Blogosfera Vatikan i okolica

Papa Franjo: Grijeh je zlorabiti Zemlju

Objava 02. rujna 2016. 1 komentara 306 prikaza
Trg Sv. Petra, snimio: Silvije Tomašević
Trg Sv. Petra, snimio: Silvije Tomašević
Trg Sv. Petra, snimio: Silvije Tomašević

„Zločin protiv prirode je zločin protiv nas samih i grijeh protiv Boga“, iznio je papa Franjo u svojoj poruci u povodu Svjetskog dana za skrb o stvorenome (1. rujna). Franjo poziva na pravo „ekološko preobraćanje“ u poruci pod naslovom „Primjenjujmo milosrđe na naš zajednički dom“. U njoj potiče na ispit savjesti za grijehe u odnosu prema stvorenome te predlaže osobito tjelesno i duhovno djela milosrđa s obzirom na „brigu za zajednički dom“.

Svjetski dan molitve za skrb o stvorenome, koji ima i ekumensku dimenziju jer ga obilježavaju i pravoslavni i drugi kršćani, pruža vjernicima „dragocjenu prigodu da obnove osobno prianjanje uz vlastito zvanje čuvara stvorenoga“. Papa je istaknuo kako je „ohrabrujuće što brigu o budućnosti našega planeta dijele Crkve i kršćanske zajednice, kao i druge religije“.

„Zemlja vapi“ naslov je dijela poruke u kojoj Franjo navodi neke od posljedica „neodgovornog i egoističnog ponašanja“ spram stvorenoga. „Kad zlostavljamo prirodu, zlostavljamo i ljudska bića...Iskorištavati zemlju na kratkovidan i egoističan način te premalo se o njoj brinuti su grijesi“, ističe Franjo, te je predložio poseban ispit savjesti. Podsjetio je na gestu Ivana Pavla II. koji je, kako je napisao, pozvao katolike da se iskupe za vjersku netolerantnost u prošlosti i sadašnjosti, kao i za nepravde učinjene prema Židovima, ženama, domorodacima, useljenicima, siromašniima i nerođenima. Franjo je obnovio taj poziv, spočitavši „neuredno trošenje više od stvarne potrebe“ i „logiku zarade po svaku cijenu“.

„Pokajmo se za zlo koje činimo našem zajedničkom domu“, pozvao je Franjo.

Iznio je nekoliko konkretnih mjera kojih bismo se tzrebali pridržavati kao što je razborito korištenje plastike i papira, ne razbacivanje vodom, hranom i električnom energijom, razvrstavanje otpada, brižno odnošenje prema drugim živim bićima, korištenje javnoga prijevoza i dijeljenje istoga vozila s više osoba i tako dalje. Na širem planu, gospodarstvo i politiku, društvo i kulturu „valja hitno preorijentirati prema općem dobru, koje uključuje održivost i skrb o stvorenome“.

Pošto je uništavanje prirode grijeh, treba se ispovijediti zbog takva grijeha i moliti oproštenje. 

  • anticenzura:

    Papa Franjo je prepametan covjek, nadam se da ce ostati ovakav da se nece promijeniti. I sada usporedite njegov diskurs i ono sto sa Oltara govori Biskup Kosic!!!