Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Brani li koronavirus planet od čovjeka?

Malo (ne)znanstvene fantastike...
Objava 27. ožujka 2020. 1 komentara 247 prikaza
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Je li COVID-19 drastično upozorenje da nedovoljno čuvamo Zemlju?

Virusi postoje otkad postoji život. Mnoge vrste koronavirusa “navikle” su se na čovjeka i izazivaju banalne prehlade, postale su “dobre”, no neke su vrste postale “zločeste” kao što je novi virus SARS-CoV-2, objašnjava profesor sveučilišta Vita-Salute San Raffaele u Milanu Roberto Burioni, koji je ovih dana objavio knjigu “Virus, veliki izazov” (prihod od prodaje ide zdravstvu). Na pitanje je li novi koronavirus iznenadio, odgovara da su virolozi znali da će doći, samo nisu znali kada.

Zašto je talijanska regija Lombardija najpogođenija u Europi i zašto se virus proširio i u bolnicama još se ne zna jer se to još nije dovoljno detaljno istražilo, ali talijanska virologinja prof. Ilaria Capua, koja od 2016. upravlja institutom za nove patologije sveučilišta u Floridi, kaže kako je moguće da se u nekim velikim bolnicama proširi žarište zbog klima-uređaja koji ne jamče sigurnost.

Lombardija ima smrtnost 10 puta veću u odnosu na ostale dijelove Italije i Europe. U ostalim dijelovima Italije smrtnost i zaraženost su kao u Europi. Lombardija ima najveći stupanj zagađenosti zraka u Italiji jer je ondje, posebno oko Brescie i Bergama, gradova koje je koronavirus zavio u crno, koncentrirana industrija. I Wuhan u Kini je zagađen i ima razvijenu industriju.

“Pacijenti s kroničnim bolestima na koje je utjecala i duga izloženost zagađenom zraku u nepovoljnijem su položaju u borbi protiv plućnih infekcija i u većoj su životnoj opasnosti. To se odnosi i na COVID-19”, objasnila je profesorica sveučilišta u Cagliariju Sara De Matteis. Smanjimo zagađenost i lakše ćemo ubuduće suzbijati tu i druge pandemije, poručuje De Matteis.

Je li COVID-19 drastično upozorenje da nedovoljno čuvamo Zemlju? Već se sada može ustvrditi da će se poslije ove pandemije mnogo toga izmijeniti – manji je promet, manje se troši nafta, više obnovljiva energija, radi se od kuće, nastava se odvija preko interneta... Brani li koronavirus planet od čovjeka? Malo (ne)znanstvene fantastike...

  • Avatar BrankoM
    BrankoM:

    Da li nastupa globalna kolektivna psihoza povodom koronavirusa? Ako da, onda iz te negativne psihoze, kao nepoželjne pojave, trebamo izvući ono dobro, po principu: “U svakom zlu, neko dobro!“ Koje bi to dobro moglo biti? Mogla bi biti konačno kolektivna ... prikaži još! spoznaja (promjena svijesti) da kao ljudska vrsta ne možemo samo uzimati, trošiti, zagađivati i uništavati prirodne resurse. Priroda jako lijepo može opstati sama za sebe bez nas ljudi, dok mi, uz sva svoja znanja i tehnološki napredak, bez prirode ne možemo opstati.