Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Vatikan o nacionalizmima u svijetu: Zabrinjavajuća tendencija zatvaranja nacija

Crkva nikada ne zaboravlja da sve osobe pripadaju jedinstvenoj ljudskoj obitelji koju je stvorio Bog i da sve, bez obzira na njihovo nacionalno podrijetlo, imaju obveze univerzalne solidarnosti. U klimi šovinizma, ksenofobije i preziranja Crkva treba štititi dostojanstvo ljudske osobe i integritet stvorenog
Objava 30. travnja 2019. 1 komentara 335 prikaza
Trg Sv. Petra, snimio: Silvije Tomašević
Trg Sv. Petra, snimio: Silvije Tomašević
Trg Sv. Petra

“Nacija, država, nacionalna država”, naziv je savjetovanja koji u Vatikanu organizira Papinska akademija društvenih znanosti od 1. do 3. svibnja, a predviđeno je da će sudionike primiti papa Franjo 2. svibnja. Svijet je danas sučeljen s rastučom prijetnjom ponovnog buđenja nacionalizma čija ideologija isključivanja neizbježno vodi ka međusobnom odbacivanju i stalnom konfliktu. To je okosnica za promišljanje znanstvenika iz cijelog svijeta pozvanih u Vatikan. Dodaje se kako povijest ljudskog čovječansta uči da kada nacije stave svoje potencijale u zajednicu s drugima dolazi do suradnje i zajedničkog napretka. 

Papinska akademija znanosti, na čelu koje je papa Franjo u ožujku imenovao profesora ekonomije s bolonjskog sveučilišta Stefana Zamagnija, već se duže vrijeme bavi pitanjima globalizacije, migracije, financija, odnosno svime vezanim za dolazak do današnje društvene situacije. Tijekom trodnevnog savijetovanja razmotrit će se povratak nacionalizma kao ideologije. Razmatrat će se događanja u Velikoj Britaniji koja su dovela do Brexita, u Kataloniji, Indiji, ona vezana za buđenje ruskog nacionalizma i imperijalizma itd., a sve vezano uz teorije o državi naciji i nacijama.

Vatikan, dakle, organizira raspravu o novom nacionalizmu dvadesetak dana prije izbora za Europski parlament. Predizborna kampanja za euroizbore je usredotočena oko nacionalističkih tema, te su se pojavile mnoge tzv. populističke i nacionalističke stranke s ksenofobičnim i antidemokratskim elementima zbog čega je i Vatikan zabrinut. U pripremnom dokumentu za skup u Vatikanu se kaže kako se Crkva nadahnjuje dvijema nerazdvojivim načelima koji su uronjeni u dinamiku ljudske povijesti i iznad su sadašnje poliotičke prakse, a to su: jedinstvo ljudskog roda i univerzalna destinacija dobara zemlje. To su dva načela koja oslikavaju temeljnu kršćansku viziju prema kojoj je ljudska osoba, a ne etnička skupina ili nacija ili nacionalna država, smatrana glavnom referencijom cijele društvene organizacije. Crkva u ljudskoj osobi, a ne u narodu ili državi, vidi temeljnicu društva.  

A, evo što se kaže o sadašnjoj situaciji: čovječanstvo ima sva tehnička sredstva da se organizira kako bi živjelo u miru i suradnji, a mentalitet je još uvijek oblikovan stereotipima o isključivanju drugog. Prisustvuje se “zabrinjavajučoj tendenciji zatvaranja nacija ili nacionalnih država inzistiranjem na svojim navodnim interesima”. U takvom kontekstu globalizacija i migracija nadahnjuje strahove da bi nacije mogle izgubiti svoj kulturni identitet i svoju političku neovisnost. Izazove kao što su klimatske promijene, trgovina ljudima, energija, obrana, reguliranje globalizirane ekonomije itd. ne mogu sučeljiti suverene nacionalne države koje su međusobno u konkurenciji. 

Časopis talijanskih isusovaca Civiltà Cattolica piše kako je stvaranje Europske unije potaknuo i papa Pio XII., te da su političari katolici (Konrad Adenauer, Robert Schuman, Jean Monnet i Alcide De Gasperi) poslije Drugog svjetskog rata proveli europsko ekonomsko ujedinjenje kako bi se jamčio mir poslije dva svjetska rata. Katolička crkva, demokršćanski političari, su bili za zajedničko sučeljavanje problema, za solidarnost, jer su zatvaranja i nacionalizmi doveli do ratova. 

“Crkva nikada ne zaboravlja da sve osobe pripadaju jedinstvenoj ljudskoj obitelji koju je stvorio Bog i da sve, bez obzira na njihovo nacionalno podrijetlo, imaju obveze univerzalne solidarnosti”, piše Civiltà Cattolica i dodaje kako u “klimi šovinizma, ksenofobije i preziranja Crkva treba štititi dostojanstvo ljudske osobe i integritet stvorenog”. 

Tako gleda Vatikan na političku situaciju koja vlada u svijetu gdje se kršćanskog nauka odriču i tzv. suverenistički političari koji sebe nazivaju demokršćanima. 

  • verakruz:

    Zadto bi mi bili krivi ako postoji agresija na krscansku Europu? Ovo je cisti oblik agresije i ljudi su se poceli vracati svojim tisucljetnim korijenima - krscanstvu i na ionalnoj pripadnosti! Jos cete nama krscanima natovariri i mnogo vise od ... prikaži još!d sovinizma, rasizma i ksenofobije! Silvije, tko ti je narucio ovaj tekst? Budi musko i priznaj tko si ti i sto si ti? Objasni svije porijeklo, reci tko ti je mater