Blogosfera Vatikan i okolica

Licemjerno je ne čestitati Božić

Objava 28. prosinca 2017. 1 komentara 790 prikaza
Snimio: Silvije Tomašević
Snimio: Silvije Tomašević
Jaslice u crkvi Našeg Spasitelja u Kopenhagenu

U ime multietničnosti zabranjuje se iskazivanje neše ne samo povijesti, već i sadašnjosti i budućnosti. U nekim školama u Italiji, kao i svake godine, želi se zabraniti postavljanje jaslica kako se ne bi vrijeđalo učenike drugih religija. Isto tako ima i onih koji drže kako se na početku tv-dnevnika ne bi trebalo čestitati Božić, jer nisu svi stanovnici kršćani, pa bi ih takav pozdrav mogao vrijeđati. Osobno držim kako je takvo ponašanje licemjerno. Svi Europljani, pa i oni koji za sebe kažu da su ateisti, su kršćani, jer je u europskom čovjeku, bio on kršten ili ne, kršćanska kultura. Dakle čestitajmo si kršćansku kulturu, a to znači da si poželimo Sretan Božić. Ni jednoj drugačijoj kulturi ili religiji ne bi trebala smetati naša međusobna čestitka, koja znači ljubav. 

I papa Franjo je u svojoj katehezi održanoj tijekom opće audijencije srijedom (27. prosinca 2017.) u dvorani Pavla VI. u Vatikanu govorio o izopačivanju našeg Božića u ime lažnog poštovanja nekršćana. 

“U naše vrijeme, osobito u Europi, svjedoci smo određene vrste izopačivanja Božića u ime lažnog poštovanja onih koji nisu kršćani, a u čemu se često skriva želja da se vjeru stavi na rub, isključuje se iz slavlja svaka povezanost s Isusovim rođenjem koje je jedini pravi Božić! Bez Isusa nema Božića. Bez njega može postojati neko drugo slavlje, ali ne Božić. Ako je On u središtu, onda i sve oko njega, svjetla, glazba, tradicija, hrana, pomaže stvoriti ozračje slavlja, ali uvijek s njim u središtu. Ako Isusa uklonimo, svjetlo se ugasi i sve postaje lažno i umjetno”, kazao je Franjo.

“Bog želi izgraditi novi svijet u kojem nema više odbačenih, zlostavaljanih i siromašnih. Trebamo biti Božji dar drugima, prije svega onima koji nikada nisu doživjeli pažnju i nježnost. Koliki ljudi u svom životu nikada nisu doživjeli milovanje, pažnju, ljubav i nježnost”, kazao je Papa. 

Početkom prosinca bio sam u Kopenhagenu gdje sam bio pozvan i na jedan večernji domjenak gospođe koja je govorila kako je atest, ali ne samo što je imala okićen bor, već je imala postavljen i adventski vijenac sa četiri svijeće. Pitao sam je kako to da je okitila stan za Božić ako je ateistkinja, a ona mi je odgovorila kako je to tradicija od koje nema namjeru odustati. Čestitali smo si Božić. 

  • Kwokal:

    Poštovani Tomaševiću. Ne radi se o licemjerju nego o vrhuncu idiotizma. Pozivati se na Svetog oca, e kako bi se moglo slobodno na Božić čestitati Božić i to ne u Pakistani ili Iranu nego u Italiji ili Francuskoj je van ... prikaži još! svake pameti. I da se razumijemo to ne traže pripadnici drugih religija, jer mudri među njima znaju da će forsiranjem ovakovih mazohističkih idiotarija koje izazivaju bijes šutljive većine, na kraju oni, ni krivi ni dužni, platiti cijenu. Takvo ponašanje možete zahvaliti, vama dragim leftistima, liberalima, političkim korektičarima i, kako se već ta bulumenta zove. Samo njima može pasti na pamet, primjerice, nebi me čudilo, da predlože da se ne čestita majci rođendan da se nebi, jelte, uvrijedili oni koji je nemaju. Kao posljedicu imate Austriju, strukturu parlamenta u Njemačkoj......Nije ni čudo da je uz veliku poreznu reformu veliki uspjeh Trumpa vraćanje Božića prilikom čestitanja za Božić. O tempora o mores. I na kraju, Tomaševiću, malo više životne mudrosti, a manje čuđenja realnošću.