Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Kina ne smije biti primjer borbe protiv virusa Covid-19

Kina je ne samo kasnila s uvođenjem mjera protiv širenja koronavirusa. Nema demokratsko uređenje kakvo je u zapadnoerupskim zemljama, te je zatajila brojke zaraženih i umrlih
Objava 19. travnja 2020. 0 komentara 140 prikaza
Bolnica Gemelli, foto: Silvije Tomašević
Bolnica Gemelli, foto: Silvije Tomašević
Bolnica Gemelli, foto: Silvije Tomašević

Jesu li Italija i ostale zemlje zapadne demokracije mogle preuzeti kineski način suzbijanja širenja zaraze virusom Covid-19? Nisu, jer u Kini (kao ni u Singapuru) nema demokratskog usuglašavanja prilikom donošenja nekih odluka. Stoga ju se ne smije, kao što čine i neki znanstvenici, preporučati kao model za karantenu protiv koronavirusa. Italija je, primjerice, pogriješila što je zakasnila s uvođenjem mjera nakon što je proglasila izvanredno stanje, ali drugo je u demokratskoj zemlji donijeti neke mjere, a drugo je tako što uvesti u državi u kojoj se ne diskutira odluka vođe. Talijanska vlada je 31. siječnja donijela odluku o uvođenju izvarnerodnog stanja zbog koronavirusa, ali prve je mjere usuglasila tek 22. veljače. Premijer mora dogovarati sa strankama većine, s ministrima, sa civilnom zaštitom, te s predsjednicima regija. U Italiji su regije nadležne za zdravstvo i svaka od 20 njih ima drugačije organiziranu zdravstvenu skrb.

Zatim, tek sada na vidjelo, ali još uvijek djelomično, izlazi da je u Kini bilo mnogo više zaraženih i preminulih osoba od brojki koje iznosi službena vlast. Najprije su procurili video s osobama koje čekaju da im se predaju urne s njihovim dragima, a onda su i vijesti nekih agencija potvrđivale kako je bilo izručeno mnogo više urni od službenog broja preminulih. 

To me podsjetilo na nemire koji su izbili na Kosovu nakon što je Beograd 1989. ukinuo autonomiju pokrajinama. Službena i jedina novinska agencija Tanjug, kao i beogradski listovi, nisu objavljivali ima li poginulih u nemirima između Kosovara i srbijanske policije. No, reporteri slovenske televizije su u Prištini prebrojili lijesove i utvrdili kako je u tim sučeljavanjima bilo i mrtvih.  

Kineska medija grupa Caixin objavila je, nakon olabljivanja karantene, kako je isporučeno 5.000 urni samo u jednom danu i samo u gradu Hankouu. Sajt radija Free Asia procjenjuje kako bi u Kini moglo biti 42.000 preminulih od koronavirusa. Objavljeno je i kako su prve osobe zaražene tim virusom umrle još u studenome 2019., a da je virus počeo kolati u ljeti te godine. Nitko nije ništa poduzimao sve dok smrti nisu postale previše očevidne. Čak su kaznili liječnika koji je prvi denuncirao širenje zaraze. Liječnik Li Wenliang (34) je izrazio zabrinutost zbog novog virusa, ali je 3. siječnja priveden zbog toga u policiju. Temperaturu je dobio 10. siječnja i dva dana kasnije je smješten u bolnicu, te je 7. veljače umro. Sada ga vlast slavi kao heroja. I službeni podaci sada iznose kako su već u prosincu 2019. bolnice u Wuhanu imale odjele intenzivne njege prepune bolesnika s neobičnom upalom pluća. Radio Free Asia sada prenosi kako je samo u Wuhanu bilo 57.007 kremacija u četvrtom tromjesečju 2019., što je bilo za 1.583 više nego 2018. i čak za 2.231 više nego 2017. 

Dakle, Kina ni u kojem slučaju ne bi trebala biti uzor kako predlažu neki znanstvenici koji, još k tome, iznose stvari o Italiji na osnovu kojih se može zaključiti kako tu zemlju ne poznaju dovoljno. Kaže se, primjerice, kako Kineza u Lombardiji ima oko 100.000, te da su oni iz Kine prenijeli koronavirus. U Lombardiji ima 69.000 Kineza, a u Italiji ukupo nešo manje od 300.000. Grad s najbrojnijom kineskom zajednicom u odnosu na broj stanovnika je Prato u regiji Toskani sa više od 23.000 Kineza na 190.000 stanovinka (Milano ima 29.000 Kineza u odnosu na 1,4 milijuna stanovnika). U gradu Prato je od koronavirusa umrlo 28 stanovnika. Talijanski virolozi iznose kako je koronavirus u Italiju, odnosno u mjesto Codogno, ušao s njemačkim građaninom koji je u svojoj zemlji bio u kontaktu s nekim koji se vratio iz Kine. 

Italija je pogriješila što nije počela provoditi zaštitne mjere odmah čim je proglasila izvanredno stanje, ali je do nekih zakašnjenja došlo i zbog toga što je za donošenje odluka potreban dogovor. Kina nije najgore zlo kakvim ju povremeno prikazuje američki predsjednik, ali nije ni uzor.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.