Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Protukadar

Hollywood (ponovno) otkriva cyberpunk

Cyberpunk je u Hollywoodu posebno bio popularan devedesetih godina prošloga stoljeća, a čini se kako bi cijeli trend uskoro mogao ponovno oživjeti.
Objava 16. kolovoza 2017. 0 komentara 103 prikaza
Blade Runner 2049 (Warner Bros.)
Blade Runner 2049 (Warner Bros.)
Blade Runner 2049 (Warner Bros.)

Prije 35 godina u kinima se pojavio Istrebljivač (Blade Runner) Ridleyja Scotta, kultni klasik o kojemu je već sve rečeno, a mnogi ga smatraju prvim filmom koji je široj publici predstavio vizualnu estetiku cyberpunka - tada novog i svježeg podžanra znanstvene fantastike koji se ubrzo uklopio u pop-kulturni mainstream, izvršivši ogroman utjecaj na književnost, strip, glazbu, videospotove i, naravno, sedmu umjetnost.

O ovome podžanru već sam se raspisao u jednom starom blog postu, ali nije naodmet prisjetiti se njegove okvirne definicije. Svijet cyberpunka je svijet bliske budućnosti, prenapučenih metropolisa, beskompromisnih korporacija, umjetnih inteligencija, kiborga i virtualnih stvarnosti. Uz to redovito dolazi mračna, distopijska i noirovska atmosfera te glavni junaci koji su najčešće hakeri, društveni otpadnici i ljudi čije tijelo je “poboljšano” high-tech dodacima.

Cyberpunk je u Hollywoodu posebno bio popularan devedesetih godina prošloga stoljeća kada su se u kinima redali više ili manje uspjeli filmova kao što su Čovjek kosilica, Hakeri, Čudni dani, Johnny Mnemonic, Virtuoznost, Nirvana, New Rose Hotel, Preživjeti igru, 13. kat i, naravno, nezaboravni Matrix

Međutim, u novom stoljeću cyberpunk je nekako zapao u drugi plan. Premda je bilo uspješnih filmova koji pripadaju podžanru ili se poigravaju njegovim elementima (Specijalni izvještaj, Tron: Nasljedstvo, Početak), izraženiji trend poput onoga u devedesetima nije se ponovio. Ipak, čini se kako bi se to moglo uskoro promijeniti jer cyberpunk ponovno postaje zanimljiv Hollywoodu.

Već ovo proljeće smo u kinima mogli gledati SF spektakl Duh u oklopu (Ghost in the Shell), igranofilmsku adaptaciju istoimenog kultnog japanskog animea. Istina, film je dočekan mlako od publike i kritike i više se pričalo o kontroverznom angažmanu Scarlett Johansson u glavnoj ulozi nego o zanimljivom prikazu futurističke tehnologije i svijeta bliske budućnosti (koji bi vrlo lako mogli postati naša stvarnost). Duh u oklopu prvi je pravi cyberpunk film nakon dugo vremena, koji skladno inkorporira sve bitne tematske i vizualne sastavnice podžanra te iznenađujuće uspješno obrađuje nekoliko nezaboravnih sekvenci iz japanskog animiranog predloška.

Ovu jesen zasigurno će obilježiti i nastavak Blade Runnera, koji u ovome trenutku izgleda uistinu obećavajuće, barem ako je suditi po vrhunskim foršpanima. Naravno, gotovo nitko ne očekuje da će novi film nadmašiti Scottov nedostižni klasik iz 1982. godine. Prvi Blade Runner prototip je cyberpunk filma, premda u njegovom tematskom fokusu nisu računalna tehnologija, virtualna stvarnost i ostali uobičajeni motivi podžanra. Međutim, Scottov film značajan je po tome što je udario vizualne temelje uz koje će se cyberpunk poslije redovito asocirati, poput detaljnih futurističkih urbanih vizura, opipljivog noirovskog ugođaja te realističnog prikaza visokotehnološke budućnosti.

Ne treba zaboraviti i kako se ovaj žanrovski klasik bavi mnogim temama uobičajenima za cyberpunk, pa priča o Los Angelesu 2019. godine razmatra intrigantna pitanja o definiciji ljudskosti i granicama između humanog i umjetnog. Sudeći po viđenim marketinškim materijalima, nastavak pod nazivom Blade Runner 2049 nastavlja dobro utabanim stazama.

Vjetar u leđa novom-starom trendu mogao bi dati i Ready Player One, potencijalni blockbuster u režiji Stevena Spielberga koji se snima na temelju istoimenog bestselera Ernesta Clinea. Priča je to o bliskoj budućnosti u kojoj bijeg od tmurne svakodnevice pruža virtualna stvarnost koja među ostalim omogućuje igranje imerzivnih videoigara na jednoj sasvim novoj razini. Nedavno se pojavio i prvi foršpan i čini se kako bi film mogao postati jedan od vodećih hitova idućeg proljeća.

U cijeloj priči uopće ne čudi što je ponovno aktualna i nebrojeno puta odgođena ekranizacija Neuromancera - kultnog romana Williama Gibsona iz 1984. godine koji je prezentirao cyberpunk širokoj javnosti te danas predstavlja obaveznu lektiru za svakoga obožavatelja SF-a, ali i moderne književnosti. Film bi navodno trebao režirati Tim Miller (Deadpool), ali to je zasad više-manje sve što je poznato, a mnogi ne isključuju mogućnost da projekt ekranizacije “Biblije cyberpunka” ponovno završi u produkcijskom limbu. Istovremeno, u filmskim krugovima se priča i o trećem dijelu Trona (prvi se pojavio istovremeno kad i Blade Runner), a nedavno su se pojavile i informacije o obnavljanju serijala o Matrixu, što je, sasvim očekivano, uzburkalo mnoge filmofilske duhove.

I sve jača televizijska produkcija ima svoje asove u rukavu. Netflix je za 2018. godinu potvrdio seriju temeljenu na izvrsnom post-cyberpunk romanu Digitalni ugljik Richarda Morgana koji opisuje svijet budućnosti u kojem je tehnologija omogućila digitalno pohranjivanje ljudske memorije i osobnosti te samim time prividnu besmrtnost pojedinaca. Nešto ranije Amazon bi trebao lansirati antologijski serijal Electric Dreams, snimljen prema pričama Philipa K. Dicka, legendarnog pisca koji je izvršio snažan utjecaj na cyberpunk pokret i autora romana Sanjaju li androidi električne ovce - predloška za Blade Runnera. Ali to nije sve, u Japanu se istovremeno priprema novi Ghost in The Shell anime serijal!

Cyberpunk je već u nekoliko navrata bio otpisan kao istrošeni podžanr koji više ne pruža puno toga novoga, ali, s druge strane, sada je aktualniji nego ikad jer stvarni svijet sve više nalikuje vizijama iz Neuromancera i Blade Runnera.  S obzirom na to da sedma umjetnost i popularna kultura često odražavaju duh vremena i referiraju se na suvremena društvena kretanja, cyberpunk bi lako mogao postati sljedeći veliki trend na velikim i malim ekranima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.