Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Vatikan i okolica

Zašto nas i GRECO upozorava na korupciju

Kako zaustaviti korupciju političara i dužnosnika. Preporuke skupine protukorupcijskih država koje pomažu Vijeću Europe
Objava 14. lipnja 2020. 0 komentara 434 prikaza
Foto: Silvije Tomašević
Foto: Silvije Tomašević
Bruxelles-zgrada Europske komisije

Za osobe koje imaju izvršne ovlasti potrebno je uvesti pravila kojima bi se otkrile situacije u kojima njihovi privatni interesi u sukobu s njihovim službanim dužnostima. Prijave o financijskom stanju takvih dužnosnika trebale bi se češće slati Komisiji za prevenciju sukoba interesa (Commission for the Prevention of Conflicts of Interest) Vijeća Europe (međunarodna organizacija 47 država, na čelu koje je sada kao glavna tajnica Marija Pejčinović Burić). Skupina GRECO (skupina protukorupcijskih država, koja pomaže Vijeću Europe, a akronim dolazi od francuskog izraza Groupe d’États contre la corruption) objavila je 24. ožujka 2020. izvješće o stanju i suzbijanju korupcije u zemljama članicama. Tako GRECO preporuča Hrvatskoj veću suradnju s protukorupcijskom komisijom kako bi se utvrdile financijske prijave članova vlade, državnih tajnika i pomoćnika ministara. Naglašava se važnost da dužnosnici, bez obzira na položaj na kojem jesu, pokažu punu suradnju s neovisnim institucijama kakva je protukorupcijska komisija 47 zemalja. 

GRECO upozorava i na situaciju u hrvatskoj policiji i slabo povjerenje građana prema njoj. Smatra se kako bi i unutar policije trebalo spriječavati korupciju policajaca. U izvješću se priznaje kako postoji etički kodeks unutar policije, ali da bi trebao bolje pokrivati sva pitanja i pretvoriti ga u provodiv instrument, o čemu bi se učilo i na tečajevima. Također je potrebno provjeriti proces imenovanja i promicanja unutar policije. 

Hrvatska posjeduje potrebne instrumente za spriječavanje korupcije u javnom životu, priznaje GRECO, ali u nekim sektorima potrebna su poboljšanja. Posljednjih godina, što se možda ne bi reklo na osnovu pokretanja istrega posljednjih dana (ili baš zato), došlo je do napretka u protukorupcijskoj djelatnosti, ali su potrebne i norme koje se mogu na jednaki način primijeniti i na osobe koje obavljaju savjetodavne poslove za vladu. Hrvatske vlasti trebaju do polovice 2021. uputiti GRECO-u mjere koje su usvojene u borbi s korupcijom. 

Je li Hrvatskoj javnosti poznato to izvješće? U njemu se jasno upozorava na neke boljke unutar hrvatskog (političkog) društva, ali mjere trebaju provesti političari (parlamentarci). A, je li njima u interesu tako što ili im se isplati ulaziti u sukob interesa!?

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.