Blogosfera Vatikan i okolica

Fašistički pozdrav nije kazneni ako je komemorativni

Kazneni su pozdravi oni koji potiču na nasilje i koji se mogu smatrati napadom na demokraciju, ali nisu kazneni ako su komemorativni, odnosno prigodom sjećanja na neke ubijene osobe, pa bile one i fašisti
Objava 25. veljače 2018. 0 komentara 168 prikaza
Mussolinijev stadion u Rimu, snimio Silvije Tomašević
Mussolinijev stadion u Rimu, snimio Silvije Tomašević
Mussolinijev stadion u Rimu, snimio Silvije Tomašević

Fašistički ili rimski (nazivan je tako jer se smatralo da su se tako pozdravljali stari Rimljani, što je pogrešno pošto za tako što nema dokaza osim u filmovima) pozdrav nije kazneno djelo ako je komemorativni, odlučili su talijanski vrhovni suci. Nisu svi pozdravi isti. Kazneni su pozdravi oni koji potiču na nasilje i koji se mogu smatrati napadom na demokraciju, ali nisu kazneni ako su komemorativni, odnosno prigodom sjećanja na neke ubijene osobe, pa bile one i fašisti. 

Kasacijski sud je sada oslobodio optužbi za apologiju fašizma dvojicu članova desničarske stranke CasaPound (Marco Clemente i Matteo Ardolino) koji su 2014. u Milanu sudjelovali u komemoraciji, koju je organizirala također desničarska stranka Talijanska braća (Fratelli d’Italia), dvojice članova neofašističkih pokreta (Sergio Ramelli ubijen 1975. i Enrico Pedenovi ubijen 1976.). Njima je suđeno na osnovu zakona iz 1952. kojim se kažnjava “sudjelovanje u fašističkoj manifestaciji radi ponovnog osnivanja Fašističke stranke zabranjene ustavom”. 

No, dvojica članova desničarske stranke sudjelovala su na komemoraciji tijekom koje uvijek postoji prozivka na koju se odgovara “prisutan” (u Hrvatskoj bi to moglo značiti “spreman”) s uzdignutom rukom. Za istu manifestaciju održanu godinu ranije devet osoba je bilo kažnjeno zatvorom od mjesec dana (za tako kratko se i ne ide u zatvor), a za manifestaciju održanu godinu kasnije, odnosno 2014., sudac je oslobodio optužene, a što je zatim potvrdio drugostupanjski sud i sada Kasacijski, dakle to je konačna presuda.  

Ocjenjeno je kako njihov fašistički pozdrav nije “imao nikakvu namjeru ponovnog uspostavljanja fašističkog režima”. Komemorativna manifestacija je bila odobrena, ali se sudionicima preporučalo da ne upotrebljavaju zastave s nacifašističkim oznakama i keltske križeve. U povorci je, dakako, bilo i zastava i križeva, ali se nije interveniralo kako bi se ipak sačuvao red i mir, odnosno da se ne izazovu sučeljavanja. Ipak je sve došlo na sud, ali su suci zaključili kako manifestacija nije organizirana s namjerom da “navede na nostalgične osječaje iz kojih bi se moglo razabrati opasnost od reorganizaranja Fašističke stranke”. U svom obrazloženju Kasacijski sud navodi i primjere za koje bi se moglo nekoga osuditi. Za osudu je intoniranje fašistike pjesme “uzmimo oružje mi smo fašisti”, jer se njome poziva na nasilje. Za osudu je i ako tijekom neke predizborne manifestacije netko u jednoj ruci drži batinu (manganello), a drugu uzdigne u fašistički pozdrav. 

Podsjeća se i na jednu prijašnju odluku Kasacijskog suda koji je objašnjavao kazneno djelo fašističke apologije zakona iz 1952. zvanog i zakon Scelba po Mariju Scelbi, ministru unutarnjih poslova početkom pedesetih godina kojom ga je prilikom predložio (od 1954. do 1955. bio je i premijerom, te je bio odlučujući i u riješavanju Tršćanske krize). 

Taj zakon, objasnio je Kasacijski sud, ne sankcionira manifestacije iznošenja mišljenja i ideologije koji su zajamčeni člankom 21. Ustava, već smatra kaznenim djelom samo onda kada postoji opsanost od ponovnog osnivanja fašističkih organizacija koje imaju za namjeru rušenje demokratskog sustava. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.