Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Izmjena ruskog ustava: Putin kaže da nije 'car', ali je vječni predsjednik

Demokracija ili demodiktatura? Demokracija jer postoje izbori, ali se i diktira koga treba izabrati.
Objava 14. ožujka 2020. 0 komentara 111 prikaza
Kremlj
Kremlj
Kremlj

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da on nije “car”, jer car je osoba koja sjedi, a “ja radim svakog dana”. Bio je to intervju u povodu njegovih 20 godina na vlasti i u vrijeme provedbe ustavne reforme koja će mu omogućiti da svoj mandat u Kremlju potencijalno produlji sve do 2036. godine. 

Činilo se kako ide u ruski parlament (Dumu) zaustaviti izmjenu ustava koja bi mu omogućila daljnje mandate na položaju predsjednika države. Mislim da bi stvar bila neoportuna, kazao je Putin glede izmjena ustava kojim bi se omogućavalo imati više od dva mandata. Onda je parlamentarka Valentina Tereshkova, prva žena koja je 1963., dvije godine poslije povijesnog svemirskog leta Jurija Gagarina, bila u svemiru, izabrana u Dumu 2011. predložila genijalni amandman. Nakon izmjene ustava poništavaju se prethodni mandati, odnosno kao da Putin nije bio predsjednik pa će se moći ponovno kandidirati za dva nova mandata. U načelu je ta varijanta moguća, prokomentirao je Putin. I taj prijedlog prošao je sa 382 glasa “za”, 44 suzdržana (zanimljivo da su suzdržani, odnosno izašli iz dvorane, bili komunisti) i nitko protiv. Putin bi tako mogao vladati Rusijom do 2036. godine kada bi imao 83 godine. 

Putin je na čelu Rusije od konca 1999., kada ga je tadašnji predsjednik Boris Jelcin imenovao premijerom. Na predsjedničkim izborima 2000. Putin je pobjedio, a na izborima 2004. pobjeda je bila gotovo plebiscitarna. Onda je 2008. za šefa države kandidirao Dmitrija Medvedeva, koji je Putina imenovao premijerom. Četiri godine kasnije Putin se opet mogao kandidirati, jer ustav kaže kako ne mogu biti više od dva uzastopna mandata, pa se dakle nakon četiri godine “čekanja” kao premijer ponovno kandidirao za šefa države. U međuvremenu je izmjenjeno trajanje jednog mandata sa četiri na šest godina, pa je bio predsjednikom do 2018. kada je na drugi mandat izabran do 2024. 

Zahvaljujući amandmanu bivše austronautkinje Putin će moći, bude li izabran, a u što se u njegovu okruženju ne sumnja, predsjednikovati do 2036. Ako bi tada kandidirao svoga sosiju Medvedeva, čudan par bi mogao ostati na vlasti do 2048. Medvedev bi tada imao 83, a besmrtni Putin 95 godina.  Čini se znanstvnom fantastikom, ali teoretski je moguće. Odnosno kako Putin kaže: varijanta je moguća. 

Demokracija ili demodiktatura? Demokracija jer postoje izbori, ali se i diktira koga treba izabrati. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.