Blogosfera Vatikan i okolica

U Europi još bukti rat muškaraca i žena

Objava 08. siječnja 2017. 0 komentara 50 prikaza
Kopenhagen, snimio: Silvije Tomašević
Kopenhagen, snimio: Silvije Tomašević
Kopenhagen, snimio: Silvije Tomašević

Francuski predsjednik François Hollande definitivno je pomilovao Jacqueline Sauvage osuđenu na 10 godina zatvora zbog ubojstva supruga koji ju je 47 godina tukao i silovao njezine kćeri. Sauvage je postala nekom vrstom simbola borbe žena protiv muževa nasilnika, a pomolivanje su od Hollandea tražile njezine kćeri. Preko svoga Twittera, Hollande je sada objavio svoju odluku o pomilovanju Sauvage.

Mnoge žene pate zbog muževa nasilnika možda i zato što ih zakon nedovoljno štiti. No, u četiri države sjeverne Europe (Island, Finska, Norveška i Švedska) postoje najbolji zakoni za žene, odnosno to su najbolje države za žene (best countries for women) prema analizama World Economic Foruma, Unescoa i OECD-a. Ali, tri od te četiri države (Finska, Norveška i Švedska) prve su i po ubojstvima žena od strane njihovih partnera. Ženoubojstva su u tim državama veća nego na jugu Europe. Finska je, napr., druga po zaštiti ženskih prava (u 85% stvari su izjednačeni spolovi), ali prema analizi Social Science & Medicine foruma objavljenoj u 2016. čak 30% žena u toj državi od strane svojih partnera proživljava fizičke napade, silovanja, stalkinge. U prosijeku, u zemljama Europske unije 22% žena žrtave svojih partnera. U Švedskoj, koja je četvrta među najboljim državama za žene, prosijek je napadnutih žena 28%, a u Danskoj, koja je 19. na tablici „best countries“ prosijek je 32%. U državama (Italija, Španjolska, Portugal) gdje se misli kako su žene ugroženije prosijek napadnudih je ispod 30%.

Neki su to već nazvali „nordijski paradoks“, ali kako ga objasniti? Prema jednima, upravo zato što su žene zakonom zaštićenije imaju veću moć prijavljivanja nasilnih muškaraca pa je zato postotak visok. Prema drugima, muškarci su isprovocirani prevelikim pravima koja uživaju žene, pa odgovaraju nasiljima nad njima. Od obije se pretpostavke možemo naježiti. U spomenutim nordijskim državama, čini se, nasilni muškarci osjećaju se poniženima pred ženama i onda odgovaraju agresivnošću, jedinim oružjem koje poznaju.  U civiliziranoj Europi, nažalost, bukti i rat između muškaraca i žena u kojem pogiba slabiji spol ili je muškarac taj slabiji spol ako ne zna drugačije reagirati nego nasiljem. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.