Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

G10 za opstanak ekonomije i demokracije

Taj summit trebao bi dati ne samo poticaj i smjernice novom ekonomskom razvitku nego i stvaranju tzv. saveza demokracija o kojem se govori godinama
Objava 15. veljače 2021. 0 komentara 164 prikaza
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL
Taj summit trebao bi dati poticajstvaranju tzv. saveza demokracija o kojem se govori godinama

Prvi posjet novog američkog predsjednika Joea Bidena Europi dogodit će se u lipnju kada je predviđen njegov dolazak u Veliku Britaniju na sastanak sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7). Taj sastanak u Cornwallu bit će prvi uživo (prošlogodišnji su bili putem videoveza), prvi nakon pandemije COVID-19 (nadamo se) i prvi nakon Brexita. Velika Britanija predsjedavajuća je G7, a, osim zemalja članica te skupine (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Japan, Francuska, Kanada i Italija), u Cornwall je pozvala i Indiju, Južnu Koreju i Australiju.

Taj summit trebao bi dati ne samo poticaj i smjernice novom ekonomskom razvitku nego i stvaranju tzv. saveza demokracija o kojem se govori godinama, a koji je kao organizaciju sposobnu da utječe na svjetsku ravnotežu potaknuo i Biden. Neke zemlje, poput Kine, pribojavaju se da bi novi G10 ili Democratic Ten, deset najvećih svjetskih demokracija, mogao biti usmjeren protiv nje, dok se neke europske zemlje, npr. Francuska i Italija, pribojavaju da bi mogle pasti u drugi plan, imati manje utjecaja.

Nezadovoljna je i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je poticala kontroverzni sporazum o ulaganjima između EU i Kine, a protiv kojeg je Washington. U taj sporazum, bez obzira na to što je Velika Britanija izašla iz EU, premijer Boris Johnson želi uključiti i London. S druge se strane želi da demokratske zemlje Azije i Australija imaju sve veći utjecaj na svjetska kretanja. Dakle, mnogo je kontroverznih tema o kojima će raspravljati svjetski moćnici.

Ipak, najvažnije će biti odluke o tome kako potaknuti ekonomiju. Prema posljednjim analizama i najrazvijenijim zemljama, čak i onima koje su prije pandemije imale snažniji rast, kao što je SAD, trebat će četiri godine da dođu do prijašnjih parametara. Bivši predsjednik Europske banke, danas mandatar za sastav nove talijanske vlade Mario Draghi na međunarodnom je skupu nedavno rekao kako bi neprofitabilne tvrtke, nazvao ih je “zombijima”, trebalo pustiti da propadnu, da bi se pažnju moglo posvetiti perspektivnima.

Možda će ta preporuka postati opća stvarnost.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.