Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Tajna služba Vatikana

Objava 30. lipnja 2008. 0 komentara 500 prikaza
Arhiva VL
Arhiva VL
Silvije Tomašević i blog 'Vatikan i okolica'

Vatikanska tajna služba naziva se Jezuitski institut za izučavanja neodređenoga (Istituto Gesuitico di Studi Vaghi – IGESVA) i glavno sjedište ima u Rimu u Ulici dei Cherubini broj 32. Ta ustanova je možda najbolja tajna služba na svijetu, jer ne mora, kao na primjer talijanska tajna služba, odgovarati Parlamentu, dakle nema nikakvu demokratsku obvezu ili “okov”, pa ne mora odgovarati za svoje djelovanje, za transparentnost, a s druge strane ima gotovo neograničena sredstva. Do sada se o tome nije govorilo, upravo zato što je malo tko znao za njezino postojanje. Unutar vatikanskih zidina malo tko je upoznat s djelovanjem IGESVA-e. Jedino svakom novom papi direktor tajne službe prema ritualu (kao i svi dužnosnici koje imenuje papa) podnosi ostavku i iznosi mu dossier. Trenutno se na čelu vatikanske tajne službe navodno nalazi mons. Novacek.

Ta informacija o vatikanskoj tajnoj službi “procurila” je na internetu. Mnogi su je odmah preuzeli i objavili kao gotovo ekskluzivnu informaciju. “Otkrivena vatikanska tajna služba”, napisali su i neke internetske stranice i odmah se razvila rasprava na forumima blogera. Pisanje “za” i “protiv” Vatikana trajalo je nekoliko dana dok se nije pojavio autor informacije o vatikanskoj tajnoj službi. Zove se Andrea B. Nardi, pisac koji svoje usluge nudi i nekim listovima, i koji je tom informacijom o vatikanskoj tajnoj službi htio vidjeti, kako kaže, koliko su u listovima “oprezni”, odnosno kako neka vijest plasirana u internetu može postati ubrzo informacijom u glasilima. Kaže kako je ipak mali broj nasjeo na njegovu informaciju. Uostalom bilo je dovoljno provjeriti ime ulice koju je spomenuo kao sjedište tajne službe. Via dei Cherubini ne postoji u Rimu, premda postoji ulica Francesco Cherubini.

No, sve što je vezano uz Vatikan i tajne službe zanima široku javnost i posebno ako se u informacijama “otkriva” neka tajna, ako se, uz to, baca neka crna mrlja na Crkvu, onda to ima prođu na medijskom tržištu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.