Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Protukadar

Filmski tridesetogodišnjaci: Filmski maraton 1989.

Bila je to godina velikih i utjecajnih blockbustera, budućih klasika različitih žanrova, ali i filmova koji su daleko od remek-djela, ali su toliko zabavni da ih se može uvijek gledati iznova.
Objava 18. siječnja 2019. 1 komentara 763 prikaza
Batman (Warner Bros.)
Batman (Warner Bros.)
Batman (Warner Bros.)

Godina 2019. puna je velikih filmskih obljetnica (samo proguglajte koji su se sve naslovi pojavili npr. 1939., 1959., 1969. ili 1979.), pri čemu se u zadnje vrijeme najviše priča o uistinu jedinstvenoj 1999. koja je iznjedrila gomilu modernih klasika i kultnih djela. No, pustimo priču o godini Matrixa i Kluba boraca za neku drugu priliku i vratimo se malo dalje u prošlost, točnije 1989. godinu.

Ako ste odrasli uz filmove iz osamdesetih i devedesetih, sasvim vam je jasno zašto je 1989. bila posebna i zanimljiva. Bila je to godina velikih i utjecajnih blockbustera, budućih klasika različitih žanrova, ali i filmova koji su daleko od remek-djela, ali su toliko zabavni da ih se može uvijek gledati iznova. Evo malog izbora koji vam može dobro poslužiti za planiranje jednog "obljetničkog" filmskog maratona!

Batman

Prva visokobudžetna ekranizacija stripa o čovjeku-šišmišu označila je tektonsku prekretnicu u popularnoj kulturi i označila početak jedne nove holivudske ere. Osim što je bio ogroman hit na svjetskim kino-blagajnama, Batman Tima Burtona svojim je darkerskim stilom simbolički raskrstio s lepršavim filmskim osamdesetima, ali i najavio trend strip ekranizacija koji će posebno kulminirati u 21. stoljeću (i ujedno postati najveći filmski trend današnjice). Jack Nicholson je istovremeno kao Joker ostvario jednu od svojih najpoznatijih uloga u karijeri, a po njegovoj izvedbi mjerit će se sve kasnije filmske inkarnacije najslavnijeg Batmanova protivnika. 

Bezdan

Nakon Terminatora i Aliensa, James Cameron postao je vruće redateljsko ime u Hollywoodu, a njegov sljedeći projekt bio je ambiciozni podmorski SF spektakl Bezdan o čijoj se produkciji punoj problema i izazova i danas raspredaju legende. Bezdan je na kraju u kinima postigao tek osrednje rezultate, ali definitivno spada u sam vrh redateljevog opusa te se posebno pamti po pionirskom korištenju računalnih efekata koji su pokazali u kojem smjeru će krenuti filmska tehnologija.

Draga, smanjio sam djecu

Disneyjeva SF komedija u režiji Joea Johnstona zasigurno je mnogima draga filmska uspomena iz djetinjstva, a i danas predstavlja solidnu zabavu za cijelu obitelj. Draga, smanjio sam djecu našao se među deset najgledanijih filmova u svijetu 1989. godine, čemu su nesumnjivo pridonijeli i za ono vrijeme izvrsni specijalni efekti koji su maštovito prikazali "svijet u malom". Nastavak Draga, povećao sam dijete, međutim, nije uspio ponoviti uspješnu formulu. 

Društvo mrtvih pjesnika

Zahvaljujući Društvu mrtvih pjesnika Petera Weira, mnogi su naučili što znači "Carpe diem" i možda počeli tražiti životnu inspiraciju u poeziji. Veliki hit, kultni film i jedna od najupečatljivijih izvedbi neponovljivog Robina Williamsa. Prilikom ponovnog gledanja pokušajte prepoznati mladog Ethana Hawkea u jednoj od njegovih ranih uloga.

Indiana Jones i posljednji križarski pohod

Spielbergov megapopularan serijal u svom trećem poglavlju vratio se korijenima ponovnim uvođenjem nacista u priču, ali i donio nekoliko novina: mali uvid u život mladog Indiane Jonesa (River Phoenix) te karizmatičnog Seana Conneryja u ulozi oca naslovnog junaka. Vrhunska zabava i ona vrsta filmova kakvi se danas više ne snimaju (čak ni pod Spielbergovom palicom).

Mala sirena

Disney je tijekom sedamdesetih i osamdesetih uglavnom nizao komercijalno i kritičarski neuspješne animirane filmove, a onda je došla Mala sirena i legendarni studio vratio se na staze stare slave. Zarazni songovi, vrhunska animacija i simpatični likovi osigurali su veliki uspjeh slobodnoj adaptaciji Andersenove bajke, a zatim je uslijedila "Disneyjeva renesansa" i niz velikih uspješnica u devedesetima, poput Ljepotice i zvijeri, Aladdina i Kralja lavova.

Povratak u budućnost 2

Marty i Doc su ponovno sjeli u DeLorean, zaputivši se u 2015. godinu koja je u vrijeme premijere Zemeckisova filma bila ne baš bliska budućnost, a danas je već (alternativna) prošlost. Dvojka možda i nije toliko dobra i svježa kao original, ali definitivno ima zabavnih i pamtljivih trenutaka, pogotovo u prikazu futurističkog svijeta i izmaštane tehnologije. Nažalost, još uvijek ništa od pravih hoverboardova i one pećnice koja majušnu pizzu pretvara u veliku.

Rat Roseovih 

Crne komedije bile su relativno česta pojava osamdesetih (Heatherice, Baci mamu iz vlaka, Nepodnošljivi susjedi...), a jedna od najboljih nesumnjivo je Rat Roseovih u kojoj briljantni Michael Douglas i Kathleen Turner prolaze put od idealnog do najgoreg mogućeg ljubavnog para. U sporednoj ulozi poprilično beskompromisne komedije pojavljuje se i Danny DeVito koji je ujedno i redatelj filma.

Tango i Cash

Tango i Cash nije bio posebno veliki hit u kinima niti je dobro prošao kod kritičara, ali vjerojatno nema filmofila koji u mladim danima nije uživao u akcijskoj komediji koja je na velikom platnu ujedinila Kurta Russella i Sylvestera Stallonea. Obavezna filmska lektira za nostalgičare i ljubitelje "guilty pleasure" uradaka.

Velika avantura Billa i Teda

Svojevrsna preteča Glupog i glupljeg sa SF elementom, Velika avantura Billa i Teda predstavlja jedan od prvih zapaženijih nastupa Keanua Reevesa (koji će pet godina kasnije ući u holivudsku A ligu zahvaljujući Brzini). Zabavna i nepretenciozna komedija o dvojici ne baš bistrih tinejdžera koji putuju kroz vrijeme pretvorila se u neočekivani hit, a zatim i pravu malu franšizu, jer Bill i Ted su nastavili svoje urnebesne pustolovine u nastavku filma, igranoj i animiranoj seriji te čak i stripu. 

  • crocop97:

    Zapravo postoji prototip howerboarda.Mislim da je bio predstavljen u Japanu.:-)