Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Zapadni je Balkan daleko od EU

Jedno su lijepe riječi o potrebi proširenja EU na zapadni Balkan, a drugo je pitanje jesu li te zemlje uopće demokratske.
Objava 17. svibnja 2020. 1 komentara 400 prikaza
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Shengen

Datumi uključivanja zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju nisu se mogli odrediti jer su u tim državama smanjena demokratska prava. To je glavni razlog što nema dogovora o proširenju EU tim državama. U izjavi nakon zagrebačkog videosummita EU izražava zadovoljstvo zauzimanjem partnera sa zapadnog Balkana za demokratizaciju i stvaranje pravne države, ali onda se kaže da bi “lideri na zapadnom Balkanu trebali jamčiti temeljna prava manjinama”, kao i ostala prava među kojima i ono na “neovisno i pluralističko novinarstvo, kao i slobodu izražavanja i zaštitu novinara koji imaju temeljnu ulogu u procesu demokratizacije”.

Također se poziva na “strogo poštovanje demokratskih načela i pravne države i tijekom primjene izvanrednih mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa”.

Prvi put od 2003. Srbija Aleksandra Vučića i Crna Gora Mile Đukanovića nisu klasificirane kao “demokracije država u tranziciji”. Izgubile su taj status zbog ograničavanja slobode izražavanja i pritisaka na medije koje provode ljudi na vlasti i oni bliski Vučiću i Đukanoviću. Općenito, u zemljama zapadnog Balkana raste utjecaj Rusije, Kine i Turske i želja za autoritarnijom vlasti.

Erdoğan te zemlje vidi u “Otomanskom carstvu”, Putin ne odustaje od ruskog sna o izbijanju na Jadran i jačanju geopolitičkog utjecaja na tim prostorima, a Xi ima namjeru ulaganjima učiniti te zemlje ovisnima o kineskoj ekonomiji. I Albaniju i Sjevernu Makedoniju smatra se “hibridnim” režimima, napola demokracijama a napola diktaturama. Doda li se tome opasnost od ‘orbanizacije’ Balkana jer je i Orbán iskoristio pandemiju koronavirusa u Mađarskoj za proširivanje svojih ovlasti, posve je jasno zašto nisu određeni datumi.

A HDZ-ovi europarlamentarci nisu glasali za isključenje Orbánova Fidesza iz EPP-a niti je Zagreb reagirao na objavljivanje velikomađarskog zemljovida na njihovoj Facebook stranici!?

Jedno su lijepe riječi o potrebi proširenja EU na zapadni Balkan, a drugo je pitanje jesu li te zemlje uopće demokratske.
 

  • svitilnik:

    Gospodin Tomašević nam iznosi svoje mišljenje po pitanju zapadnoga Balkana, mišljenje o činjenici koju po osamostaljenju Hrvatske svi znaju. Koju svi znaju ali o tome šute, pogotovo oni koji imaju svoje osobne i političke interese. Hrvatska ne smije biti talac ... prikaži još! zapadnoga Balkana, odnosno zemalja bivše države. Trgovati, da, imati dobre odnose, da, s nekima više, s nekima manje, kao i sa svima državama svijeta. Neke zajedničke odnose, što mirišu na udruživanje država iz bivše države, nikako ne. Vezivanje Hrvatske na taj prostor potiče druge države Europe i svijeta mišljenje kako je Hrvatska još uvijek dijel toga prostora što apsolutno šteti našemu napretku ka uljuđenoj i demokratskoj državi. Mi smo članica EU i toga se trebamo držati, naravno gledajući svoje vlastite interese