Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Kada političari iznose (polu)lažne informacije: Zašto M5s napadaju Francusku za neokolonijalizam

Zanimljivo je da su istoga dana na dvije različite TV-postaje dvojica glavnih petozvjezdaša, Luigi Di Maio i Alessandro Di Battista, prijavili francuski neokolonijalizam. Protivim se bilo kojoj cenzuri, pa držim kako ne treba zabraniti ni anonimno pisanje na društvenim mrežama. Onaj koji upotrebljava to “oružje” za laži ili uvrede pokazuje svoje pravo lice. Opasnije je kada političari upotrebljavaju laži ili poluistine. Ni to ne treba zabraniti. Važno je da se mogu razotkriti fake news. Onda neka se svatko ravna po svojoj savijesti
Objava 29. siječnja 2019. 0 komentara 217 prikaza
Sjedište vlade, snimio: Silvije Tomašević
Sjedište vlade, snimio: Silvije Tomašević
Palača Chigi, sjedište vlade, snimio: Silvije Tomašević

Suverenistička, kako mnogi nazivaju talijansku vladu, posvadila se ne samo s Njemačkom kancelarke Angele Merkel, već i s Francuskom predsjednika Emmanulea Macrona. Merkel je odgovorna za politiku štednje, a Macron za sve ostalo. Sada žuto-zelena vlada optužuje Francusku za provođenje neokolonijelne politike u Africi koja dovodi do vala izbjeglica. Naime, 14 afričkih država koristi tzv. kolonijalni franak, koji je još 1945. uveo Charles De Goulle i koji je prije bio vezan za francuski franak, a sada za euro. Po mišljenju M5s taj kolonijalni franak guši razvitak zemalja koje ga imaju. Zanimljivo je da su istoga dana na dvije različite TV-postaje dvojica glavnih petozvjezdaša, Luigi Di Maio i Alessandro Di Battista, prijavili francuski neokolonijalizam. Dakle, dogovoren je, vjerojatno u privatnoj tvrtki Casaleggio Associati koja upravlja internetskom stranicom M5s, napad na Macrona. 

Ne samo što je riječ o moneti koja postoji više od 70 godina i iz koje države mogu izači kada hoće, nego ni iz tih država se ne biježi. Prema podacima koje je objavilo talijansko ministarstvo unutarnjih poslova prva od 14 država po odlasku građana iz nje u Italiji je Obala Bjelokosti, koja je tek na osmom mjestu država iz kojih emigriraju ljudi, a na devetom je Mali. Iz te dvije države je 2018. u Italiju stiglo samo 1.940 izbjeglica. Neistinu da izbjeglice iz Afrike bježe zbog francuskog neokolonijalizma su kao istinu prenijeli i neki komentatori u Hrvatskoj.

Nalazimo se u punoj predizborno kampanji za europske izbore pa M5s drži kako kritiziranjem Macrona može pomoći žutim prslucima. Kada se želi nekoga, pa bio to i šef druge države, napasti onda se ne biraju sredstva, pa bila ona ispunjena poluistinama ili neistinama.

Zatim, senator M5s Elio Lannutti je optužujući bankare za financijsku situaciju, a bankarskim svijetom vladaju Židovi i tu je svoju tvrdnju podupro citirajući Protokole sionskih mudraca (knjižicu su napisale tajne službe ruskog cara Nikolaja II. kako bi opravdali progon Židova, a onda su to širili i nacisti i sovjetske tajne službe), iznio na društvenim mrežama golemu laž. Izbrisao je tu stranicu, ispričao se židovskoj zajednici, ali je ostao sjediti u parlamentu. Ima i u Hrvatskoj onih koji misle kao i talijanski senator. 

Protivim se bilo kojoj cenzuri, pa držim kako ne treba zabraniti ni anonimno pisanje na društvenim mrežama. Onaj koji upotrebljava to “oružje” za laži ili uvrede pokazuje svoje pravo lice. Opasnije je kada političari upotrebljavaju laži ili poluistine. Ni to ne treba zabraniti. Važno je da se mogu razotkriti fake news. Onda neka se svatko ravna po svojoj savijesti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.