Blogosfera Večernjeg lista
Povratak na blog

Joker: Joaquin Phoenix je sjajan - i to je više-manje to

Ono što Jokera uistinu izdvaja od većine stripovskih filmova je nastup Joaquina Phoenixa koji glumi "kao da nema sutra".
Objava 19. listopada 2019. 3507 prikaza
Popularni
 • Popularni
 • Najstariji
 • Najnoviji
Komentara 6
 • gii:

  Redatelj i scenarist vješto izbjagavaju one klasične stripovske teme i u nijednom slučaju film ne tone u sladunjavu američku retoriku, naprotiv, film se razvija postepeno, intrigantno i efikasno. Na trenutke me taj film podsječao na "Taxi Driver-a" od Scorsesea, te ... prikaži još! ona "glavna" stubišta na "Exorcist-u" od 1973. Osim Phoenixovu nadmočnu glumu, pohvalio bih posebno scenografiju, glazbu i kostime. Maska je točno onakva kakva treba biti, ni previše gruba niti lažno spontana, a majstorski su ostavili onaj centimetar "lufta" između bijele boje i kose, što povezuje vizualnu cjelinu i podsječa gledatelje da je antiheroj Joker ipak samo čovjek ... Film ne slavi nasilje niti posebno bunt, nego opisuje jednu od (desetke tisuće) priča u današnjoj Americi, gdje su zadnji zanemareni i pušteni da lutaju sami sasobom, bez nade i zaboravljeni gotovo od svih... Nisam primijetio nijednu manu u tom filmu i za mane je čista desetka!

  23:47 20. 10. 2019.
 • centirion:

  Upravo sam gledao taj film! Momentalno se prikazuje u Americi! Film po meni nosi jednu negativnu i sasvim pogrešnu poruku. A to je da ako si zlostavljan kao dijete i kasnije kao čovjek od svoje okoline,sasvim je u redu ubiti! ... prikaži još!! Osim toga Jokerovo konstantno psihopatno smijanje iritira i uznemirava! Film mi se nije svidio! Inače Phoenix je bio sjajan u jednoj rekao bih vrlo zahtjevnoj ulozi!

  14:42 20. 10. 2019.
 • atelje.akum:

  E Tomek, tko ti dao tastaturu u ruke? Film je pun vrlo artistički razrađenih kadrova. Osim abnormalno dobrog Joaquina, kamera, fotografija su hipnotizirajući. Zadnji kadar, kao i onaj Jokerovog plesa pred ogledalom su umjetnička djela sami za sebe. Ovaj film ... prikaži još! se može ne svidjeti samo mlađariji površnih nadzora o filmu i njegovim mogućnostima, s iskustvom viđeni samo komercijalnih, šuplji blockbustera, nafilanih vizualnim efektima, animacijom i magičnim moći a glavnih junaka za koje i ne treba biti naki glumac dok mašu pred zelenim platnom boreći se sa zamišljenim čudovištem. Konačno smo u ovom filmu imali priliku doživjetii ponovo ljudsko stanje uma sa dovoljno vremena da se uživimo i suosjećamo, bez isjeckani brziopoteznih kadrova natrpanih jednog na drugi samo radi lažnog osjećaja gomile napetog zbivanja. Nakon dugo vremena, godina, sam izašla iz kina ponovo vrteći scene u glavi, sjećajući se svakog kadra i istiog trena bi ga gledala ponovo. Film je, osim toga prikazano kako sudbina i nepravda od nevidljivi ljudi napravi luđake. Na kraju smo na strani Jokera, jer se konačno počeo boriti dok je Batman razmaženih bogatu koji se ne bi mogao boriti protiv kriminalaca da nije imao hrpe para za svoje odijelo, magičnim auto i ostale spravice.

  03:05 21. 10. 2019.
 • Xxyy:

  Možda je autor ovog članka očekivao Marvelov akcijski film o superherojima pa nije dobio očekivano, ali ja sam potpuno zadovoljna filmom

  10:59 21. 10. 2019.
 • stefj:

  Film ne glorificira niti ne opravdava zlo, a normalno da se prati Joker, budući da je film o njemu. Zašto bi se radila duboka analiza društva ili slične kerefeke kada je sve sasvim dovoljno prisutno i objašnjeno, taman dovoljno da ... prikaži još! se vidi utjecaj na razvoj lika. Čak su i poveznice s DC-om, odnosno Batmanom dobro uklopljene u film, jedino možda zadnja scena ubojstva roditelja malo izlazi iz okvira drame, no taj detalj je bitan u DCovom svijetu, oko njega se sve vrti... Ono što je dobro za ovakav tip filma jest da se nije forsirala rasna, spolna i ostale političke korektnosti koje se često nakaradno umeću, prebacuju fokus i uništavaju cijeli film. Ovako postoji relativno glatko ispričana priča na dovoljno zanimljiv način da gledatelja održi fokusiranim makar je priča polagana... Ukratko, film je vrlo dobar, a odličnim ga dodatno radi fenomenalna gluma Joaquina Phoenixa.

  22:00 20. 10. 2019.
 • gii:

  Tek sam sada pročitao "stručnu" kritiku večernjakovog novinara, što me podsjeća više na nedjeljno ćaskanje nego na nešto ozbiljno. "De gustibus..." u svakom slučaju, ali se isto tako pitam što je ovaj dotični zapravo gledao da bi opisao ovakvu plitku ... prikaži još! i razmaženu kritiku?! Ne znam gdje je vidio sve te stripovske reference i što je uopće tražio osim kokice u škartocu. Za se isticati iz "mase" treba imati argumente i dovoljno inteligencije da se planiranu kontru dovede na terenu koji nije još nitko "gazio", a ovako je samo diletantski i lažno snobovski. Dirljiv pokušaj u svakom slučaju..

  00:33 21. 10. 2019.
 • Recite što mislite!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.