Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

U Pakistanu voditeljica TV-dnevnika je transrodna osoba

U Istambulskoj konvenciji se ne govori o “ideologiji”, već o osobama, a pošto ima i transrodnih osoba treba ih se  štovati kao sve osobe. A, treba se i znati da postoje. Sve ostalo je “ideologija”, odnosno i negiranje postojanja tih osoba je “ideologija”.
Objava 05. travnja 2018. 6 komentara 1348 prikaza
Marvia Malik
Marvia Malik
Marvia Malik

Pakistanska novinarka Marvia Malik (21) primljena je kao voditeljica dvevnika TV Kohenoor čime je postala prvom transrodnom tv-voditeljicom u toj državi u kojoj islamski ekstremisti svakodnevno napadaju osobe koje ne prate rigidno tumačenje muslimanske vjere. A, transrodne su osobe za muslimansku vjeru zasigurno nešto bogohulnoga. 

Marviu Malik je kao djete napustila obitelj i sama se školovala, te diplomirala novinarstvo. “Radila sam teško kako bih došla tamo gdje sam sada i nadam se kako će moj primjer biti nadahnućem za mnoge mlade transrodne osobe u nažoj zemlji”, izjavila je Marvia Malik. Transrodne osobe u toj državi primorane su otići iz obitelji, te u gradovima i na radnim mjestima sakrivati svoj identitet. 

Još jedan primjer. Kada je Rana bio 12-godišnji dječak uočio je da je različit od svojih vršnjaka, te je dvije godine kasnije otišao iz svoga mjesta i radio kao baleririna. Bindiya Rana je 2013. bila prva transrodna osoba kandidatkinja na izborima u Pakistanu zahvaljujući odluci Vrhovnog suda iz 2011. kojim se davalo pravo na glasovanje transrodnim osobama, pa prema tome i da budu birane. Nije donesen nikakvi posebni zakon. No, transrodne osobe u Pakistanu ne smiju se proglašavati “muškarcem” ili “ženom”, već moraju imati neki treći identitet. 

U Argentini se ženom proglasio Sergio Lazarovich (60) kako bi, napisali su argentinski listovi El Tribuno, La Nacion itd., a preuzeli su pisanje i španjolski listovi, među kojima i El Pais, otišao u mirovinu pet godina ranije. Muškarci u Argentini odlaze u mirovinu sa 65 godina, a žene sa 60 godina života. Sergio je tako postao Sergia, a prema argentinskom zakonu za taj prelazak nije potreban dokument o kirurškom zahvatu ili o primanju hormonalne terapije. A, Lazarovich je bio oženjen i ima djecu, a sada živi s drugom ženom. 


Sergio(a) Lazarovich 


Prelazak, kaže, učino je “iz uvjerenja i ne trebam nikome ništa objašnjavati”, izjavio je Lazarovich kako prenosi list El Tribuno.  A, list La Nacion taj prelazak naziva “bizarnim” i iznosi kako je Lazarovich, koji je radio u uredu za poreze, htio otići ranije u mirovinu. U argentinskoj gradu Salta u kojem živi  Lazarovich upisan je sada u matičnom uredu kao transrodna osoba Sergia, te kao žena može ranije primati mirovinu. Upravitelj matičnoga u Salti, Matías Assennato, sve je potvrdio, odnosno da je Sergio započeo promijenu roda, da je trenutno trebao zadržati osobnu iskaznicu s imenom Sergio, jer taj proces administrativno traje šest mjeseci. Istina Assenato s jedne strane potvrđuje kako je procedura regularna, ali ima zakonske dvojbe, odnosno sumnja kako Lazarovich iskorištava mogućnost administrativne promijene roda kako bi mogao otići u mirovinu. 

Sada je u Argentini pokrenuta i polemika oko razlike u godinama od kada žene i muškarci mogu otići u mirovinu. Zar dva spola nemaju jednaka prava? Prema tome trebala bi u istoj dobi odlaziti u mirovinu. 

A i u Pakistanu i u Argentini (u Italiji je transrodna osoba, Vladimir Luxuria, postao prvi transorni parlamentarac u nekoj europskoj državi) i drugdje događa sve to vezano za transrodne osobe i bez Istambulske konvencije. U Hrvatskoj ima onih koji misle kako bi Istambulska konvencija potakla prelazak iz jednog roda u drugi ili tako nešto. Kaptol je, uoči prosvjeda u Zagrebu protiv Istambulske konvencije, u svojem priopćenju naveo kako su vjernici pozvani javno svjedočiti svoj kršćanski identitet (ali vidjeli smo da i muslimani drže do svog identiteta) te da podržava sve napore vjernika koji služe “na izgradnju pravednog društva i za zaštitu ljudskog dostojanstva svake žene i muškarca, kao i obitelji”. Dakle želi se zaštititi ljudsko dostojanstvo svake osobe. Stalna misija Svete Stolice pri Vijeću Europe predala je u ožujku 2017. Vijeću Europe svoje stajalište, tzv. Position paper o pitanju roda, koji, kako je sada prenio Glas Koncila, započinje:

“Cjelokupni sustav ljudskih prava temelji se na priznanju neotuđivoga dostojanstva svake ljudske osobe pod kojim se podrazumijeva ontološka ravnopravnost svakoga ljudskoga bića ne praveći pritom bilo kakve razlike….”. Dakle govori se o zaštiti svake ljudske osobe. Što su oni koji promijene rod? Osobe ili…? Dok se znanstveno ne dokaže kako oni koji promijene rod (ili spol) nisu osobe i Crkva ih treba zaštiti kao ljudska bića. O tzv. transrodnoj ideologiji je i Franjo kazao u svojoj postsinodalnoj pobudnici o obitelji, “Radost ljubavi”, kako ona zamišlja društvo bez spolnih razlika, a što podriva antropološki temelj obitelji. Dakle, govorimo o ideologiji, a ne o osobama. Transrodne osobe su postojale i postojat će, te trebaju biti štovane kao osobe. U Istambulskoj konvenciji se ne govori o “ideologiji”, već o osobama, a pošto ima i transrodnih osoba treba ih se štovati kao sve ostale osobe. A, treba se i znati da postoje. Sve ostalo je “ideologija”, odnosno i negiranje postojanja tih osoba je “ideologija”. Čini se kako su i neki u hrvatskoj Crkvi shvatili kako je Istambulska konvencija za zaštitu osoba, te kako ne propagira ili nameće rodnu ideologiju. Ali zar je za to trebalo toliko žestine u raspravama?

 

  • Deleted user:

    Ne poštujete se običnog radnika uopće, ali želite da se poštuje te trans osobe. Toliko o vašim ljudskim pravima.

  • Deleted user:

    Lazarović je najpametniji, da se bar i kod nas može promijeniti spol na papiru pa da i ja odem 5 g. ranije u penziju

  • Deleted user:

    I u Hrvatskoj isto mi imamo jednog, ne samo sto je anemicar nego je i transrodan.