Blogosfera Vatikan i okolica

Zašto je pobijedio Donald Trump

zasto-je-pobjedio-donald-trump
Objava 09. studenoga 2016. 10 komentara 5000 prikaza
Knjiga Zašto pobjeđuje Trump
Knjiga Zašto pobjeđuje Trump
Knjiga Zašto pobjeđuje Trump

Donald Trump je 45. američki predsjednik, jer je pogodio u srž probleme američkog čovjeka. U prilogu Večernjeg lista subotom, Obzoru od 16. srpnja 2016., objavljen je razgovor koji sam vodio s američkim novinarom Andrewom Spannausom, koji je i u Italiji tada objavio knjigu „Zašto pobjeđuje Trump“.

Ovdje ću prenijeti dijelove tog razgovora u kojem sam Spannausa pitao, a što je proizlazilo iz knjige, zašto bi za Europu bilo bolje da američkim predsjednikom postane Trump, a ne Clinton. Spannaus: Trump nije intervencionist i želi imati dobre odnose sa svima. Europi nije u interesu svađa s Putinom, a Clinton bi nastavila s politikom suprotstavljanja Rusiji, htjela bi promijenu vlasti u Bjelorusiji, snažniju intervenciju na Srednjem istoku, hladne odnose s Kinom. Trump kaže kako je uzaludno trošiti pet trilijuna dolaza za uništavanje Srednjeg istoka. Te novce mogli smo potroštiti za izgradnju cesta i mostova u SAD, kaže Trump i time privlači glasove srednje klase.

Izgleda kao da je vama draži Trump?

Spannaus: Ja samo kažem da je Trump pogodio žicu mnogih Amerikanaca. Ja sam iz New Yorka i ne mogu djeliti neka njegova mišljenja kao ni onih iz Teksasa, na primjer, ali shvaćam njihove strahove i dileme, a njima se obraća Trump. On je pogodio u srž problema i govori ono što ostali političari ne govore. Bilo je gotovo bogohulno govoriti o ekonomskoj krizi. Da, predsjednik Barack Obama govorio je o krizi prije nekoliko godina, ali sada više ne, odnosno istiće rast BND-a, smanjenje broja nezaposlenih, ali ekonomska situacija nije dobra i to ljudi osjećaju na vlastitoj koži. Mnogi nezaposlenici više i ne traže posao, pa se i ne vode kao takvi. Zatvorene su mnoge tvornice, a i veliki broj industrijskih postrojenja odselio se iz Amerike. Trump kaže kako tvornice, dakle proizvodnja ne smije napuštati Ameriku.

Ali, Trumpov riječnik nije baš elegantan ni kada se obraća ženama, niti prema muslimanima...

Spannaus: Trumpov najveći problem je što vrijeđa one koji ga kritiziraju i mislim da će njegovi savijetnici poraditi na tome. No, istodobno s nekim izrazima prenosi i mišljenja mnogih Amerikanaca. Osim toga, pošto ne pripada establišmentu i nema uza se medije, izabrao je strategiju upotrebe određenog riječnika kako bi ipak bio citiran. Napada kastu, govori o društvenim i ekonomskim greškama dosadašnjih administracija koje su osiromašile srednji sloj. Oštre izraze mediji citiraju, a oni se sviđaju Amerikancima iz unutrašnjosti zemlje. Amerikanci ne žele, na primjer, da se njihova država miješa intervencijama u međunarodna pitanja. Ne žele da američki vojnici idu u druge države. Zbog toga Trump govori kako je Hillary Clinton i kao državna tajnica bila agresivna prema Rusiji ili na Srednjem istoku, kako je bila za intervenciju u Libiji, kako je bilo bolje kada je bio Gadafi ili Sadam Husein, koji je, kako je rekao, ubijao teroriste. A, takvo je mišljenje mnogih Amerikanaca, pa i Europljana, odnosno da se interveniralo bez ikakve strategije, na primjer u Libiji, za vrijeme poslije Gadafija, poslje pada diktatora.

Evo što je i glede gospodarstva iznio Spannaus, koji je i ekonomski stručnjak.

Spannaus: Obje velike stranke, Republikanska i Demokratska, prihvatile su mentalitet rezova u državnom proračunu i dale veliku ulogu financijašima Wall Streeta. Posljedica toga je da je radnička klasa, koja je postojala poslije Drugog svjetskog rata, nestala i da je ekonomska podjela postala velika. Ima oko 25-30% dobrostojećeg stanovništva, a većina Amerikanaca ne samo da nije napredovala, već je i nazadovala. U prosijeku, kada se izračunaju svi parametri, sadašnja kupovna moć je jednaka onoj iz 1979., odnosno ono što se može kupiti s plaćom jednako je onome što se moglo kupovati prije 35 godina. Da bi se izjednaćila plaća od 4,03 dolara na sat iz 1973., potrebna bi bila danas plaća od 22,41 dolara na sat. Srednja klasa ne zarađuje toliko. Razlika između bogatih i srednje klase se povećala. Primjerice, 2000. godine 10% najbogatijeg stanovništva povećalo je svoju kupovnu moć za 9,7%, a za 25% najsiromašnijeg stanovništva kupovna moć je smanjena za 3%. Da, danas se ima više stvari, ali se za to mora mnogo, mnogo više raditi.

Bijela working class je osiromašena i nema više onih privilegija koje je imala godinama. Šezdesetih godina  24% zaposlenih bili su radnici u tvornicama, a danas 2016. čine samo 8% zaposlenih i u ukupnom BND čine samo 12%. To sudjelovanje tvornica u ukupnom BND u SAD-u je mnogo niže nego u Italiji, Njemačkoj, Japoanu... Posljednjih godina je tvornički rad bio nešto u porastu, ali smo daleko od slavlja kakvo želi prikazati sadašnja administracija. A, Trump sve to jasno govori. Želi se posvetiti ekonomiji i zapostaviti međunarodnu politiku.

Evo, to je dio razgovora koji sam vodio s američkim kolegom Spannausom u ljetu ove godine, kada su, pa i do noćas, mnogi prognozirali sigurnu pobjedu Hillary Clinton. Nisu afere ili nedolične izjave odlučivale o američkom pobjedniku, već ekonomsko stanje srednjeg sloja, što mnogi u Europi zanemaruju. 

 • Avatar Speedy Gonzales
  Speedy Gonzales:

  Nevjerojatno kako je Silvije Tomašević danas duplo pametniji i mudriji nego sinoć.

 • mikrogrizzly:

  Trump će biti dobar predsjednik jer "zna s grubijanima", tj. formativne godine proveo u građevinskom Businessu i tome duguje uspjeh u poslovanju. A tko se tamo "kalio", e tome je visoka politika "mačji kašalj". Tko ne zna o čemu pišem, ... prikaži još! nek se malo raspita uokolo kakvi su dojmovi nakon majstora, građ. poslovođa, gazdi građevinskih poduzeća itd. U skraćenoj verziji, teško će se naći netko tko će ga nadmudriti, da se baš šankerski prosto ne izrazim... Da nema pameti ne bi bio toliko bogat! A njegova tamnija strana, suknje, partijanja i tako to - e tu će biti pojam među svim američkim predsjednicima jer on već u startu ima takvu karizmu da mu nitko nije do koljena, sa svim tim preljubima i dvorskim ljubavnicama. Štono bi rekli Nijemci: Regierungfit iliti odmah spreman za vladanje.

 • goran.ivancic.35:

  Mislim da je narod prepoznao politiku Hillary Clinton na kojem je tragu vodenje ratova u svijetu Billa Clintona iz proslosti odnosno dok narod klosari po cesti!?