:

  1. U manjoj posudi zagrijte med, maknite s vatre, dodajte sodu i promiješajte.
  2. U veću zdjelu stavite brašno, dodajte sol, sve začine i šećer pa sve dobro promiješajte. Dodajte maslac sobne temperature, jaja, vaniliju, pripremljeni med i po potrebi par žlica vode. Umijesite tijesto, formirajte ga u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite tijesto u hladnjaku minimalno 1 sat a može vam ostati i preko noći.
  3. Limove obložite papirom za pečenje.
  4. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte na brašnom posutoj radnoj površini pa kalupima izrezujte čovječuljke. Izrezano tijesto složite u pripremljeni kalup i stavite u hladnjak na 10 minuta.
  5. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  6. Izvadite lim iz hladnjaka i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite keksiće 8-10 minuta na 180°C.
  7. Ohlađene kekse ukrasite royal glazurom.

 

Royal icing / glazura:

  • 1 bjelanjak
  • 250-300 g šećera u prahu
  • 1/2 - 1 žlica limunovog soka
  1. Bjelanjak kratko promiješajte, samo da se malo zapjeni pa dodajte šećer u prahu i liminov sok i miješajte dok ne dobijete gustu i elastičnu bijelu smjesu. Pripremljenu glazuru stavite u vrećicu za ukrašavanje ( a dobro će poslužiti i čvršća vrećica za zamrzavanje ;) ), škarama odrežite vrh da dobijete vrlo mali otvor pa ukrasite kućicu i medenjake.
  2. Kad se glazura osuši, dekorirajte tortu.

 

 
 
ŽELIM VAM SVIMA SRETNU I USPJEŠNU NOVU 2019. GODINU! :)
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.