Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Dvije kategorije verbalnih agresora

U rijetko se kojim državama, kao u Hrvatskoj i Italiji, nekoga tko se kovao u zvijezde baca u blato, odnosno štale (dalle stelle alle stalle). Promislimo o tome.
Objava 10. ožujka 2021. 0 komentara 252 prikaza
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia
Giorgia Meloni

Slučaj profesora Giovannija Gozzinija sa sveučilišta u Sieni koji je izvrijeđao čelnicu desničarske stranke Talijanska braća Giorgiu Meloni (na slici), napisavši da je “krava” i “krmača”, ponovno je otvorio raspravu o verbalnim napadima u politici. Rektor sveučilišta u Sieni Francesco Frati profesora je suspendirao na tri mjeseca. Gozzini, koji se ispričao zbog riječi koje je izrekao, nije neki balavac. Ima 65 godina. Zašto i među tzv. normalnim ljudima držanje ili izjave nekih političara izazivaju bijes, ljutnju, volju za vrijeđanjem?

Verbalni agresori dijele se na dvije osnovne kategorije. One koji su ideološki protivnici političara kojeg čuju na TV i one koji su “profesionalni” verbalni napadači (najviše se pojavljuju na društvenim mrežama gdje vrijeđaju određene osobe pa, primjerice, za papu kažu da je sotona). Ti “profesionalni” verbalni napadači stalno su u službi mržnje te predstavljaju crnu stranu politike. Njihova verbalna agresija pokoji se put može pretvoriti i u fizičku. Oni pripadaju “rasadniku” onih koji ulaze u akciju u vrijeme kada politika prolazi kroz jake turbulencije.

Zatim postoje i oni koji imaju zdrav interes za politiku koji nije a priori nadahnut mržnjom, nego stvarno pokušavaju nešto shvatiti. Gaje stranačke ili ideološke simpatije i antipatije, ali nisu agresivni. Moglo bi se kazati i da je prof. Gozzini jedan od takvih, a ipak je nasjeo, popustio pred instinktom koji ga je odveo u agresivne vode samo zato što je možda iz usta jednog političara (u ovom slučaju Meloni) čuo mnogo izraza koje nije mogao probaviti.

Kada sam prvi put otišao u Sabor kako bih za Vjesnik pratio jedno od tri vijeća (Općinsko vijeće), stariji kolega koji je bio stalni saborski izvjestitelj upozorio me je: kada osjetiš potrebu da govornicima vikneš da prestanu govoriti gluposti, moraš napustiti izvještavanje iz Sabora. Savjet zlata vrijedan, i trebali bi ga primijeniti svi, pa i oni koji uzdižu nekoga do statusa heroja (na početku pandemije u Hrvatskoj se epidemiologe nazivalo herojima), a onda, kada im se ne sviđa što te iste osobe govore, počinju ih blatiti.

U rijetko se kojim državama, kao u Hrvatskoj i Italiji, nekoga tko se kovao u zvijezde baca u blato, odnosno štale (dalle stelle alle stalle). Promislimo o tome.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.