Blogosfera Vatikan i okolica

Papa Franjo: Odbaciti dvostruki život

Objava 25. veljače 2017. 2 komentara 662 prikaza
Trg Svetog Petra, snimio: Silvije Tomašević
Trg Svetog Petra, snimio: Silvije Tomašević
Trg Svetog Petra, snimio: Silvije Tomašević

Papa Franjo nije kazao: „Bolje je biti ateist nego licemjeran katolik“ što su, preuzevši jednu Reutersovu vijest, i u naslov stavili neki hrvatski mediji. U prenešenim tekstovima ima malo više točnosti, ali Franjo nije izrekao da je bolje biti ateist nego licemjerni katolik, već je kazao kako se mogu čuti takve izjave kada se vidi katolike koji izazivaju skandale.

Papa je, tijekom mise u kapeli Doma Santa Marta (23. veljače ujutro) objašnjavao što je sablazan? „Sablazan je kad se jedno govori a drugo živi: sablazan je dvostruki život. Primjerice, kad netko kaže da je veliki katolik, da uvijek ide na misu, da je član mnogih dobrotvornih udruga, a ne živi kršćanski, ne ponaša se pravedno prema radnicima, izrabljuje druge, bavi se mutnim poslovima, pranjem novca… to je dvostruki život“, kazao je Franjo.

A, evo kako je zatim, kazavši najprije kako takvi katolici sablažnjavaju, kazao ono što su mu mnogi pripisali kao izjavu.

„Koliko smo puta čuli, u načoj četvrti ili drugdje: 'Ali ako si katolik kao onaj, onda je bolje biti ateist'“, kazao je Franjo. Dakle mogli smo čuti u našoj okolici, u našem kvartu, kako ima onih koji komentiraju da je bolje biti ateist nego katolik koji stvara skandale. Papa kaže kako se to može čuti, ali ne kaže on da je bolje biti ateist. A, skandali uništavaju. Skandali se svakodnevno događaju, „dovoljno je pogledati tv-dnevnike ili novine“, kazao je Franjo.

Talijanski listovi papinu rečenicu nisu „pročitali“, na način na koji su to učinili, a na osnovu Reutersove vijesti, neki hrvatski mediji. Oni koji su prenijeli Franine riječi naslovili su, uglavnom, kako Papa poziva kršćane na odbacivanje dvostrugog života. 

  • Meter:

    Papa zna mnogo o tome, živi u središtu dvostrukog života

  • Deleted user:

    Dagle* Imate jedan mali tipfeler. Odličan tekst :)