Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Protukadar

Osvetnici: Završnica – filmski eksperiment koji drma kino blagajnama

Osvetnici: Završnica trenutačno je najpopularniji film na kugli zemaljskoj.
Objava 05. svibnja 2019. 0 komentara 812 prikaza
Osvetnici: Završnica (Marvel/Disney)
Osvetnici: Završnica (Marvel/Disney)
Osvetnici: Završnica (Marvel/Disney)

Tekst sadrži blage spoilere.

Osvetnici: Završnica trenutačno je najpopularniji film na kugli zemaljskoj i već u desetak dana uspio je ponijeti titulu najgledanijeg naslova ove godine koju mu, unatoč tome što je tek svibanj, sasvim sigurno nijedan drugi neće preuzeti (novi Ratovi zvijezda ionako stižu u kina oko Božića, pa će se njihov utržak velikim dijelom "preliti" na 2020. godinu). Štoviše, Marvelov megahit već sada se nalazi među top 5 filmova s najvećom zaradom u svijetu svih vremena i čini se kako bi mogao ozbiljno uzdrmati čelnu poziciju Avatara.

Završnica predstavlja kulminaciju Marvelove jedanaestogodišnje franšize i svoj veliki uspjeh zasigurno zaslužuje i samoj serijaliziranoj prirodi priče, koliko god to možda na prvi pogled djeluje paradoksalno. Naime, poput njezina kronološkog prethodnika, Rata beskonačnosti, Završnicu je nemoguće gledati i razumjeti bez solidnog predznanja o događajima i junacima iz prethodnih poglavlja Marvelova filmskog svemira i pritom poprilično zabavlja misao kako bi cijeli film doživio neki gledatelj kojemu je ovo prvi susret s cijelom franšizom (zapravo, jedno takvo iskustvo donosi Hollywood Reporter).

Međutim, slično kao i kod TV serija, uspjeh ovdje uvelike ovisi o veličini baze vjernih obožavatelja, kojih u slučaju Marvelova filmskog svemira nimalo ne manjka. Drugim riječima, Hollywood se samo ugledao na format koji već desetljećima uspješno funkcionira na malim ekranima, "podebljavši" cijelu stvar ogromnim budžetima i uhodanom marketinškom mašinerijom. Doduše, to nije baš najnovija praksa u povijesti sedme umjetnosti, ali u slučaju drugih holivudskih serijala, poput primjerice dugovječnih Ratova zvijezda, pojedinačni filmovi barem donekle uspijevaju zadržati dojam zaokruženosti.

Nova "epizoda" Osvetnika pak u startu podrazumijeva da ste gledali Rat beskonačnosti i velik dio prethodnih poglavlja franšize, ali čak i ako ste zadnjih 11 godina redovito pratili Marvelove filmove, poprilična je vjerojatnost da će vam neke usputne informacije i reference promaći, a pojedine scene i smjerovi radnje djelovati pomalo konfuzno. Naravno, takvo gomilanje detalja i poveznica te razgranata radnja imaju svoju svrhu, jer će si Završnica tako, poput većine svojih prethodnika, osigurati dug život na video i streaming tržištu, zahvaljujući hordi fanova koji će pomno gledati film(ove) iznova i secirati svaki prizor i "sitnicu" kako bi što bolje doživjeli epsku širinu cijele superjunačke priče.

Osvetnici: Završnica stoga je jedinstven projekt, ili je možda bolje reći, skupi eksperiment čiji je ogroman uspjeh možda i premašio očekivanja njegovih "alkemičara". Film s budžetom većim od 350 milijuna dolara koji traje tri sata i beskompromisno zahtijeva od publike (dobro) predznanje o njegovim prethodnicima nije nimalo uobičajena pojava u kino-dvoranama, premda je lanjski Rat beskonačnosti već najavio u kojem smjeru sve to ide. Međutim, Završnica je narativno osjetno kompleksnija od svoje "prve polovice", zahvaljujući ponajprije uvođenju motiva putovanja kroz vrijeme što je rezultiralo nizom zabavnih, ali i emotivno nabijenih prizora, premda je o samoj logici temporalnih avantura glavnih junaka bolje ne razmišljati.

Likovi su pritom i najbolja i najslabija karika cijeloga filma. I dok su legendarni superjunaci Iron Man, Kapetan Amerika i Thor (u nešto drukčijem izdanju nego što smo navikli) dobili punu pozornost i izvrsno su portretirani, čini se kako scenaristi jednostavno nisu znali što bi sa - superjunakinjama. Kapetanica Marvel, koja je nedavno debitirala u uspješnom solo filmu, ovdje dobiva tek petnaestak minuta vremena i gotovo je svedena na deus ex machina element. "Prva osvetnica" Black Widow zaslužila je pak bolji epilog. Ostale heroine uglavnom kratko prodefiliraju ekranom, tek toliko da se gledatelje podsjeti kako su i one dio Marvelova svijeta, a stvar djelomično spašava kiborgica Nebula kojoj je dodijeljena važna uloga u cijelom vremeplovnom zapletu.

S druge strane, fanove će sigurno oduševiti povratak likova koje je u Ratu beskonačnosti glavni negativac Thanos pretvorio u prah, premda je i njihova minutaža iznimno kratka i uglavnom su tek dio mase u epskoj finalnoj bitci (koja kao da je preslikana sa stranica stripova). Završnica je svakako djelo koje treba doživjeti na velikom platnu - ambiciozan spektakl pun drame, emocija i impresivnih prizora, začinjen odmjerenom dozom humora. Ipak, ostaje dojam kako Marvel još uvijek bolje barata svojim junacima u njihovim "samostalnim" filmovima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.