Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Turističke priče

Demi Moore: Hvala i zbogom!

Objava 03. kolovoza 2015. 37 komentara 123108 prikaza
Demi Moore / Foto: Reuters / PIXSELL
Demi Moore / Foto: Reuters / PIXSELL
Demi Moore u hrvatskoj, na Hvaru

U svim današnjim tiskanim medijima, kao i na internetu  vrti se vijest kako je slavna Hollywoodska glumica Demi Moore potrošila XX kuna u jednom Hvarskom restoranu. Zašto je to uopće vijest i koga to zanima koliko je platila večeru? Očito nas Hrvate, jer svi bruje o tome i raspravljaju o raznim glupostima i teorijama zavjere. Još da joj je ispala sisa ili da je pokazala tange - to bi bio show koji bi zagušio i srušio Internet. Definitivno imamo veliki problem sa stanjem svijesti u Hrvata, ali to je za jednu drugu temu. Vratimo se na naš turizam i veliku vijest koliko je Demi Moore platila napojnicu.

Nevjerojatno je kako su se mediji kao i konzumenti/čitatelji uhvatili za ovu vijest. Još više je zanimljivije kako u početku svakog članka piše kako je glumica tražila apsolutnu diskreciju, no to očito nitko nije pročitao ili ne razumije značenje te riječi.

diskrecija (lat.), sposobnost prilagođivanja vlastitih riječi i čina mjerilima što ih u javnom ophođenju nalažu razbor i korist, osjećaj za mjeru i granicu do kojih se u nečemu može ići;  obzirnost u govoru prema mogućim osjetljivostima drugih, ne otkrivanje njihovih tajni. Izvor: Hrvatski leksikon

Vlasnik restorana ispričao se za objavu fotografije na svom Facebook profilu te kako je račun objavio jedan od njegovih zaposlenika bez njegovog znanja. Smiješno i tragikomično. Velika je šteta napravljena od tako nebitne stvari. Ne znam da li g.Gospodnetić zna kako njegov restoran/brend osim njega predstavlja i ponuda, kvaliteta usluge, uređenje restorana, kao i njegovi zaposlenici koji svakako spadaju u najvredniju vrijednost.

Osim objavljenog računa, restoran se na svom Facebook profilu pohvalio i slikom, očito bez dopuštenja slavne glumice, koja izgleda kao da ju je slikao neki znatiželjni prolaznik. Smatram kako je vlasnik restorana prvo trebao pitati slavnu glumicu da li se može osoblje slikati sa njom te da li može objaviti sliku na svojem Facebook profilu. Ako je odgovor na to potvrdan,super. To je profesionalan pristup i poštivanje diskrecije kao i samog gosta.

Izvor: Restoran Gariful / Facebook


Može se sada vlasnik restorana ispričavati koliko hoće, ostaje činjenica kako je diskrecija grubo narušena. Još jedan dokaz kako je za stvaranje brenda potrebno jako dugo vremena i jako puno novaca, a kako se može urušiti sa samo jednim pogrešnim potezom. Kada se već vlasnik restorana na Hvaru nije znao držati osnovnog pravila u poslovanju sa slavnim gostima, zar se toga nisu mogli držati bar naši mediji?  

Kakvu vrijednost i značenje ima ta vijest za javnost? Kakva je to moralna vrijednost, kada znamo kako je gošća tražila diskreciju? Ako gledamo širu sliku, smatram kako su naši najveći mediji trebali izbjeći tu vijest, osim što apsolutno nema nikakvu vrijednost, svjesno narušuju diskreciju, stavili su vatru na ulje i u konačnici štete našem turizmu. Važnost i vrijednosti medija su neupitne, pogotovo u današnjem 21. stoljeću, no to samim time donosi i veliku odgovornost. Očito smo svi pali na ispitu.  

Tko je kriv: mediji ili čitatelji? Krivnja je obostrana, ali prednost dajem čitateljima, jer ako čitatelje ne interesira određeni sadržaj medij neće opstati, niti ga neće proizvoditi. Kada pogledamo medijsku scenu u Hrvatskoj ne mogu se oduprijeti dojmu kako se prodaje samo žutilo i crna kronika. Toliko o stanju svijesti hrvatskog društva. Možda mislite kako pretjerujem, no ne zaboravite kako smo osim diskrecije povrijedili nešto najvrednije – povjerenje. Razočaranog gosta je tri puta teže i skuplje vratiti.

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL


Gostovanje slavnih i poznatih osoba privlači svjetsku pažnju i veliki besplatni publicitet, što može biti odlično, ali i katastrofalno, kao i u ovom slučaju. Koju sliku šaljemo u javnost, pogotovo ciljnoj skupini za kojom toliko težimo?  Kakvu će preporuku slavna glumica prenijeti svojim prijateljima, poznanicima i partnerima? U konačnici, pitanje koje spada u sveti gral turizma, kakvo je konačno iskustvo i razina oduševljenja glumice Demi Moore?

Koji bi odgovor dobili kada bi poznatu glumicu Demi Moore pitali : Kako Vam je bilo ljetovanje u Hrvatskoj ?

- Prekrasno, hvala i zbogom !

 • angelof.death.37017:

  Žena nije rekla ni slovo a panj se raspisao sve u 16. Kakva država takvo i novinarstvo.FUJ

 • drazensincek:

  Koji zesci debilizam. Cijela ova prica pa i ovaj clanak. Zamisli nece nam doci Demi Moore. Ona zeli diskreciju? Ako zelis diskreciju i da te nitko ne slika i ne vidi nemoj biti glumac/glumica i javna osoba. To kao da ... prikaži još! ja radim sad na farmi, a ne zelim da me kokosi vide. A i uostalom ta Demi je u zadnjih 40 godina jedino slavna po tome sto ju je ostavio Kutcher.

 • Avatar WindFucker
  WindFucker:

  Autor teksta je potpuno u pravu, i to govorim iz vlastitog iskustva. Svatko ima pravo na diskreciju, pa tako i javne osobe, i to treba apsolutno poštivati. Nije stvar u tome hoće li se Demi Moore vratiti ili ne, već ... prikaži još! je stvar u tome što nije poštivano njeno pravo koje je izričito tražila, a takva pojava zaista loše utječe na naš turizam, ali i na posao vlasnika objekta. Možda će sada prodati 100 večera više jer će netko doći večerati tamo gdje je i Demi večerala, ali će zato dugoročno izgubiti mnošto drugih ljudi koji traže diskreciju... Ništa nije gore od toga da se zbog par minuta slave prokocka dugogodišnje stvaranje imidža.