Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Bez presedana su ostavke svih 34 čileanskih biskupa

Još se nikada nije dogodilo da su svi biskupi jedne države podnijeli ostavke nekom papi
Objava 20. svibnja 2018. 1 komentara 1026 prikaza
S papom Franjom u zrakoplovu
S papom Franjom u zrakoplovu
S papom Franjom u zrakoplovu

Zbog seksualnog zlostavljanja djece i prikrivanja tih slučajeva svih 34 biskupa Čilea podnijelo je ostavku (18. svibnja) nakon trodnevnog (od 14. do 17. svibnja) boravka u Vatikanu i razgovora s papom Franjom. Još se nikada nije dogodilo da su svi biskupi jedne države podnijeli ostavke nekom papi. Narednih dana će papa Franjo odlučiti što će učiniti s ostavkama biskupa, odnosno hoće li ih sve prihvatiti ili će ih odbiti ili prihvatiti s time što će oni ostati na svojim položajima do imenovanja njihovih nasljednika. U svakom slučaju riječ je o presedanu i može se postaviti i pitanje hoće li slično reagirati i biskupi u drugim zemljama. 

-U povijesti Crkve nikad se nije dogodilo da je cijela biskupska konferencija dala ostavke Svetom Ocu. Ne radi se o jednoj ili nekoliko osoba, već o cijeloj lokalnoj Crkvi koja prihvaća izazov kako bi se išlo do kraja, kaže otac Hans Zollner, njemački isusovac član Vatikanske komisije za suzbijanje pedofilije. 

Što će se sada dogoditi?

-Važno je što je Papa napisao biskupima, odnosno da nije dovoljno nekoga maknuti. Potrebno je istražiti slučajeve u korijenima, odgovara Zollner. 

Papa je čileanske biskupe pozvao u Vatikan na razgovor o pedofilskom skandalu. U pismu im je zahvalio što su prihvatili njegov poziv da dođu u Vatikan kako bi zajedno mogli provesti iskreno razlučivanje o ozbiljnim događajima koji su naštetili crkvenom zajedništvu i zadnjih godina oslabili djelo Crkve u Čileu. 

Riječ je o svećeniku Fernandu Karadimu, kojeg je Vatikan 2011., dakle u vrijeme Benedikta XVI., osudio na život u molitvi i kajanju zbog zlostavljanja više maloljetnika sedamdesetih i osamdesetih godina. Čileanski biskupi su optuživani za nedostatno djelovanje u slučaju Karadima. Jedan biskup, Juan Barros, bio je u središtu mnogih prosvijeda 2015. i početkom ove godine, jer ga je papa Franjo proglasio biskupom bez obzira što je bio optuživan da je znao za zlostavljanje koje je nad maloljetnikom provodio Karadima. Franjo je branio Barrosa govoreći kako nema dokaza protiv njega. No, očito je kako su čileanski biskupi prikrivali dokaze o Barrosovu pokrivanju Karadima. To je za Franju bio dodatni udarac i zatražio je oprost zbog greške koju je počinio.

Čileanske biskupe je papa Franjo očinski saslušao te ponudio im bratsko ispravljanje tijekom tri dana razmišljanja i molitve. Usmjerili su pažnju na dokument koji im je osobno uručio Papa. U njemu se upućuje na niz stvari koje su za osudu, a koje su se dogodile u Crkvi u Čileu: neprihvatljiva zlouporaba moći, savjesti, kao i seksualno zlostavljanje. 

U ime čileanskih biskupa su odluku o ostavkama novinarima iznijeli jedan od sedmorice pomoćih biskupa Santiaga mons. Fernando Ramos Pérez i tajnik Čileanske biskupske konferencije i biskup San Bernarda mons. Juan Ignacio Gonzalez Errazuriz. Među čileanskim biskupima je i mons. Tomislav Koljatić Maroević hrvatskog podrijetla, odnosno otac i majka su sa Brača i Hvara. 

Čileanski su biskupi prije svega zatražili oprost zbog boli koju su svojim ozbiljnim grješkama i propustima prouzročili žrtvama svećeničkog spolnog zlostavljanja, Papi, Božjem narodu i svojoj zemlji.

No, kako će se ponijeti biskupi i biskupske konferencije u ostalim zemljama gdje je bilo svećenika pedofila i gdje se njihovo zlostavljanje maloljetnika prikrivalo? Jer, zlodjelo, kao što se vidi iz čileanskog slučaja, zbilo se sedamdesetih i osamdesetih godina i nije palo u zaborav. 

  • Avatar Časnik2
    Časnik2:

    ...a kad će Jozo Bozo i naša svita dat ostavku?????????!!Živeli!!