Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Afere u Katoličkoj crkvi: Slika cijele Crkve u izvješću o McCarricku

Izvješće državnog tajništva dobar je uvid i u to koliko je ogovaranja, podmetanja i ostalih nepriličnosti u Katoličkoj crkvi SAD-a, čak i onih koji su kao Ivan Pavao II. postali svecima
Objava 20. studenoga 2020. 0 komentara 456 prikaza
Trg Svetog Petra, foto: Silvije Tomašević
Trg Svetog Petra, foto: Silvije Tomašević
Trg Svetog Petra, foto: Silvije Tomašević

Izvješće o bivšem kardinalu i bišem washingtonskom nadbiskupu Theodoreu McCarricku, koje je predstavljeno u Vatikanu na osnovu istrage koju je prije dvije godine pokrenulo državno tajništvo, pokazuje ne samo pitanje zlostavljanja maloljetnika od srane svećenika, već i ostale manjkavosti unutar Katoličke crkve. Vidi se i uloga pape Ivana Pavla II. u imenovanju McCarricka nadbiskupom Washingtona, te promicanju u kardinala, ali i kakve su druge osobe, kao što je bivši nuncij u SAD-u nadbiskup Carlo Maria Viganò, koje sada djeluje protiv pape Franje jer misle da su bile nedovoljno vrednovane.

Premda je nadbiskup New York kardinal John O’Connor savjetovao 1999. Ivanu Pavlu II. da ne promakne McCarricka u washingtonskog nadbiskupa, papa Poljak to nije prihvatio. McCarrick je papi Wojtyli napisao da nikada ni s kime nije imao seksualne odnose, a kamoli s malolijetnicima ili muškarcima. To je bilo dovoljno Ivanu Pavlu II., koji je McCarricka poznavao i prije negoli je postao papom i koga je zatim kao papa promicao u biskupa i nadbiskupa, da ne posluša savijet O’Connora. Kao Poljak Wojtyla je navikao da se biskupe blati, pa je pomislio da se i McCarricka lažno optužuje za pedofilske odnose. Osim toga sindikalni pokret Solidarnost i Crkva u Poljskoj dobivali su financijsku pomoć iz SAD-a. A i godinama su biskupi zataškivali pedofiliju u Crkvi pa  mnogi, vjerojatno i Ivan Pavao II., nisu mogli znati koliko je taj zločin rasprostranjen.

Izvješće na 460 stranica sada otkriva kako su se zataškavali McCarrickovi slučajevi zlostavljanja maloljetnika, ali i kako je bivši nuncij u Washingtonu Viganò govorio neistinu. Ne ulazeći u njegov prijateljski odnos s bivšim washingtonskim nadbiskupom, Viganò je svojedobno napisao kako je McCarrick utjecao na imenovanje Blaisea Cupica nadbiskupom Chicaga i Williama Tobina nadbiskupm Newarka, koje je promaknuo papa Franjo. U izvješću su te, kao i mnoge druge Viganòve tvrdnje, koji je nedavno tražio čak i ostavku Franje zato što nije dobio unaprijeđenje, opovrgnute. Franjo je McCarricka izbacio iz kardinalskog zbora i svećeništva.

Izvješće državnog tajništva dobar je uvid i u to koliko je ogovaranja, podmetanja i ostalih nepriličnosti u Katoličkoj crkvi SAD-a, čak i onih koji su kao Ivan Pavao II. postali svecima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.