Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Kakav nas svijet čeka nakon koronakrize?

Bit će i pozitivnoga, kao što je poticanje poljoprivrede, ali kao što se događa kod epidemija, tako će i u ekonomiji doći do selekcije.
Objava 09. travnja 2020. 0 komentara 820 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Mnogo toga više neće biti kao prije

Ujedinjeni narodi upozoravaju da bi pandemija koronavirusa mogla izbrisati desetljeća napretka u borbi protiv siromaštva i povećati nejednakosti između pojedinih zemalja. Jedna od velikih zasluga globalizacije bilo je smanjenje siromaštva, a sada bi se ta tendencija mogla preokrenuti, i to ne samo zbog gubitka dohotka, zatvaranja poduzeća i sitnih poslova te povećanja nezaposlenosti već i zbog zatvaranja škola.

Međunarodna organizacija rada (ILO) procjenjuje da bi od 5,3 do 25 milijuna ljudi u svijetu, ovisno o trima mogućim scenarijima za doba polije koronavirusa, moglo izgubiti posao. Oni koji ostanu raditi, pak, dobivat će niže plaća, u ukupnom iznosu od oko 860 milijuna do 3400 milijardi dolara manje. Čak 166 zemalja svijeta zatvorilo je škole, a više od 60 milijuna nastavnika ostalo je kod kuće. Oko 1,5 milijardi djevojaka i momaka nemaju valjanu ili nemaju uopće nastavu. Održava se nastava putem weba, ali nije u svim, posebno ne u nerazvijenim, zemljama dobra mreža.

Osim toga, pandemija bi mogla pokopati i onaj, ionako još nedovoljan, napredak u izravnavanju prava između žena i muškaraca, posebno u zemljama u kojima su ta prava bila nerazmjerna. Mnogo toga više neće biti kao prije. Zrakoplovne kompanije više neće imati promet kakav su imale. Ove godine neće biti turizma, i to ne samo zbog eventualnog ograničenog putovanja, već i zbog činjenice da se neće koristiti godišnji odmori.

Naime, neke su tvrtke zapovjedile zaposlenicima da tijekom karantene budu na godišnjem odmoru, što znači da će morati raditi tijekom ljetnih mjeseci. To znači golem gubitak dohotka za sve koji žive od turizma. Upitna je i sudbina kruzerskog turizma. Bankarske filijale, šalteri... već su se zatvarali, a sada će se vidjeti da gotovo i nisu potrebni. Mnogi, pa i uredi državne administracije, bit će zatvoreni jer su se sada pokazali nepotrebnima.

Bit će i pozitivnoga, kao što je poticanje poljoprivrede, ali kao što se događa kod epidemija, tako će i u ekonomiji doći do selekcije. Hoće li to biti dobro za društvo ili ne, veliko je pitanje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.