Blogosfera Protukadar

Posljednji Jedi ne igra po pravilima

Posljednji Jedi odbija igrati po pravilima franšize i samim time bliži je lanjskome spin-offu Rogue One, nego regularnim nastavcima sage.
Objava 16. prosinca 2017. 1 komentara 1120 prikaza
Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi (Lucasfilm/Disney)
Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi (Lucasfilm/Disney)
Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi (Lucasfilm/Disney)

Ako redovito pratite Rotten Tomatoes, utjecajnu web stranicu koja agregira filmske kritike, primijetit ćete zanimljiv presedan. Najnoviji nastavak Ratova zvijezda, pod nazivom Posljednji Jedi, okrunjen je kritičarskim lovorikama i bilježi visokih 93 posto pozitivnih recenzija. S druge strane, ocjena gledatelja, tj. korisnika stranice trenutačno je na niskih 57 posto. 

Premda je i ranije bilo izdanaka franšize koji se nisu pretjerano svidjeli publici (prequel trilogija, a što drugo?), čini se kako dosad nije zabilježeno ovako drastično razilaženje između gledatelja i kritičara po pitanju nekog nastavka najpopularnije svemirske sage. Istovremeno, letimičan pogled na korisničke recenzije na IMDb-u također otkriva veliki nemir u Sili, s obzirom na značajan broj negativno intoniranih osvrta koji uglavnom dolaze iz redova zagriženih ljubitelja serijala.

Očito, ima nešto u onoj tvrdnji kako su najgorljiviji "hejteri" Ratova zvijezda ponekad upravo najveći fanovi serijala koji teška srca primaju bilo kakvo zadiranje u mitologiju Lucasove originalne trilogije. A Posljednji Jedi u režiji Riana Johnsona čini upravo to: izvrće naglavce familijarne postavke franšize, ikonične likove prikazuje u sasvim drukčijem svjetlu, a istovremeno napušta temelje prethodnog poglavlja priče (Sila se budi) koje je "ziheraški" igralo na kartu nostalgije (premda je dio fanovske baze i tu imao zamjerki).

Posljednji Jedi epski je 150-minutni film potjere koji se konstantno poigrava s očekivanjima gledatelja, uz iznimno zanimljivu dinamiku između ključnih junaka (pogotovo na relaciji Rey-Kylo-Luke) čije nijansiranje više nije isključivo crno-bijelo kako to najčešće biva u dalekoj, dalekoj galaksiji. Dodatni bonusi su "iščašeni" humor, nekoliko upečatljivih novopridošlih junaka (Laura Dern jednostavno krade svaku scenu u kojoj se pojavljuje) te par neuobičajenih prizora koji, u kontekstu Ratova zvijezda, gotovo graniče s avangardom. I da, tu su i neodoljivi porgovi.

Naravno, nije ni Posljednji Jedi bez svojih mana, pa tako segment koji se odvija na kockarskom planetu djeluje kao da je "zalijepljen" iz nekog drugoga filma, a učestalo nizanje preokreta i scenarističkih iznenađenja na trenutke djeluje pomalo zamorno. Također, dio zanimljivih junaka predstavljenih u sedmoj epizodi ovdje je sveden tek na usputno pojavljivanje (npr. Maz Kanata i Phasma), premda su mnogi nesumnjivo očekivali njihovu veću ulogu u cijeloj priči.

Međutim, najnoviji izdanak Ratova zvijezda pokazuje kako u dugotrajnom serijalu postoji prostor za eksperiment, rizik, ali i autorski pečat. Posljednji Jedi odbija igrati po pravilima franšize i samim time bliži je lanjskome spin-offu Rogue One, nego regularnim nastavcima sage. Većini zagriženih ljubitelja serijala to se vjerojatno neće pretjerano svidjeti, ali mitovi su tu da se razbijaju i na njihovim ruševinama grade neki novi - što je i očit cilj novoga nastavka. 

Iz sadašnje perspektive praktički je nemoguće prognozirati u kojem će smjeru za dvije godine krenuti završna priča nove trilogije, ali jedno je sigurno - Posljednji Jedi bit će dugo vremena predmet filmofilskih diskusija, analiza i tumačenja. Uostalom, to je i jedna od glavnih karakteristika velikih filmova.

  • Deleted user:

    Nikakvo pitanje, valja li ili ne valja film, nije posrijedi, nego su ljudi nasamozadovoljavani. I kakav god da se film snimi gunđat će.