Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Iredentistički zemljovid: Na neke ispade reakcije nisu potrebne!

Zemljovid na talijanskoj zastavi iredentista ima i Korziku kao talijansku. Službena Francuska, ali i ona manje službena, na to nije reagirala do sada i sumnjam da će to učiniti. Koliko osoba ima u Austriji koje misle kako bi Južni Tirol trebao pripasti njima, koliko Britanaca misli da bi Hong Kong ili druge bivše kolonioje trebale biti pod vlašću Londona, koliko Hrvata misli da bi Hercegovinu trebalo pripojiti…
Objava 08. lipnja 2019. 0 komentara 37 prikaza
Trst, snimio: Silvije Tomašević
Trst, snimio: Silvije Tomašević
Trst, snimio: Silvije Tomašević

Izvjesni tršćanski vijećnik, o kojem mnogi u Trstu ne znaju ni da postoji, pohvalio se na facebooku kako se o njemu piše u Sloveniji i Hrvatskoj. Taj Lorenzo Giorgi objavio je na svom profilu na Facebooku 2. lipnja, na dan kada Italija slavi svoju Republiku, naslovnu sliku-zemljovid sa stranice na Facebooku Talijanskog iredentističkog pokreta (na facebooku imaju nešto više od 8.200 followera) koji je na na toj društvenoj mreži od 2011. (usput, zašto se na to, original, nije reagiralo). Dotičnom vijćniku činilo se, valjda, simpatičnim to što je prenio tuđi uradak, dakle onih koji sami sebe nazivaju iredentisti. Na tu kopiju dobio je ukupno (do sada dok ovo pišemo 4. lipnja) ukupno 111 lajkova, ali drugih, pa i bjesnih emoticoma. Ima i četiri komentara. Jedan na rimskom dijelektu “bolje od Tajanija” (što je zafrkancija),  drugi kaže kako nedostaju Albanija i republika banana s glavnim gradom Arcoreom (Berlusconijevim domom), treći, opet u zafrkanciji, kako na zemljovidu nedostaju Libija, Somalija i Etipija, a četvrti rekli bismo jedini ozbiljni u kojem mu se kaže “Kolika ignorancija…a da malo ponovi gradivo s nekim povijesničarom koji nije pod utjecajem nacionalističke retorike”. 

Zemljovid na talijanskoj zastavi iredentista ima i Korziku kao talijansku. Službena Francuska, ali i ona manje službena, na to nije reagirala do sada i sumnjam da će to učiniti. Talijanski iredentisti, kojih sada možda ima šaćica, ali ni ne znaju što bi, svojedobno kada je 1870. nastajala ujedinjena Italija, smatrali su kako bi i Nica, švicarski kanton Ticino, Korzika, odnosno svugdje gdje se govori talijanski, trebali biti unutar Italije. Nešto slično kao Srbi. Danas ni ne postoji taj pokret, niti stranka, već se društvo nalazi na Facebooku. 

Koliko osoba ima u Austriji koje misle kako bi Južni Tirol trebao pripasti njima, koliko Britanaca misli da bi Hong Kong ili druge bivše kolonioje trebale biti pod vlašću Londona, koliko Hrvata misli da bi Hercegovinu trebalo pripojiti…

Gotovo je smiješno računati koliko ima onih koji bi nešto što im više ne pripada. Reagiranjem na takve osobe samo im se daje značenje. Službena stajališta su ona bitna, a ne neki post na Facebooku nekog vijećnika. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.