Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Protukadar

YouTube kanali za filmoljupce koji žele znati više

Na YouTubeu je posljednjih godina niknuo niz kanala koji se bave sedmom umjetnošću na malo ozbiljniji i edukativniji način.
Objava 28. lipnja 2021. 0 komentara 329 prikaza
Pixabay
Pixabay
Pixabay

Ako volite gledati filmove i fascinira vas sedma umjetnost, zasigurno želite saznati i kako stvari funkcioniraju iza kamere te otkriti nešto više o omiljenim naslovima, žanrovima, glumcima, redateljima... Kvalitetan izvor sadržaja za sve filmoljupce danas je svakako YouTube, gdje je posljednjih godina niknuo niz kanala koji se bave sedmom umjetnošću na malo ozbiljniji i edukativniji način. 

Na njima ćete pronaći zanimljive (i zanatski realizirane) video eseje koji seciraju i analiziraju redateljske opuse, kultne scene, holivudske fenomene, glumačke karijere, snimateljske tehnike, filmske trendove i još mnogo toga.

Za popularnost video eseja u velikoj je mjeri zaslužan kanal Every Frame a Painting, čiji su kreatori Taylor Ramos i Tony Zhou u razdoblju od 2014. do 2016. godine objavili 28 fascinantnih "mini-dokumentaraca" o raznim filmskim tehnikama i pristupima.

Njihov najgledaniji video (preko 20 milijuna pregleda) posvećen je Jackieju Chanu i njegovom umijeću kombiniranja akcije i komedije:

Every Frame a Painting ne ažurira se već godinama, ali njegov utjecaj je neupitan. YouTube danas vrvi kanalima s video esejima koji pokrivaju sedmu umjetnost, televiziju i pop-kulturu općenito, a uz koje možete provesti sate i sate. 

Krenite u istraživanje, a u tome će vam pomoći i mali popis kanala u nastavku.

Naišli ste na kvalitetan YouTube kanal za filmofile? Podijelite u komentarima! 😊

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.