Blogosfera Vatikan i okolica

Tko to ne sluša papine riječi

Objava 21. travnja 2016. 2 komentara 952 prikaza
Konferencija za novinare u Vatikanu, snimio: Silvije Tomašević
Konferencija za novinare u Vatikanu, snimio: Silvije Tomašević
Konferencija za novinare u Vatikanu, snimio: Silvije Tomašević

Protiv rata na dijelove potrebno je djelovati za mir kroz susrete među osobama i pomirenjem među narodima i skupinama koje imaju i suprotne ideologije. Susret osoba, pomirba naroda, promicanje pravde, to su putovi za rješavanje užasnoga „svjetskoga rata u dijelovima“ koji je zahvatio čovječanstvo, poručio je papa Franjo sudionicima konferencije katoličkoga mirovnoga pokreta Pax Christi International, koja se prošlog tjedna održala u Rimu pod geslom: „Nenasilje i pravedan mir: pridonijeti katoličkom razumijevanju i zauzimanje za nenasilje“.

Prošlog tjedna (petak i subotu) u Vatikanu su svjetski socijalisti (predsjednici Bolivije Evo Morales, i Ekvadora Rafael Correa, kandidat među demokratima za američkog predsjednika Bernie Sanders koji sebe naziva socijalistom i drugi) promišljali o enciklici pape Franje “Laudato Si'”. Novinari su taj skup nazvali „savjetovanje Socijalističke internacionale Svete Stolice“. Dakako da nije riječ o „Socijalističkoj internacijonali“, već o skupu na kojem se želi, a na osnovu kršćanskog socijalnog nauka, dati odgovore na izazove današnjice, na nalaženje pravednije raspodijele dobara. Ekonomija koja bi bila po mjeri čovjeka. 

Vatikan je s papom Franjom postao sjedištem savjetovanja za nalaženje putova za mir i pravednu raspodjelu bogatstva. Mnogi su kao „hrabrom“ ocjenili takvu inicijativu. Drugi je pak smatraju političkim angažiranjem. No, Franjo poziva na razgovor ljude sa suprotnim ideološkim stajalištima, na zagrljaj onih koji se gledaju samo kroz nišan, na nenasiljem odgovoriti nasilju.

„U našem složenom i nasilnom svijetu zahtjevna zadaća očekuje sve one koji rade za mir živeći iskustvo nenasilja: ostvarenje potpunoga razoružanja, borba protiv straha, promicanje otvorena i iskrena dijaloga, tražeći opće dobro; to je vrlo naporan posao“, poručio je Franjo sudionicima savjetovanja.

Za vođenje dijaloga treba „davati i primati“, polaziti od “naših različitosti tražeći opće dobro, a kada se postigne sporazum valja ga brižno čuvati“, kaže Franjo.

Političari i državnici ne trebaju sjediti u prvim klupama katedrala tijekom misa (taj običaj je posebno uvriježen u Hrvatskoj) da bi „dokazali“ svoju vjersku pripadnost. Ideološkog i svakog neprijatelja moraju grliti, ne smiju promicati strah, već ljubav, a sporazume čuvati. Tko ne čuje papine riječi iliti kome je lakše širiti strah i nalaziti vanjske i unutarnje neprijatelje? 

  • Deleted user:

    niko pa ni papa nemoze zaustaviti vrijeme ni dogadjaje oni ce se uskoro dogodit,svijet ne poznaje pomirbe vec interese

  • Avatar fenixem
    fenixem:

    Ne slusaju turbokatolici!!ne slusaju mocni kardinali koji brane u sav glas pedofile,koji na racunu imaju stotine dijece!!ne slusaju katolicki fanatici koji misle da su uhvatili boga za mu...da!!!jadno jaaako jadno je sve to!!covijecanstvo ce nestati samo zahvaljujuci hebe...nome fanatizmu pa ... prikaži još! bilo to islamski.krscanski ili zidovski!!sve je to za strogu zabranu uz strogi nadzor!!jer ovce su ipak ovce!!!