Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Talijanski biskupi i europski izbori: Ne živi se od sjećanja i vjerskih simbola

Suverenističke kulture upotrebljavaju vjerske simbole instrumentalizirajući ih kako bi nametnuli sami sebe, kazao je glavni urednik isusovačkog lista Civiltà Cattolica otac Antonio Spadaro
Objava 25. svibnja 2019. 0 komentara 395 prikaza
Foto: Silvije Tomašević
Foto: Silvije Tomašević
Trg Svetog Petra

Problem nije u Europi, već u Italiji, kazao je predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Gualtiero Bassetti na otvaranju 73. generalne skupštine talijanskih biskupa u Vatikanu. Gledajući kao Talijani u budućnost Europske unije trebamo kazati kako se “ne živi od sjećanja, od poziva na tradicije i od vjerskih simbola”,  kazao je Bassetti i naglasio da kao Talijani “moramo biti bolje lice Europe kako bismo dali ponos našim mladima, našim emigrantima i onima koji se iskrcavaju na naše obale, jer smo mi njihova prva luka”. 

“Točno je da se danas Europu osijeća udaljenom i samoreferencijalnom do te mjere da se govori o raspadu obitelji zajednice, a što potpiruju populizmi i suvernizmi”, kazao je kardinal Bassetti, te dodao kako će možda provokativno zvučiti, ali “ptoblem nije u Europi, već u Italiji u našoj teškoći da živimo naciju kao političku zajednicu”. Što mi Taljani imamo za ponuditi, pitao se predsjednik talijanskih biskupa, te kazao kako mogu ponuditi jednu od “ključnih vrlina a to je prije svih prihvat, koji je u duhu čovječanstva”. Pozvao je Talijane da budu velikodušni, solidarni, te da štuju norme i tako će “Europa biti više talijanska”. 

“Moramo biti ponosni na kršćanstvo koje je zacrtalo Kontinent sa svojim prilogom duhovnosti i kulture, umjetnosti i socijalne doktrine, a što je konkretni humanizam”, kazao je Bassetti i naznačio kako na nedjeljnim izborima za Europarlament treba glasovati da bi se prevlada suzdržljivost i nepovjerenje. Mora se izaći na birališta, poručuju talijanski biskupi, ali i time što kritiziraju suvereneiste i one koji su za podizanje barijera naznačuju kako bi trebalo glasovati.

O instrumentaliziranoj upotrebi vjerskih simbola ponovno je u utorak na radio postaji Radio 24 govorio glavni urednik isusovačkog lista Civiltà Cattolica otac Antonio Spadaro. 

“Suverenističke kulture upotrebljavaju vjerske simbole instrumentalizirajući ih kako bi nametnuli sami sebe”, kazao je Spadaro, te dodao kako takva upotreba religijskih znakova nailazi na “snažan otpor Pape i crkvenog tkiva”. 

Ne samo vjerske simbole, već se i pape instrumentalizira, kazao je Spadaro. Naime na mitingu suverenista u Milanu, ali i u prosincu prošle godine, čelnik Lige i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini je spominjao svetog Ivana Pavla II. kao primjernog papu. Salvini je očito zaboravio “stajališta Ivana Pavla II. koja su bila potpuno antinacionalistička i antisuverenistička”, kazao je Spadaro. 

Salvini “zaboravlja” kako je osnivač Sjeverne lige Umberto Bossi napadao Ivana Pavla II. nazivajući ga “Papa extracomunitario”, odnosno osoba koja je došla izvan Europske zajednice, a taj je izraz upotrebljavao u pogrdne svrhe. Ivan Pavao II. bio je najnapadaniji papa od strane Lige, a sada ga Salvini uzima kao primijer s kojim se želi suprotstaviti papi Franji. Podsjetimo samo što je Ivan Pavao II. poručio u povodu Svjetskog dana migranata 1996. kada je iznio kako je “potrebno bdijeti protiv iznicanja oblika neoracizma ili ksenofobičnog držanja, kojima se ovu našu braću (migrante) želi pretvoriti u žrtveno janje”. Nadalje, Ivan Pavao II. je pozivao na davanje “adekvatne zaštite onima koji makar pobjegli iz svojih zemalja iz razloga koji nisu predviđeni međunarodnim konvencijama a mogli bi biti u opasnosti ako ih se primora da se vrate u njihovu domovinu”. 

“U Crkvi nitko nije stranac i Crkva nije strankinja ni jednom čovjeku i ni na jednom mjestu”, kazao je Ivan Pavao II. 

Ali i njegovi prethodnici su govorili u istom tonu i suverenisti zasigurno u riječima papa ne mogu pronaći svoje saveznike. Možda bi Salvini mogao naći potporu u ocu Florianu Abrahamowiczu, rođenom u Austriji, iz redova lefebvrijanaca koji negira i konclogor u Auschwitz kada kaže kako je “plin bio upotrebljavan samo za dezinfekciju”, a koji je 2007. došao u Vicenzu blagosloviti “Padanijski parlament” sa tadašnjim čelnicima Sjeverne lige (Bossi i Roberto Maroni). 

Da se Salvini ne bi trebao na mitinzima predstavljati kao veliki kršćanin uzdizanjem evanđelja (prošle godine u prosincu) i krunice (prije nekoliko dana), ne samo zato što to u djelima nije, uči i evanđelist Matej: “Kada se molite, ne budite poput licemjera koji se vole moliti u sinagogama i po uličnim raskrižjima da ih ljudi vide. Mt 6,5”. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.