Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Je li 5G bio krivac i za kugu u 15. stoljeću?

Više nije ključno posjedovati nešto, već imati pristup mreži.
Objava 26. travnja 2020. 1 komentara 613 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Tko će za deset godina ići provjeravati jesu li prognoze bile točne!

Danas je pitanje svih pitanja što će se događati poslije pandemije koronavirusa. Jedan način predviđanja je onaj koji se temelji na tome što se već događalo u povijesti, dok se drugi temelji na budućnosti, na predviđanju što će se dogoditi za deset godina (tko će za deset godina ići provjeravati jesu li prognoze bile točne!). Iako su okolnosti bile sasvim drukčije, iznose se iskustva s epidemijom kuge, španjolske, hongkonške i inih gripa, te s epidemijama SARS-a, HIV-a... S pogledom u budućnost je drukčije.

Prije točno 20 godina američki politolog i ekonomist Jeremy Rifkin objavio je knjigu “Doba pristupa” u kojoj je predvidio da će kapitalizam prijeći u drugu fazu. Ekonomijom dominira tržište i koncept privatnog vlasništva, ali njome će početi dominirati vrijednosti kulture, informacija i odnosa, pisao je. I doista, tržištem više ne dominiraju automobilske kompanije (na primjer), već one s komunikacijskim mrežama koje prodaju proizvode posve različite od industrijskih.

Više nije ključno posjedovati nešto, već imati pristup mreži. Osamdesetih godina, primjerice, svaki muškarac koji je držao do sebe trebao je imati bušilicu Black&Decker kako bi njome jednom u deset godina izbušio jednu rupu u zidu. Trebala mu je rupa u zidu, a ne bušilica.

Potom je svatko morao imati automobil, po mogućnosti bolji od susjedovog. Koliko smo u njemu boravili? Možda deseti dio dana. Rifkin je predviđao i tranziciju geografski vezanih tržišta prema e-tržištima; od industrijske proizvodnje prema kulturnoj proizvodnji. I to se dogodilo. Koncepti, ideje i mašta postali su stvarnost. Vrijeme dominira prostorom. Geografski prostor postao je nebitan.

Predviđao je Rifkin i negativne posljedice, dakako, ali da bi se one izbjegle ili umanjile, potrebno je još veće i šire obrazovanje što većeg broja ljudi s posebnim naglaskom na važnost građanskog obrazovanja i etike. Živimo u vremenu pristupa, a ne u vremenu bez antena. Ili je 5G bio krivac i za širenje kuge u 15. stoljeću, samo nam to nitko nije rekao...