Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Wojtyla: Greška realsocijalizma je antropološka

Objava 10. studenoga 2014. 2 komentara 524 prikaza
Ivan Pavao II.
Ivan Pavao II.
Ivan Pavao II. u zrakoplovu

Ivan Pavao II. očekivao je pad Berlinskog zida, izjavio je sada šef ureda za tisak Svete Stolice u vrijeme pape Wojtyle, Joaquin Navarro Valls. Na 25. godišnjicu pada Berlinskog zida (srušen je 9. studenoga 1989. godine) Navarro Valls se prisjeća tih godina i kaže kako je Ivan Pavao II. očekivao tako što. Dakako, nije mogao znati datum kada bi se to moglo dogoditi, ali kada se dogodilo kao da to nije bila za njega vijest, jer ju je očekivao. To posebno nakon svoga prvog posjeta rodnoj Poljskoj (1979.) od kada je postao papom. Odlazio je u Poljsku više puta i nosio poruku ne samo Poljacima, već svim narodima iza „željezne zavijese“.

„Bio je to izvanredni posao, rekao bih remekdjelo Ivana Pavla II.“, kazao je Navarro Valls. Deset godina nakon prvog Wojtylinog posjeta Poljskoj pao je Berlinski zid. Ali zašto je Ivan Pavao II. držao kako je neminovan pad Zida?

„Nakon svog prvog pohoda Poljskoj, Ivan Pavao II. je kazao kako je najveća greška, temeljna greška socijalizma, realsocijalizma, antropološke prirode. Takvo njegovo razmišljanje iznenadilo je zapoadnoeuropske kancelarije, kao i SAD. Držao je kako je greška realsocijalizma pogrešni pogled na čovjeka. Komunizam je htio načiniti novog čovjeka kako bi društvo koje su zamišljali komunisti moglo funkcionirati. To je bila greška, mit o novom čovjeku“, prenosi Navarro Valls Wlojtylina razmišljanjima o realsocijalizmu.   

Da li je Karol Wojtyla očekivao konac sovijetskog carstva?

„Mislim da jest, odnosno uvjeren sam u to“, odgovorio je Navarro Valls.

Stvaranje novog čovjeka po mjeri realsocijalizma nalikuje na stvaranje novog čovjeka po mjeri nacionalsocijalizma, nacizma. Kao što je postojala nacistička mladež (Hitler-Jugend) tako su i u socrealističkim zemljama postojali pioniri. U socijalističkoj Jugoslaviji postojali su Titovi pioniri, a ta ideja opstala je i poslije Titove smrti, pa i poslije pada Berlinskog zida.

Prisječam se kako su 29. studenoga 1989. (20 dana poslije pada Berlinskog zida) na Dan (tadašnje) Republike u školama djeca primana u pionire. Pred nekim časnikom tadašnje jugoslavenske vojske (JNA) sedmogodišnja djeca prisezala su vjernost državi i državnom poretku. Da, i državnom poretku, odnosno socijalizmu iliti Titovu socijalizmu. 

  • danijelrukavina4:

    To je to. Svi su pokušavali praviti "novog čovjeka", i da od "njih" povijest počinje. Dok smo mladi, djeca, ne kužimo. Poslije počinjemo shvaćati. Zato nemojmo osuđivati. Nastojmo shvatiti.

  • Avatar why
    why:

    Zamisli, on je znao. Unazad. I ja sam znao koji će brojevi izić na lotu - za prošlo kolo. Ali evo nikako da znam za buduće.