Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Koronavirus: Može li država-majka trajno postojati?

U Italiji ne samo što se i dalje u trgovine ulazi sa zaštitnim maskama i što se na ulazu trebaju dezinfecirati ruke, već se i na ulazima na brodove i u zrakoplove, u službene prostorije, na koncerte itd. mjeri temperatura. Doskoklubovi su još zatvoreni...
Objava 10. srpnja 2020. 0 komentara 675 prikaza
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
-

Bile su potrebne određene mjere u trenutku pojave koronavirusa, ali što će se dogoditi najesen? Talijanska vlada odredila je da ni jedna tvrtka ne smije nikoga otpustiti u vrijeme pandemije, ali ta mjera završava 17. kolovoza. Što će se dogoditi poslije toga datuma, ako znamo da su mnogi unatoč tome (računa se do 400 tisuća) ostali bez posla. Država-majka ne meže postojati zauvijek. Treba promišljati što nakon ratne ekonomije zbog pandemije. 

Mnogi državnici se uzdaju u nadu, a neki, kao Trump, i dalje govore kako je njihova država najbolja (i u Hrvatskloj je bilo onih koji su klicali da se najbolje branimo od COVID-19) ali ne znaju što učiniti. 

John Kennedy je 20. siječnja 1961. u Washingtonu, nakon što je prisegnuo kao 35. predsjednik SAD-a, govorio “nemojte pitati što vaša država može učiniti za vas, već pitajte što vi možete učiniti za svoju zemlju”. 

Dok je država-majka govorila djeci “perite ruke i nosite zaštitne maske” većina ju je slušala, ali čim je prestala upozoravati, skinuli smo maske i to ne samo one za zaštitu od korone, već one iza kojih smo se skrivali, kao iza majčine suknje. Dečki (i djevojke) na i oko teniskog turnira mogli su se držati zaštitnih mjera i da im to država-majka ne naredi. 

Talijanska vlada promišlja o smanjenju stope PDV-a ili poreza na osobna primanja kako bi se potaknula potrošnja, ali to i ako prođe opet će biti mjera na određeno vrijeme. A što poslije? Mnogi su već počeli računati na to da će trošiti novce iz tzv. Recovery Funda, a pitanje je hoće li uopće biti stvoren fond s nepovratnim sredstvima. Ako i bude, počet će djelovati tek 2021. Koliko se malo znade ne samo o tome što učiniti poslije poslije 5. srpnja, nego i sada, vidi se po predizbornoj kampanji za Sabor. Prostor u raspravama zaokuplja pitanje pobačaja, homoseksualnih brakova, rada nedjeljom, odlaska u crkvu i na obiteljski objed koji će pripremiti žene, jer neće, na primjer, nedjeljom raditi na blagajnama prodavaonica. Opet bi država trebala odrediti tko će raditi i što će raditi nedjeljom i kako se brinuti o duhu i tjelu unakaženom silovanjem. Država ne smije biti majka (a kamoli maćeha), već mjesto u kojem je moguće raditi i živjeti, a ne očekivati da će to drugi učiniti umjesto nas. 

 

Ovo je uvodnik objavljen u Obzoru 27. lipnja 2020. U međuvremenu, primjerice, talijanska vlada donijela je odluku da se otkazi ne smiju davati do konca godine. Dakle odredba ne istijeće 17. kolovoza. U Italiju, Vicenzu, vratio se poduzetnik koji je bio u Srbiji gdje se zarzio i zarazu prenio sugrađanima. Ne samo što je sada na intenzivnoj njezi, već je pokrenuta i istraga protiv njega zbog širenja zaraze. U Italiji ne samo što se i dalje u trgovine ulazi sa zaštitnim maskama i što se na ulazu trebaju dezinfecirati ruke, već se i na ulazima na brodove i u zrakoplove, u službene prostorije, na koncerte itd. mjeri temperatura. Doskoklubovi su još zatvoreni. Sve to, čini se, neki Hrvati smatraju nepoštovanjem sloboda itd. Da i ne govorimo o ljutnji zbog traženja da se i na svadbenim svećanostima ponaša po pravilima koja su stupila na snagu zbog pandemije. Za nepoštovanje tih mjera na teniskom turniru u Zadru, čini mi se, još nitko nije odgovarao. Posljedice olakog ponašanja vide se sada.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.