Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Pokret 5 zvijezda (M5s): Kada i stranke upotrebljavaju lažne vijesti

Naslov toga lažiranog prijevoda na stranicama M5s je: “Financijski puč protiv Italije”. Dijsselbloem, prema prepričanom prijevodu, otvoreno poziva “tržišta da napadnu talijanske financije”.
Objava 03. studenoga 2018. 0 komentara 67 prikaza
Dijsselbloem na sajtu M5s
Dijsselbloem na sajtu M5s
Dijsselbloem na sajtu M5s

Na društvenim mrežama ima dovoljno, ako ne previše, sajtova i osoba koji šire lažne vijesti, ali kada to učini stranka koja je još k tome i na vlasti onda ima razloga za zabrinutost. Pokret 5 zvijezda (M5s), koji je na vlasti zajedno s Ligom, objavio je na svojoj web stranici razgovor koji je bivši predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem dao američkoj tv CNBS, ali s prepričanim talijanskim prijevodom koji iskrivljuje izrečeno. Naslov toga lažiranog prijevoda na stranicama M5s je: “Financijski puč protiv Italije”. Dijsselbloem, prema prepričanom prijevodu, otvoreno poziva “tržišta da napadnu talijanske financije”. Zaključuje (ženski glas talijanske “prevoditeljice”) se kako je “nizozemski političar Dijsselbloem saveznik PD-a (Demokratske stranke) u Europi. Njegova izjava je da se naježiš. To je ina potvrda kako je financijski establišment protiv naroda”. 

Dijsselbloem nije ništa takvoga izjavio. Evo originalne snimke i “prevedene” sa sajta talijanske agencije ANSA:

http://www.ansa.it/sito/notizie/politica/2018/11/02/pd-allattacco-di-m5s-manipolano-le-parole-di-dijsselbloem-_2d59aea5-a418-4f74-8247-0de2a7bf9d62.html

 

Moram kazati kako taj falsifikat nije učinio nitko iz M5s, već su “prevedenu” snimku preuzeli s stranice Pandora Tv. No, morali su znati što je ta platforma i tko je urednik. Na njoj piše kako se predstavlja kao “platforma neovisnog informiranja”, te kako želi “objasniti krizu, otkriti pozadinu koju zamračuju mainstream mediji i dati glas Talijanima koje emarginira tržište komunikacija”. Urednik je, pišu, “poznati novinar” Giulietto Chiesa. Točno je i da je Chiesa poznati novinar. Uz ostalo bio je jedan od glavnih pera glasila Talijanske KP L'Unità i dopisnik iz Moskve u vrijeme Sovjetskog Saveza. Bio je uvijek na strani Moskve, zagovarao stajališta sovjetske KP, pa je i poslije pada komunizma ostao vezan za Moskvu i sada uz ruskog predsjednika Vladimira Putina. Za teroristički napad na poslovne tornjeve u New Yorku 11. rujna 2001. kazao je i pisao, pa i knjige, kako je riječ o “autoatentatu”, odnosno da su si Amerikanci sami srušili World Trade Center. Sve što je američko, pa i ako oni dožive tragediju, smrdi na tajne službe, na CIA-u, na zavjere…, uvjeren je Chiesa. 

Ne trebam, nadam se, spominjati na čijoj je strani bio Chiesa tijekom ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Uvijek je Beograd bio u pravu, a za Pandoru TV je izvijestio kako je Haški sud oslobodio Miloševića.

Evo kako je Chiesa "oslobodio" Miloševića u Haagu za rat u BiH:

https://www.youtube.com/watch?v=6myryvlbuiY

U svom antiamerikanizmu ima i saveznike na ekstremnoj desnici kao što je CasaPound. Chiesa kao i marxist Diego Fusaro, drži kako je Putin, uz ostalo i zato što ima oružje, jedini koji se može suprotstaviti prepotentnosti Zapada. 

Evo što Chiesa i Fusaro misle o Putinu: 

https://www.pandoratv.it/giulietto-chiesa-diego-fusaro-perche-siamo-a-favore-della-russia-di-putin/

Ima osoba koje prate takve sajtove na kojima se iznose lažne vijesti samo zato da bi se propagiralo nekakvu politiku protiv nečega ili nekoga, ali još se u Italiji nije dogodilo da jedna stranka na vlasti preuzme prilog s takvoga sajta i stavi ga na svoj. Sajtovi stranaka bi trebali biti oprezniji, ako već to nisu pojedinci koji šire razne fake news na svojim Facebook zidovima, u analiziranju što je lažno, a što istinito. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.