Blogosfera Vatikan i okolica

Tragedija dezinformiranja jest diskreditiranje drugoga

Objava 04. veljače 2018. 0 komentara 351 prikaza
Trg Svetog Petra, snimio: Silvije Tomašević
Trg Svetog Petra, snimio: Silvije Tomašević
Trg Svetog Petra, snimio: Silvije Tomašević

Potrebno je novinarstvo koje je manje usredotočeno na izvanredne vijesti, koje uvijek traži istinu te se stalno zalaže za to da upućuje prema rješenjima koja predstavljaju alternativu eskalaciji vike i verbalnog nasilja, napisao je papa Franjo u svojoj poruci u povodu 52. svjetskog dana sredstava društvene komunikacije koji se obilježava 13. svibnja 2018. godine. Papa je potaknuo medijske djelatnike da se vrate temelju svoje struke, svoga „poslanja“, naime, da budu čuvari vijesti. Tema ovogodišnje poruke, koja glasi „Istina će vas osloboditi. Lažne vijesti i novinarstvo za mir“, vrlo je aktualna, no Franjo je podsjetio kako je već njegov prethodnik Pavao VI. godine 1972. kao temu Svjetskog dana društvene komunikacije izabrao „informacije u službi istine“.

U prvom dijelu poruke Papa analizira fenomen lažnih vijesti. Kaže kako je cilj lažnih vijesti obmanuti, pa čak i manipulirati čitateljom. Primjećuje da ponekad njihovo širenje ima za cilj utjecanja na političke izbore i pogodovanja gospodarskim interesima. Danas, njihovo širenje može računati na manipulativno korištenje društvenih mreža koje lažne vijesti čine „viralnima“. Tragedija dezinformiranja jest diskreditiranje drugoga, predstavljajući ga kao neprijatelja što može dovesti do njegova demoniziranja i poticanja sukoba. Lažne vijesti su znak nesnošljivih i odviše osjetljivih stavova, i vode jedino prema širenju arogancije i mržnje. To je konačni rezultat neistine, naglasio je Franjo i napomenuo kako je dezinformiranje ukorijenjeno u žeđi za moći koje ide od laži do laži kako bi nam oduzela našu unutarnju slobodu.

Franjo u poruci ističe kako smo svi pozvani suprotstaviti se tim lažima i staviti naglasak na „obrazovne inicijative“ koje ljudima pomažu da ne budu nesvjesni širitelji dezinformacija, nego protagonisti razotkrivanja laži. Ne postoje bezopasne dezinformacije. Pouzdavanje u laži može imati katastrofalne posljedice, budući da čak i blago iskrivljavanje istine može imati opasne učinke.

Franjo je citirao i Dostojevskog odnosno njegovo djelo Braća Karamazovi, te naglasio kako je istina najradikalniji protuotrov za „virus laži“.

Kako bismo prepoznali istinu trebamo razlučiti sve što potiče zajedništvo i promiče dobrotu od svega onoga što teži izoliranju, razdvajanju i suprotstavljanju. Istina se, prema tome, ne dohvaća kad se nameće izvana kao nešto neosobno, nego jedino kad proistječe iz slobodnog odnosa osobâ, iz međusobnog slušanja. Niti ikad može prestati potraga za istinom jer se laž uvijek može ušuljati, pa i onda kad tvrdimo stvari koje su istinite. Besprijekorni argument može se doista temeljiti na neporecivim činjenicama, ali ako se koristi da se povrijedi drugoga i da se tu osobu diskreditira u očima drugih, koliko god izgledao ispravno, nije istinit. Možemo prepoznati istinitu izjavu po njezinim plodovima: potiče li svađu, podjele i rezignaciju; ili, s druge strane, promiče li informirano i zrelo promišljanje koje vodi prema konstruktivnom dijalogu i plodonosnim rezultatima.

Novinar je čuvar vijesti i njegovo je poslanje da se u bjesnilu i vrtlogu senzacionalnih vijesti sjeti kako u središtu vijesti nisu brzina njezinog objavljivanja niti njezin utjecaj na publiku, nego osobe. Informirati druge znači oblikovati ih, znači biti u doticaju s ljudskim životima. Iz tog su razloga jamčenje točnosti izvora i čuvanje komunikacije stvarna sredstva u promicanju dobrote, stvaranju povjerenja i otvaranju puta prema zajedništvu i miru. Franjo svoju poruku završava pozivom svima na novinarstvo za mir. Nije riječ o sladunjavom novinarstvu koje niječe postojanje ozbiljnih problema i ima primjesu sentimentalnosti, nego o novinarstvu bez pretjerivanja, koje je istinito i neprijateljski nastrojeno prema lažima, retoričkim sloganima i senzacionalističkim naslovima. Potrebno je novinarstvo koje stvaraju ljudi za ljude, novinarstvo koje je u službi sviju, a posebno onih koji nemaju glasa.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.