Blogosfera Protukadar

Rogue One - malo drukčiji Ratovi zvijezda

Objava 22. prosinca 2016. 4 komentara 1401 prikaza
Rogue One: A Star Wars Story (Lucasfilm/Disney)
Rogue One: A Star Wars Story (Lucasfilm/Disney)
Rogue One: A Star Wars Story (Lucasfilm/Disney)

Prequelovi ili prednastavci u današnje su vrijeme uobičajena i relativno profitabilna holivudska praksa, premda se na njih nerijetko gleda s prijezirom. To i ne čudi previše, jer oni često predstavljaju tek "umjetno" rastezanje neke franšize s ciljem dodatne zarade na račun nostalgije ili popularnosti redovnih nastavaka nekog serijala. Doduše, povijest sedme umjetnosti bilježi neke vrhunske primjere prequelova, poput Kuma II koji se smatra ultimativnim klasikom i jednim od najboljih filmova svih vremena. S druge strane, (novija) povijest bilježi i neke osrednje, zaboravljene ili u najboljem slučaju kontroverzne prednastavke kao što su Kraj škorpiona, Egzorcist: Početak, X-Men Origins: Wolverine ili Prometej. 

Moderni trend prequela zakuhali su Ratovi zvijezda koji su na prijelazu, odnosno početku novoga stoljeća dobili svoje prve tri epizode koje su nam ispričale priču o mladim danima najpoznatijeg galaktičkog negativca Dartha Vadera. Premda se vraćanje priče unazad financijski isplatilo Georgeu Lucasu, generalno je mišljenje kako prequel trilogija Ratova zvijezda ne nudi puno više od demonstracije naprednih digitalnih efekata, a i uistinu je teško naći fana sage koji bi joj dao prednost ispred originalnog serijala. Međutim, to nije bio kraj prednastavcima u dalekoj, dalekoj galaksiji...

U kinima se nedavno otvorio Rogue One, samostalna priča iz svijeta Ratova zvijezda, čija se radnja odvija doslovno nekoliko dana prije Nove nade iz 1977. godine, tj. prvog snimljenog filma u dugovječnom serijalu. Da, riječ je o opet o prequelu. Ali, ovaj put je to vrlo dobar, gotovo izvrstan prequel koji se čak može uspoređivati s filmovima iz originalne trilogije - koliko god to dijelu fanova možda zvučalo blasfemično. Zanimljivo, Rogue One osjetno se razlikuje od svih dosadašnjih izdanaka Ratova zvijezda, uključujući i lanjskog nostalgičnog megahita Sila se budi - i tu zapravo leži njegova tajna.

Rogue One nije razigrana postmodernistička space-opera poput originalnih Ratova zvijezda, niti hladan digitalni spektakl na tragu prequel trilogije. Film Garetha Edwardsa kroči nekim mračnijim, surovijim stazama i ne oslanja se previše na privlačnu pulp estetiku starijih nastavaka. Istovremeno, Rogue One dozira humor u malim količinama, ne bježi od tragičnih tonova i samim time pokušava biti inovativan koliko god je to moguće unutar okvira franšize ovakvoga kalibra. 

Naravno, i dalje se nalazimo u dobro poznatom svijetu Ratova zvijezda, ali on je sada postao širi i dobio jednu novu i zanimljiviju dimenziju. Ovo više nije saga o Skywalkerima i jedijima već priča koja se odvija(la) negdje "sa strane" te se koncentrira na jedan sasvim novi ansambl pobunjeničkih junaka. Rogue One pritom donosi malo više sivila u crno-bijeli galaktički svijet, naglašeno se poigrava s motivima ratnoga filma (ironično, bez obzira na naslov serijala, to ranije nije bio slučaj) te vješto balansira između nostalgije i novih sastavnica. 

Premda se radnja prvenstveno vrti oko dosad nepoznatih likova, fanovi sage ipak neće ostati zakinuti za dobro poznata lica, poput Grand Moff Tarkina iz Nove nade (digitalno uskrsli Peter Cushing) ili Dartha Vadera, koji se ne pojavljuje često, ali je zato glavni akter u jednom od najupečatljivijih prizora filma.

Rogue One dakako nije bez mana. Film u početku ima problema s tempom i treba mu vremena da se "zahukta", dok sporedni likovi istovremeno djeluju zanimljivije i životnije od onih glavnih. U oči pritom posebno upada nerazrađenost ključne junakinje Jyn Erso (Felicity Jones), koja prolazi kroz prenaglu gradaciju i čija je motivacija poprilično upitna. 

Međutim, sve to nadoknađuje druga polovica filma, pogotovo uzbudljivo finale koje bez sumnje donosi neke od najboljih i najimpresivnijih trenutaka u cijeloj franšizi, uz fenomenalni završni prizor koji savršeno povezuje cijelu priču s ostatkom serijala. Treba li uopće napominjati kako je film vizualno i tehnički savršen?

Rogue One uspio je napraviti iskorak koji je donio novu svježinu u serijal star četiri desetljeća i vrlo lako bi mogao postati djelo po kojemu će se mjeriti i suditi svi daljnji izdanci najpoznatije svemirske sage - ali, i  budući prequelovi ostalih holivudskih franšiza.

 • nistenormalni:

  Najbolji nastavak još nije niti napisan.

 • vrbaZG:

  Odličan film, meni najbolji Star Wars do sada.

 • Avatar zeko mali
  zeko mali:

  dobar...u početku malo rastrgan ali kasnije jako dobar...po meni bolji od 1, 2, 3, i 7