Blogosfera Večernjeg lista
Blogosfera Turističke priče

Slavoniji ne treba pomoć i sažaljenje, nego strateški razvoj

Objava 02. studenoga 2016. 0 komentara 163 prikaza
Foto: HGK
Foto: HGK
Dani hrvatskog turizma

10. jubilarni Dani hrvatskog turizma u Slavoniji?

Haha dobar vic, zar ne? Jesam Vas bar malo nasmijao u petak ujutro?

No stvarno, u čemu je problem? Zar se razni turistički djelatnici ne „kunu“ godinama u razvoj kontinentalnog turizma? Dani turizma do danas su se održavali isključivo u primorskoj Hrvatskoj. Pitam se zašto se niti jednom nisu održali u kontinentalnoj Hrvatskoj ili Slavoniji? Recimo, u Osijeku, Požegi, Vinkovcima ili Vukovaru?

Čisto ono deklarativno kao neka podrška kontinentalnom turizmu. Malo da turistički djelatnici i struka vide, upoznaju i shvate Slavoniju. Možda da se uvjere kako upravo kontinentalni turizam može biti na istoj ili čak ,po mojem mišljenju, uspješniji od morskog turizma. Možda su toga i svjesni pa pametno skrivaju tu tajnu.

Zanimljiva je medijska paradigma koja se godinama plasira kako u Slavoniji ne može biti milijune turista. Može, dapače, evo samo jednog primjera. Vučedolska kultura koja je nicala i razvijala se na području Vinkovaca i Vukovara postavila je temelje europske civilizacije. Može li biti i imali li bolji motiv dolaska u Europi od europske kolijevke civilizacije?

Ne vjerujete mi, posjetite Muzej vučedolske kulture u Vukovaru, pa se uvjerite svojim očima. Znate Vukovar je tamo na Istoku Lijepe Naše, pogledajte na google maps.

Inače, Dani hrvatskog turizma do sada održavali su se u sljedećim destinacijama:

  • 2008 Opatija
  • 2009 Bol
  • 2010 Rovinj
  • 2011 Šibenik
  • 2012 Dubrovnik
  • 2013 Zadar
  • 2014 Opatija
  • 2015 Poreč
  • 2016 Bol

Kao što vidimo neke destinacije su već po drugi puta bili domaćin Dana hrvatskog turizma, a gdje je Slavonija i kontinentalni turizam u koje se stalno kunemo? Molim sve turističke djelatnike da više ne spominju frazu: Spojimo plavu i zelenu Hrvatsku, jer već vrijeđa i ponižava sve stanovnike Slavonije.

Imali ste šansu ovih 25 godina, što ste napravili? Kontinentalni turizam zauzima oko 2 posto ukupnog turističkog prometa. Nemojte nam više tako pomagati. Ta briga o Slavoniji se može pokazati i koliko puta su ministar turizma kao i direktor Hrvatske turističke zajednice bili u Slavoniji. Koliko su dana ostali da je upoznaju, da vide probleme i potencijale kontinentalnog turizma. Da li MINT ili HTZ znaju koji su problemi i potencijali kontinentalnog turizma? Ne znate, jer se niste potrudili niti doći i pitati.

Molim Vas, ne pomažite Slavoniji!                                     

I također, molim sve da ne pomažu Slavoniji! Slavoniji ne treba pomoć, nama treba strateški razvoj i investicije, zaokružen turistički proizvod i poštovanje. Ne jednokratna pomoć iz sažaljenja. Ponavljam, jednokratna pomoć i sažaljenje nam ne trebaju niti će biti efekta od toga. Sve imamo, nevjerojatne turističke piče i motive dolaska, radnu snagu, prometnu povezanost automobilom, vlakom, riječnim brodovima i avionima. Nedostaje samo infrastruktura i zaokružen turistički proizvod.

Možda jednog dana kada Dani hrvatskog turizma budu u Slavoniji, možemo reći kako stvari stvarno idu na bolje. Dođite i upoznajte turističke heroje koji nemaju sigurnu bazu turista i kojima ništa nije dano, kao sunce i more, ako u ovim uvjetima uspijevaju zamislite onda kako bi uspjeli kada bi stvarno strateški razvijali kontinentalni turizam. Upoznajte ih, siguran sam kako možete puno naučiti od njih.

Pozivam i izazivam MINT i HTZ da dođu tjedan dana u Slavoniju, obiđite je uzduž i popreko, pa tek onda možemo argumentirano i konstruktivno raspravljati kako razviti turistički proizvod Slavonije. Nemojte pričati iz sigurnosti svojih fotelja o stvarima o kojima očito ne znate ili se pravite da ne znate ništa.

Poziv je otvoren!

Goran Rihelj, konzultant u turizmu i gl.urednik Turističkog news portala HrTurizam.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.