Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

General postao svećenik i sada možda svetac

Objava 18. svibnja 2015. 3 komentara 3297 prikaza
Fra Chiti i papa Ivan Pavao II.
Fra Chiti i papa Ivan Pavao II.
Fra Chiti i papa Ivan Pavao II.

Bio je časnik (poručnik) u vojsci Kraljevine Italije za vrijeme fašističke Mussolinijeve vlade i poslan je u Drugom svjetskom ratu na ratišta u Grčku, Hrvatsku i Rusiju. Kada je Italija potpisala primirje u rujnu 1943., vratio se s ruskog fronta u Italiju, ali je ušao u „krivu“ vojsku, odnosno u onu tzv. talijanske socijalne republike (RSI) koju je u mjestu Salo' osnovao Mussolini. Ipak je 1944. spasio 200 talijanskih partizana od streljanja tako što ih je lažno prikazao svojim vojnicima, a onda im je dopustio povratak kućama. Poslije Drugog svjetskog rata bio je procesuiran kao pripadnik vojske RSI, ali nije pronađeno da je počinio neko zločinačko djelo, pa je tri godine kasnije, odnosno 1948., ponovno ušao u vojsku, sada talijanske republike. Postao je i general i sudjelovao je u mirovnoj operaciji UN-a u Somaliji. U 58. godini otišao je u mirovinu i onda htio ostvariti svoj san, postati svećenikom.

Gianfranco Maria Chiti postao je i svećenik 1982.  Umro je 2004. godine u svojoj 83. godini, a sada je Vatikan odobrio biskupu grada Orvieta, mons. Benedettu Tuziju, da otvori kauzu za beatifikaciju i kanonizaciju vojnika i generala Chitija.

Dakle, od časnika u Mussolinijevoj vojsci do generala u vojsci talijanske republike i svećenika Katoličke crkve do sveca. To je put fra Chitija. List Talijanske biskupske konferencije, Avvenire, napisao je i kako se Chitijevo ime nalazi i u Knjizi pravednika sinagoge u Torinu pošto je spasio i židovske obitelji.  Ušao je u kapucinski samostan u Rijetiju 1978. kao novak, odjenuo je svećeničke odore i 12. rujna 1982. zaređen je za svećenika u katedrali Rijetija. Poslan je u Orvieto i tu se posvetio obnovi ruševne zgrade bivšeg samostana San Crispino. U Vatikanu ga je primio i papa Ivan Pavao II. Chiti je prijateljima kazao kako ne obnavlja samo građevinu samostana, već i dušu, te kako će svi koji će htjeti doći u obnovljeni samostan tu pronaći oazu dobrodošlice. Obilazio je cijelu Italiju kao propovjedač i duhovni otac.

Ta neobična biografija Chitija, koji je zapravo imao dva različita života i koga sada nazivaju i „Božjim vojnikom“, te bi mogao biti beatificiran, možda mnogo govori i o Europi sada na 70. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata.

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Kolokol:

  "Poslije Drugog svjetskog rata bio je procesuiran kao pripadnik vojske RSI, ali nije pronađeno da je počinio neko zločinačko djelo, pa je tri godine kasnije, odnosno 1948., ponovno ušao u vojsku, sada talijanske republike." Tako se radi u civilizaciji - ... prikaži još! - a u Jugoslaviji te samo mrak pojeo preko noci, ako si barem bio ziv za vrijeme NDH, a kamoli sto drugo. Sud pa dokaži.

 • Avatar vitez
  vitez:

  Titovi partizani su bez milosti ubijali svakog pripadnika hrvatskog naroda koji je poželio da ima svoju Državu-NDH, nije bitno što je to želio radi slobode svojeg naroda, kojeg su velikosrbi tlačili i ubili im vođu Stjepana Radića 1928. Titovi partizani ... prikaži još!i rušili su DRžavu hrvatskog naroda, umjesto da su rušiili vlast, režim, oni su uništili NDH.To pokazuje kolika im je bila nacionalna svijest, hrvatskih partizana

 • grgaman:

  Komunisti su jad bijeda radnika i seljaka predvodjena sa manjinom mafijasa i gadova najgoreg soja