Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Protukadar

Uspon Skywalkera – epsko finale koje igra na sigurno

Uspon Skywalkera vraća nas na familijarni teren ispunjen nostalgijom i dobro poznatim motivima.
Objava 01. siječnja 2020. 1 komentara 1249 prikaza
Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera (Lucasfilm/Disney)
Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera (Lucasfilm/Disney)
Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera (Lucasfilm/Disney)

Tekst sadrži spoilere i otkriva nekoliko ključnih informacija o radnji filma.

Uspon Skywalkera završni je dio nove trilogije Ratova zvijezda i ujedno zaključno poglavlje sage o Skywalkerima koja se proteže kroz devet filmova snimanih tijekom više od četiri desetljeća. Je li veliko finale opravdalo očekivanja? Ovisi koga pitate. Premda su kritičari oštro podijeljenih mišljenja, reakcije većine fanova sage relativno su pozitivne, a komercijalni uspjeh je već u startu zacementiran, s obzirom na to da je film u režiji J. J. Abramsa u tjedan dana u svjetskim kinima utržio oko 600 milijuna dolara. Doduše, uspjeh na box-officeu ionako nitko nije dovodio u pitanje.

Uspon Skywalkera vraća nas na familijarni teren ispunjen nostalgijom i dobro poznatim motivima, nakon što je njegov prethodnik Posljednji Jedi krenuo u revizionističkom smjeru i udahnuo dugotrajnoj sagi (prijeko potrebnu) svježinu. Međutim, osma epizoda u režiji Riana Johnsona bila je dočekana na nož od strane ortodoksnih ljubitelja franšize koji nisu imali previše sluha za redateljeve inovacije, što možda više govori o njima nego o samome filmu.

Studio Disney očito je ozbiljno shvatio gnjevne reakcije dijela fanova pa je u slučaju devete epizode odlučio igrati na sigurno, dodijelivši redateljsku palicu J. J. Abramsu koji je prije četiri godine i započeo novu trilogiju korektnim i komercijalno megauspješnim, ali i krajnje ziheraškim filmom Sila se budi.

Uspon Skywalkera stoga vidljivo umanjuje naslijeđe Riana Johnsona, grubo revidirajući idejni put postavljen u prethodnom nastavku. To je možda najočitije u tretmanu glavne heroine Rey (Daisy Ridley) koja odjednom više nije lik čije je porijeklo nevažno kako smo ranije mislili već je rodbinski povezana s Imperatorom Palpatineom (Ian McDiarmid) iz originalne trilogije. Očito, Sila je tu da stvara obiteljske drame. Također, Rose Tico (Kelly Marie Tran), koja je bila jedna od ključnih likova Posljednjeg Jedija, ovdje je svedena na sveukupno minutu-dvije pojavljivanja u dvoipolsatnom filmu. To je, vrlo vjerojatno, posljedica toga što neki fanovi nisu voljeli njen lik u prethodnom nastavku (premda je predstavljala poprilično osvježenje).

Iznenađujuće, pomalo zanemaren ostao je odmetnuti stormtrooper Finn (John Boyega). On se iskristalizirao kao jedan od glavnih protagonista nove trilogije, ali ostaje dojam kako autori nisu točno znali što bi zapravo s njime u završnom poglavlju. Međutim, barem je njegov kompanjon Poe Dameron (Oscar Isaac) dobio malo više prostora i saznajemo neke zanimljivosti iz njegove prošlosti.

J. J. Abrams ponovno se oslanja na prokušan recept čiji je glavni sastojak nostalgija. Osim što je Uspon Skywalkera uskrsnuo dobro znanog Palpatinea (čija je pojava, nagoviještena još u foršpanima, zapravo i okosnica zapleta), u igru se vratio i legendarni Lando Calrissian (Billy Dee Williams) koji u konačnici ipak ne pridonosi radnji u značajnijoj mjeri. Premda je njegova priča završena u Posljednjem Jediju, nakratko ćemo opet vidjeti i Lukea Skywalkera (Mark Hamill) koji je u prethodnom nastavku, na šok i nevjericu dijela fanova, dobio sasvim nove karakterne slojeve, koji su ovdje, naravno, "ispravljeni" rečenicom-dvije dijaloga.

Međutim, oslanjanje na ustaljene motive i podilaženje okorjelim fanovima nisu jedini nedostaci filma (u redu, netko će to smatrati i vrlinama). Furiozan tempo radnje na trenutke je uistinu teško pratiti, pogotovo u prvih sat vremena u kojem se akcijski prizori  i preokreti nižu bez predaha, a likovi gomilaju iz kadra u kadar. Neki scenaristički potezi rezultirali su pak krajnje bizarnim scenama, pogotovo u završnici filma (znat ćete kada ih vidite), a u konačnici ostaje dojam kako je finale jedne od najvećih filmskih saga snimano bez konkretnijeg plana i smjera, kao da su autori užurbano sklepali priču i jedva dočekali da je završe.

No, unatoč mnogim manama, Uspon Skywalkera ne predstavlja promašaj. Epska veličina i grandioznost mu se svakako ne mogu osporiti, a pohvalno je što  spektakularne scene i besprijekorni specijalni efekti ipak nisu u potpunosti "pojeli" emocije i likove. Do glavnih junaka nam je stalo, zanima nas kamo će ih pustolovina odvesti, a sam završetak, koliko god bio kalkulantski, većini gledatelja će zasigurno donijeti katarzu. Ratovi zvijezda i u svojim najslabijim izdanjima znaju kako stvoriti pravi filmski eskapizam.

Uspon Skywalkera također predstavlja i posljednji oproštaj s omiljenom princezom/generalicom Leijom, odnosno neprežaljenom Carrie Fisher koja je preminula prije snimanja završnog poglavlja sage, ali čije su scene poprilično uspješno realizirane pomoću ranije neiskorištenih snimaka i računalne tehnologije.

Općenito, glumačke izvedbe su više nego solidne (nova trilogija je ionako u tom pogledu napravila veliki pomak u odnosu klasične epizode), a posebno upečatljiv je Adam Driver kao dežurni negativac Kylo Ren za kojeg se bez sumnje može reći da je od svih junaka nove trilogije postao najveća pop-kulturna ikona.

Sve u svemu, jedna ogromna filmska saga konačno je došla svome kraju, premda ne na potpuno zadovoljavajuć način, a nakon zaključenja priče o Skywalkerima, franšiza sada može krenuti u nekom novom i, nadajmo se, svježijem smjeru. Svijet Ratova zvijezda ionako predstavlja ogromnu pozornicu punu potencijala za nove likove i priče, što je već dokazano i u nedavnim spin-off projektima.

Što Disney skriva u rukavu, trebali bi navodno saznati 2022. godine kada kreće sasvim nova trilogija. Do tada će posljednji filmovi sage biti secirani, revalorizirani i analizirani uzduž i poprijeko, a tko zna, možda će se na Uspon Skywalkera gledati malo drukčijim očima nakon određenog vremenskog odmaka. Nije da se u slučaju Ratova zvijezda nešto slično već nije događalo.

  • RomTailor:

    definitivno ne budem dao lovu za taj film, nego cu pricekati da se pojavi na torrentu i onda ga ignorirati...