Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Šetnja Vječnim gradom poslije karantene: Rim je tužan bez ljudi

Kako izgleda Rim bez turista. Otvoreno samo 60 posto restorana i trgovina.
Objava 06. lipnja 2020. 0 komentara 743 prikaza
Foto: Silvije Tomašević
Foto: Silvije Tomašević
Fontana di Trevi

Nemoguće je zamisliti Rim bez ljudi, bez turista koji bezglavo hodaju i idu na živce građanima Vječnog grada. Koliko se puta pomislilo kako bi bilo lijepo bez turista. E, nije lijepo. To više nije Rim. Mora, kao i uvijek, biti danonoćno pun ljudi. Dakako u vrijeme karantene zbog koronavirusa grad je bio prazan, ali sada od 4. lipnja je ukinut lockdown. Prošetao sam se centrom Rima (Pantheon, Piazza Navona, Campo de fiori, Fontana di Trevi…) i nigdje turista i malo Rimljana. Tužno da te zaboli srce. Trgovine mogu biti otvorene samo do 19 h, a restorani do 22 h. Poslije karantene nisu ni otvorili svi kafići, restorani, trgovine… Otvorilo ih je oko 60 posto, a ostali su kazali kako im se ne isplati.

U trgovinama u kojima u kojima je prije uvijek bilo nekoga, sada je rijetkost vidjeti nekog kupca. Restorani prazni s konobarima ispred njih koji gledaju hoće li vidjeti negdje nekog turistu. Bio sam na kavi u Roscioliju. To je inače poznati restoran pokraj trga Campo de Fiori, koji na ulazu do ima i odličan kafić. Sada se ne može ući u kafić, a izvan ima postavljena tri stola. Samo za jednim je sjedio jedan muškarac. Konobar sav zaštićen kao da se sprema nekoga operirati ti donosi kavu. Cijena? Samo 1,10 eura kao kada se ispija espresso stojeći za šankom.  

Na trgovima Navona, Pantheon… otvoreno je samo 50 posto restorana. I zjape prazni… Otišao sam na sladoled kod Giolittija gdje je, po mom ukusu, najbolji u Rimu. Tu je i bivši američki predsjednik Obama vodio kćerke. Uvijek je bila gužva ne samo u sladoledarni, već i izvan nje. Sada sam ušao. Nigdje nikoga. Giolitti se nalazi u blizini zgrade Parlamenta, u ulici u kojoj parlamentarci imaju svoje urede. U tom dijelu grada sada se vidi samo njih i što je najgore čuje ih se kako razgovaraju. Sjede, i ispred Giolittija, raskalašeno i ne smo po ponašanju, već i po riječniku i načinu govora sram te je što te predstavljaju. Ali, oni su trenutno jedini potrošači. Ima ih, dakako, i kada ima turista, ali postaju nezamijetni u masi ljudi. Sada su samo oni…

Kada smo već kod političara iz niza gluposti koje su izrekli u ta tri mjeseca vladavine koronavirusa spomenut ću samo jednu, onu povjerenika za zdravstvenu i socijalnu skrb regije Lombardije, Giulia Gallere. Htio je, kako je rekao, domaćicama objasniti značenje R0 (stopa reprodukcije, odnosno broj osoba koje u prosijeku može zaraziti jedna zaražena osoba, odnosno ako je R1 onda jedna zaražena osoba u prosijeku zarazi jednu osobu). Gallera je rekao kako se došlo do R0,50 što, po njemu i da domaćice lakše shvate, znači da “trebaju biti dvije zaražene osobe da zaraze njega jednoga”. Što je najgore nije shvatio kakvu je glupost rekao i kada mu je ukazano na nju i dalje je govorio kako je na taj način objasnio domaćicama značenje broja koji dolazi iza slova R (reprodukcija). 

S Gallerovom izjavom su se svi ismijavali, jer je riječ o političaru koji pokriva i dužnost na kojoj bi se trebalo nešto znati o medicini i njezinoj statistici. S druge strane malo tko se zafrkavao s izjavom pjevača Al Bana, koji je rekao kako će čovjek savladati koronavirus jer je već u prošlosti savladao dinosauruse. Ali Al Bano je pjevač, pa može i kazati nešto što ne stoji ni na nebu ni na zemlji, i može mu se tako što oprostiti. 

Budući da uvijek želim vidjeti negdje nešto pozitivno tekst završavam s upravo pristiglom informacijom da je rimska gradonačelnica Virginia Raggi, koju inače uvijek kritiziram jer je nesposobna, odredila da više nema ograničenja radnog vremena za kafiće, sladoledarnice, restorane, frizeraje, radionice itd. odnosno od sada pa do 30. lipnja 2020. (a onda će se vidjeti stanje s koronavirusom) svatko će moći raditi prema vlastitim potrebama. Možda će ta odredba napuniti grad. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.