Blogosfera Vatikan i okolica

Plaši se diletanata u politici

Objava 09. prosinca 2016. 5 komentara 154 prikaza
Dvorana u Quirinalu, palači predsjednika republike
Dvorana u Quirinalu, palači predsjednika republike
Dvorana u Quirinalu, palači predsjednika republike

Još jedna kriza talijanske vlade poslije ostavke premijera Mattea Renzija nakon poraza 4. prosinca na referendumu o ustavnim reformama. Šef države Sergio Mattarella prima (petak 9. i subota 10. prosinca 2016.) izaslanstva svih parlamentarnih stranaka. Ima čak 23 stranke u talijanskom parlamentu. S izaslanstvom manjih razgovara 20 minuta, a s izaslanstvima većih 30 minuta. Dosadašnji paritetni dvodomni sustav, koji se ustavnim reformama trebao ukinuti i jedini je takav u Europi, doveo je (uz izborne zakone kojima se nikome nije jamčila pobjeda), među ostalim, do imenovanja 63 vlade u 70 godina talijanske republike, stvaranja strančica koje ni ne znaju zašto su stvorene, pa i pojave Pokreta 5 zvijezda (M5s) koji bi srušili sve, ali onda ne znaju što bi radili na vlasti.

Uoči referenduma, osnivač Pokreta 5 zvijezda Beppe Grillo, kazao je kako se „Renzi ponaša kao ranjena svinja koja napada sve oko sebe“. Prije par dana Grillo, komičar po zanimanju, a nalazi se na čelu stranke koja bi mogla pobjediti na slijedećim izborima jer je građani vide kao protuestablišmentsku, kazao je da ako na referendumu prođu promijene, dakle ako se birači izjasne sa „za“, onda je to kao izabrati „serijal killere naše djece za 20 godina“. Reforma je „svežanj pun gluposti (upotrebio je izraz cazzate, koji proizlazi iz riječi koja označava muški spolni organ) kojim se oduzima budućnost“.  I to nije govorio kao komičar, već kao lider stranke M5s.

Zašto osobe koje se žele baviti politikom kao Grillo imaju potrebu izgovarati takve osude, koje nisu temeljene na dokazu da bi se njihove apokaliptične prognoze mogle ostvariti? Jednostavno zato što ne znaju ništa ili jako malo o konkretnim stvarima. Grillo je opet primjerom. Prije par dana je izjavio kako bi Vatikanski muzeji trebali plaćati porez gradu Rimu. Ne zna da se oni nalaze u drugoj državi. Kada su ga na tu „sitnu“ činjenicu upozorili, Grillo se pokušao „izvući“ kazavši kako bi ipak Crkva trebala plaćati poreze.

Kada diletanti, a članovi M5s sebe nazivaju amaterima (dilettante), žele postati političari događa se da izgovore hrpu neistina i gluposti. Zašto, onda, biramo diletante? Najlakše je za sve što se događa optuživati političare, pa biramo amatere. No, da li bismo dozvolili diletantu da nas operira ili da nam izvadi zub?  A, upravljanje državom je jedna od najvažnijih stvari, a ipak se prepuštamo zovu bubnjeva diletanata. 

  • neboiznadzagreba:

    Da bi se napisao ovakav loš propagandni članak koji je pročitala sto dvadeset i jedna osoba, mora se biti profesionalcem; slijedom navedenog, čini mi se,ne bi bilo loše da se i novinarstvom počnu baviti amateri (dilettante).

  • Vito:

    pa i pojave Pokreta 5 zvijezda (M5s) koji bi srušili sve, ali onda ne znaju što bi radili na vlasti. _________________ Očito je domaći hrvatski "most" kopirao tu stranku pa sad imao to što imaju Talijani i mi u Hrvatskoj.

  • Vito:

    na čelu stranke koja bi mogla pobjediti na slijedećim izborima jer je građani vide _____________ Koliko je meni poznato, a provjerom u rječniku riječ - stranka- je ženskog roda pa službeni hrvatski pravopis određuje zamjenicu ženskog roda - nju- ili ... prikaži još! -ju- ___________ Građani vide stranku ---- vide nju ---- vide ju_________ Nepismeno je pisati - Građani vide -nje---- vide je ________- No, budući se ovaj nalazi izvan Hrvatske i uzgajan je kao jugosloven mogli bismo mu "progledati kroz prste", jer vjerujem da više razgovara na talijanskom nego na hrvatskom pa je i zaboravio svoje prijeko.