Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Protukadar

Filmski maraton u par klikova: Gdje gledati filmove na internetu besplatno i legalno

Evo malog izbora online destinacija s besplatnim filmovima koje vrijedi istražiti!
Objava 31. siječnja 2020. 3 komentara 10062 prikaza
Stalker (Mosfilm)
Stalker (Mosfilm)
Stalker (Mosfilm)

Stara (i otrcana) poslovica kaže da su najbolje stvari u životu besplatne. A ponekad su besplatni i filmovi. Ne, ne mislim na ozloglašene torrente i piratstvo, već na online servise koji legalno pružaju mogućnost gledanja filmova bez da morate potrošiti i jednu lipu. Naravno, na njima nećete moći gledati najnovije holivudske hitove, ali istinski filmofili mogli bi pronaći pokoji klasik ili kultni naslov i složiti sasvim solidan maraton za nekoliko vikenda.

Evo malog izbora online destinacija s besplatnim filmovima koje vrijedi istražiti!

Klasici i kultni filmovi

Legendarni ruski studio Mosfilm objavio je velik broj svojih naslova besplatno na YouTubeu, među ostalim i klasike velikog redatelja Andreja Tarkovskog. Dakle, Stalker, Solaris i ostala remek-djela ruske kinematografije dostupna su na jedan klik i to u sasvim pristojnoj rezoluciji.

Ljubiteljima starijih naslova mogao bi biti zanimljiv i streaming servis PlexTV koji, osim što dolazi u verziji koja se plaća, nudi i ponešto besplatnog sadržaja. Doduše, riječ je uglavnom o nepoznatim uradcima upitne kvalitete, ali nađe se tu i bezvremenskih klasičnih i kultnih naslova. Ako stoga imate želju pogledati nijeme klasike poput Metropolisa i Nosferatua te Carpenterovu Tamnu zvijezdu, Fellinijev Amarcord ili Odvratnost od Polanskoga, sve što trebate je registrirati se na Plex putem računa na Googleu/Gmailu ili Facebooku i malo pretražiti što se nudi. Doduše, sučelje nije baš previše intuitivno i naletjet ćete tu i tamo na reklame, ali hej - besplatno je!

Pokoji poznatiji naslov možete "iskopati" i na servisu RTL Play. Premda se ponuda filmova ovdje uglavnom temelji na TV produkciji lakonotnih krimića, komedija i ljubića, ponekad se u katalogu pojave i naslovi koji mogu biti zanimljivi filmofilima, pa tako trenutačno ovdje možete besplatno pogledati Cliffhangera, jedan od boljih Stalloneovih filmova, ili festivalski hit Frank s Michaelom Fassbenderom u glavnoj ulozi. Za korištenje servisa također je potrebna registracija putem Facebooka ili Gmaila.

Hrvatska produkcija

Ako volite hrvatske filmove, onda trebate isprobati besplatni servis državne dalekovidnice HRTi koji nudi relativno solidan izbor domaćih djela, čak i onih novijeg datuma. Zvizdan, Sonja i bik, Majka asfalta, Ne gledaj mi u pijat i Metastaze neki su od poznatijih (i generalno hvaljenih) naslova koje možete odmah pogledati besplatno, uz standardnu registraciju putem Facebooka ili Gmaila. Ovdje valja spomenuti kako je jedan poznati domaći uradak dostupan besplatno i na videoservisu Vimeo - Vis-À-Vis u režiji Nevija Marasovića. Produkcijska kuća Antitalent objavila je film na Vimeu prije dvije godine, što je poprilično netipičan potez u domaćim okvirima, a premda ga se više ne može pronaći putem tražilice, direktan link još uvijek je aktivan.

Kratki filmovi

Ljubitelji kratkih filmova imaju što gledati na internetu, što i ne čudi jer kratka je forma kao stvorena za online okruženje. SF fanovi svakako bi trebalo zapratiti YouTube kanal Dust koji je pun zanimljivih žanrovskih uradaka solidne kvalitete, a sadržaj se ažurira redovito. Topla preporuka je i stranica Short of the Week, gdje će na svoje doći i ljubitelji animacije te nagrađivanih festivalskih uradaka. Prethodno spomenuti Vimeo također je velika riznica raznovrsnih kratkometražnih uradaka koju vrijedi redovito istraživati.

Besplatno na probni rok

Većina streaming servisa koji se plaćaju nudi i probni rok za vrijeme kojeg možete besplatno gledati filmove (i serije) koliko vam je volja. Netflix tako omogućuje novim korisnicima mjesec dana besplatnog korištenja servisa, a isti probni rok daje i domaći streaming servis Pickbox. HBO GO i Amazon Prime Video pružaju pak razdoblje besplatnog korištenja od tjedan dana. Naravno, sve to u startu podrazumijeva registraciju s brojem bankovne kartice. Besplatno isprobavanje streaming servisa idealno je za blagdane, produžene vikende i godišnje odmore, samo ne zaboravite otkazati uslugu na vrijeme ako je ne želite nastaviti koristiti, odnosno plaćati.

Ugodno (besplatno) gledanje!

  • jugožder:

    Na platformi Kodi mogu se legalno gledati svi filmovi i serije koji su ikad snimljeni. S prijevodom.

  • zeljko.mikacic:

    dobar dan na kojem bi se portalu mogao pronaći film "don camillo " ali sa prevodom. molio bih odgovor na e-poštu:fraklec2@gmail.com. hvala !